tisdag 11 juli 2017

Söndagskväll i Getå

Efter en hel del pusslande med planeringen lyckades min gamla mor hitta ett datum då barn- och fotbollsfamiljen Jansson hade möjligheten att delta i en middagsbjudning "på lokal". Det låter en aning hemskt att vi sätter en väldig massa saker före henne, men riktigt så illa är det inte. Det mynnade hur som helst ut i en fin trerätters-bjudning på Villa Fridhem i Getå dit även min moders kusiner var bjudna. Platsen är numera en konferensanläggning men har sitt ursprung i någon prins sommarresidens, om jag ska ta till mig vad sällskapets äldre medlemmar förkunnade under middagen.

Redo för middag i Villa Fridhem

Vi hade bord boakt från kl 17.00 och sällskapet på 12 personer satte sig tillrätta i en för övrigt ekande tom lokal. Jag undrade lite försynt om denna matservering, på månens baksida, var uppsatt på någon svart lista på de bortglömdas anslagstavla. Icke då, tre och en halv timme senare hade vi sett det ena sällskapet efter det andra både komma och gå.

Lovisa och Anita utanför Villa Fridhem

Jag valde primörer med gös från sjön Glan och jag ångrar mig inte för en sekund. All mat var tillagad med kärlek och kunskap vilket ger köket högsta betyg! Jag tog några bilder på sällskapet samt ytterligare några (hemska) mobilbilder på maten (ve och fasa!) men allt detta sparas till den privata samlingen av bilder.

Hmm, med barnen i sällskap får man alltid något oväntat på bild

Eftersom det var första gången i mitt liv som jag var på västra sidan av Kvarsebo så stannade vi till på vår hemfärd vid Oscarshäll. Det verkar vara någon slags servering (?) men framförallt fanns det en fin utsiktskulle dit vi nådde med en kort promenad från "parkeringsplatsen". Nu när jag googlar om Oscarshäll kommer jag fram till en extremt minimalistisk hemsida som avslöjar att det är just en matservering. Punkt.

Oscarshäll. Tydligen. Jag hade inte en aning.

Kolmårdsskogarna, och båda sidorna om detta landmärke på Bråvikens norra sida, har en hel del att bjuda på när det gäller naturupplevelser. Av denna kaka har jag endast tagit del av några enstaka smulor. Att Villa Fridhem ligger i Getå må vara en sak men postorten är Åby och då är vi ännu längre mot plattmarkerna i Norrköpingsregionen.

Utsiktsplatsen vid Oscarshäll med riktning in mot Norrköping
Norrköping breder ut sig där borta vid horisonten
Soluret verkade ha stannat för kvällen, typ.

Det blev en ytterligt trivsam afton med god mat, härligt sällskap och nya vyer framför ögonen. Det känns som en bra startpunkt för årets sommarsemester och jag låter nu de små vardagsäventyren avlösa varandra. Eller hur det nu blir.

4 kommentarer:

 1. Verkar ha varit en fin dag med familjen. Villa Fridhem ser tjusigt ut. Mobilfota mat bör man hålla tyst om att man gör tror jag...


  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, matbilderna med mobilen nådde varken Facebook eller Instagram. Någon måtta får det allt vara! 😄

   Villa Fridhem låg väldigt vackert placerat på en bergssida med ekskogar omkring sig och en helt okej utsikt över Bråviken. Kan mycket väl förstå att en av prinsarna från förr haft detta som tillfällig sommarbostad.

   Radera
 2. Det går en historia om att det fanns ett "Drottning Kristinas jaktslott" i mina krokar. Kanske borde jag läsa på lite och se vad man kan hitta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter inte osannolikt att någon kunglighet hittat till de natursköna områdena nedåt Södertörn. Det kan säkert ha strövat en eller annan hjort, rådjur eller älg som ett jaktdrev kunnat fösa in framför en jagande celebritet.

   Radera