torsdag 6 juli 2017

Nostalgi med krom och V8:or i hamnen

Automobilsällskapet i Nyköping öser på med sina populära bilträffar i Nyköpings hamnområde även detta år. Som vanligt ligger arrangemanget på onsdagskvällarna vilket för egen del innebär att det krockar med flicklagets fotbollsträningar. Nu är det dock uppehåll och då har den janssonska traditionen bjudit att ett årligt besök görs bland lack och hjul, rattar och tutor.

Automobilsällskapet i Nyköping håller i bilträffarna i hamnen på somrarna

Om jag fattat det hela rätt är kriteriet att bilarna som ställs ut ska vara minst 30 år gamla. Undantag kan göras om biltypen på något sätt betraktas som speciell. Onsdagen den 5:e juli var temat för kvällen amerikanska bilar. Gissa om intresset för dessa är stort, både bland bilägare och entusiasterna i publiken. Är det något som förknippas med bilkultur så är det ju jänkare. Tunga, gungade samt bensinslukande representerar de oftast mycket motorstarka bilarna en kultur som vi hemma i Sverige förknippar med raggare.

På väg ner till hamnområdet såg jag detta burpeesgäng framför graffitiväggarna
Vid hamnens beachvolleyboll-planer var det också full rulle

Under onsdagens bilträff fanns givetvis äldre exemplar än 50-talsbilar. Och betydligt nyare också där några sprillans färska Mustanger kan ges som exempel på den nya typen av amerikanska muskelbilar. Ganska långt från europeiska snåldieslar som drar 0,2 liter/milen och ser likadana ut allihop. Vad som är mest miljövänligt och politiskt korrekt är däremot inte så svårt att gissa...

Corvetterna vid Vattensportens Hus kan ha tillhört en alternativ utställning. Oklart.

Jag skulle gärna åka till Kuba innan landet uppdateras och förnyas. Till dags dato rullar fortfarande många amerikanska 50-talare som den fiffiga befolkningen lyckas hålla rullande som bruksbilar. Nu får denna tidskapsel ses som påtvingad p.g.a. embargon från amerikanernas sida (det där med kommunism och kalla krig är givetvis komplext och inget vi går in på i detta forum). Kuba vore även en drömdestination för mig som sportfiskare, men det är en helt annan grej än mullrande bilar.

50-talsjänkare

Bilträffarna i hamnen startar klockan 17.30 och pågår till 21. Den något oroliga sommarhimlen under onsdagskvällen innebar ett passerande åskmoln i sydost och hotande mörka moln i västlig riktning. Nu strilade tyvärr regnet ner över bilar och besökare från 20-snåret och det blev tämligen tomt på folk från 20.30. Då sken solen åter över hamnområdet, men det var vi få som var kvar för att njuta av. Kallt blev det i alla fall, och därmed var det som de flesta av våra normala sommarkvällar i detta nordliga land.

Det pistagegröna hamnkontoret passerades av många bilentusiaster

Tydligen har Automobilsällskapet tagit sitt arrangemang ett snäpp vidare och denna onsdag var det livemusik på hamnkajen. Gamla välbekanta dängor av amerikanskt ursprung ekade mellan kulturbyggnader och industrilokaler. Att mycket av musikstyckena hade sitt ursprung i 50- och 60-talet var ingen högoddsare. Frågan är vad det framförs för musik (och av vilka) om de har ett tyskt tema på bilarna. Marschmusik? Bach? Kraftwerk?

Liveunderhållning på hamnkajen

Jag närmade mig hamnområdet med min Canon 5D Mark II som dagen till ära fick normalzoom-objektivet 24-70 mm monterad på nosen. Jag vet sedan tidigare hur trångt det är mellan bilarna och hur mycket folk som rör sig i området. Att få några överblicksbilder med 24 mm vidvinkel men framförallt kunna zooma in och ta detaljbilder med 70 mm brännvidd var min grundidé.

En streetracingbil hade instrumenteringen på utsidan av vindrutan
Detta klistermärke satt på dörrsidan av ett fordon

Hade jag orkat ta fram det medhavda 135 mm-objektivet hade jag kanske kunnat ta några bilder på publiken på detta arrangemang. Eller i detta sammanhang ännu hellre haft med mig min 70-200 mm-glugg. Nu släpade jag inte på alla mina objektiv och gjorde bara ett enda byte halvvägs in i tillställningen.

Stort plus till denna äldre herre för exemplariskt uppförande och utförande på den amerikanska aftonen

Mitt vidvinkel-zoom 17-40 mm fick känna på den svala och oroliga kvällsluften. Där var syftet att få så vidvinkliga bilder som möjligt. Nu går det att få någorlunda godkända detaljbilder också i 40 mm-läget men då är inte objektivets maxbländare f/4.0 helt övertygande när det gäller att sätta bakgrunden i oskärpa.

Bakom några Mustanger fick jag med den dramatiska himlen och surret på hamnkajen

Ett litet bildgalleri från kvällen fick jag ihop och jag valde att lägga ut det på Flickr. Det är sällan jag använder deras bildtjänst men eftersom jag har ett konto där kan det vara en bra idé att åtminstone någon gång då och då visa att man lever i det sammanhanget. Du hittar ett 40-tal bilder HÄR >>>

Tack för idag, slut för idag!

8 kommentarer:

 1. Härliga bilder. Kul att det fortfarande sjuder av liv under dessa onsdagar.
  Min favoritbild är inte med i inlägget, men väl på ditt Instagramkonto. Jag menar förstås regnbågen som inramar hamnområdet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, regnbågsbilden knep jag med min iPhone. Kanske borde anstränga mig att redigerade den i Photoshop i "fullstorlek" och inte bara med mobilen i Instagrams kvadratiska format. :-)

   Radera
 2. Många riktigt trevliga bilder. Verkar ha varit en finfin kväll i hamnområdet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, trängseln var påtaglig så man förstår att konceptet med bilträffar funkar. Temat denna gång var extra lockande, i alla fall i mina ögon.

   Radera
 3. Någon ogillar Katrineholm, det var värst. Ser ut som ett event som jag hade gillat. Jag är lite allergisk mot vidvinkelobjektiv, men smaken är ju som bekant som baken, delad. Flickr är för övrigt bäst, så det så! Måste erkänna att jag nog aldrig spelat beachvolley.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Innebörden av Katrineholms-klisterlappen kan jag inte riktigt klura ut. Något internt groll mellan motorintresserade, måhända?

   Vidvinkelobjektiv har sina för- och nackdelar enligt egen erfarenhet. Det kan bli förbaskat fult med distortionen om man fotar byggnader m.m. men i andra sammanhang har jag kunnat utnyttja förvrängningen.

   Vad gäller Flickr så har jag ju inte riktigt valt att kliva in i den gemenskapen. För mig blir det endast ännu en plats där jag kan lagra bilder så att andra kan se dem. De ideliga rutorna med reklam som dyker upp när man går igenom ett bildgalleri utan att vara inloggad är dock inte så skoj. Går säkert att betala sig bort från det dilemmat...

   Radera
 4. Reklam? Ajdå, jag har varit betalande medlem sedan 2004 och har aldrig någonsin sett någon reklam, vare sig jag har varit inloggad eller inte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter var tredje eller fjärde bild kommer det en ruta med reklam istället för nästkommande bild. Lite lätt störande, tycker jag nog. Men å andra sidan kan man inte begära att en liknande tjänst ska vara helt gratis utan att marknadskrafterna ska blanda sig. Jag tänker mest på de som får en länk till ett bildgalleri på Flickr som måste stå ut med reklamen.

   Radera