söndag 16 juli 2017

Ömsom vin, ömsom vatten

Veckan som passerat var den första av fem semesterveckor för mig. Den började ju trevligt, det såg du som läste mitt föregående inlägg. Jordgubbsplockning, sommarväder och landsbygd. Jag ägnade huvuddelen av veckan åt att hugga upp två större träd som sågats i lagom kamin-stora bitar. Träd nummer 1 var den gran som drog omkull i en storm för 1,5 år sedan. Träd nummer 2 var en tall tvingades jag fälla för dyra pengar förra sommaren. Nu är vedboden välfylld och händerna fulla med valkar och blåsor.

Mitt under vedhuggningen gjordes ett mindre välkommet avbrott. I torsdags begravdes min svärfar. Det har varit en tung och sorgefylld tid sedan dagen innan midsommarafton. En begravning är inget att se fram emot men det är heller inte något man skulle vilja ha ogjort. Jag ombads att ta några bilder innan ceremonin inne i kyrkan, vilket gjordes, och det är bilder som naturligtvis stannar inom familjen.

Alla Helgona Kyrka i Nyköping

Inom sportens värld är det i mångt och mycket sommarlov under juli. Nyköpings högst rankade fotbollslag hade avslutningsmatch på vårsäsongen under fredagskvällen och eftersom det utlovats hyfsat väder valde jag att packa stora kameraryggsäcken och åka till Rosvalla för en bevakning.

Rosvallas A-plan
I väster kunde en hel del moln skådas

Att fota sport i sent kvällsljus är gött. Det mjuka och varma ljuset gör bildgalleriet en rejäl tjänst. Dessutom kan det på Rosvalla innebära att man kan få en eller annan motljusbild, och det är en effekt som i alla fall jag uppskattar.

En matte med sin hund valde att sätta sig i lugn och ro på jordvallen för att kolla på matchen

Nyköpings BIS fotbollsherrar mötte Akropolis IF i division 1 Norra. Säsongen har varit mindre lyckad för Bissarna så här långt och de ligger under nedflyttningsstrecket. Det blev inte bättre efter denna match som de förlorade med 2-3 efter att ha haft ledningen två gånger om.

Bissarnas första mål var en välplacerad frispark förbi fingrarna på Akropolis målvakt

Jag upplever det alltid som väldigt trevligt att göra fotbollsbevakningar. Nu hör inte Rosvalla-anläggningen till mina favoritarenor, den är stor och opersonlig, men människorna runt fotbollen gör väldigt mycket för upplevelsen. Bollkallarna till denna match var från Nyköpings BIS P03-lag och de hade minsann koll på mig och bad följaktligen om en bild på dem under halvtidsvilan. Jag var inte nödbedd.

Bollkallar från Nyköpings BIS P03:or

Under denna match hade jag två kameror redo. Min Canon 1D Mark IV fick ha mitt 300 mm-teleobjektiv medan min gamla trotjänare Canon 1D Mark III hade vidvinkelzoomen 17-40 mm monterad. Sista 10 minuterna av matchen bytte jag 300 mm-objektivet mot mitt 70-200 mm med telekonvertern. Mest för att testa den kombinationen och hur den skulle leverera.

Lennart Johansson i Nyköpings BIS laddar för en nick
Bissarnas playmaker Sal Jobarteh i motljuset på A-planen
Mittfältskrigaren Suad Gruda i Nyköpings BIS

Att ha vidvinkelzoomen redo bredvid mig var en chansning. Givetvis använde jag den för att ta översiktsbilder på publiken och anläggningen men tanken var också att kunna ta några vidvinkliga bilder om någon situation skulle utspelas precis vid sidlinjen där jag satt. Det gick väl sisådär...

Bissarna måljublar i kvällssolens sken under andra halvlek då man tagit ledningen med 2-1

Jag behöver förmodligen våga testa nytt oftare än vad jag gör när jag fotar välbekanta sporter. Samtidigt märker jag hur fort jag tappar timingen om jag inte fotar fotboll regelbundet. Så blir det med alla sporter jag hoppar emellan, att förutspå situationerna är en sak men att också sätta bilderna kräver koncentration och timing.

Nu rusar jag vidare mot nya äventyr på semestern. Någon sportfotografering finns inte i sikte förrän sista semesterveckan så jag vilar sportkamerorna och letar motiv med de andra grejorna under några veckor. Blir bra!

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack! Jag var på väg att röra mig bort från den kortsidan (upp mot mittlinjen) då frispark blåstes och jag stannade till för att rikta kameran mot målvakten. Hade jag suttit kvar bakom kortlinjen hade det bara blivit nät, stolpar och målvaktens rygg. Jag väntar fortfarande på att få ta den där "perfekta" målvaktsbilden då hen slänger sig efter en boll och har kroppen i luften, vänd mot kameran. Jag lär få vänta länge, tydligen...

      Radera