onsdag 12 juli 2017

Sommarens peak

I måndags hade jag sommarens första semesterdag. Ett förfluget ord någon dag tidigare satte mig i den prekära situationen att jag inte kunde smita undan från ansvaret att ta de yngsta två till Bärstabärets självplockning av jordgubbar. Via Facebook noterade vi att de åter öppnat för ett par dagas självplock, sedan var säsongen definitivt över för denna gång.

Lovisa och Alva bland raderna av jordgubbsplantor vid Bärsta
Alva tittar tillfälligt upp under jakten på de röda och söta jordgubbarna
Lovisa visar stolt upp vad hon fångat
Röda, söta och solvarma
Två byttor fylldes med jordgubbar

Vi lyxade med jordgubbar till lunch och sedan som efterrätt till middagen. Därmed fick vi i oss de 2,4 kg jordgubbar vi plockat och det var absolut alldeles förträffligt värt besväret.

Jordgubbsodlingen vid Bärsta är en relativt ny företeelse. Otroligt nära för oss Stigtomtabor och det ligger i den ände av Yngaren som jag besökt med kameran många gånger. Nu odlas det inte bara jordgubbar utan även lite andra ätbara grödor som t.ex. majs, dill och rabarber. De har lite idéer om hur de ska utöka verksamheten så att inte allt ska hänga på huruvida jordgubbarna mognat runt midsommar eller inte.

Jag passade på att fota omgivningarna samtidigt som döttrarna fyllde byttorna med de röda delikatesserna. Måndagen var en riktig och tvättäkta högsommardag med blå himmel och ca 25 plusgrader. Kanske var det den dagen då sommaren peakade anno 2017. Eventuellt kommer det fler liknande dagar. Sådant vet man inte med säkerhet.

Bärsta gamla skola
Baldersbrå i kanten av vetefältet
Fjäriln vingad. En solblekt och lite luggsliten nässelfjäril på baldersbrån.
Jag har tagit bilderna i dagens inlägg med min Canon 5D Mark II, macro-objektivet Canon EF 100 mm f/2.8 alternativt mitt Canon EF 135 mm f/2.0. Inget märkvärdigt i bildväg men väldigt, väldigt mycket svensk sommar i vårt hörn av Södermanland.

En näve jordgubbar

Nu ger jag mig ut till traven med tall och fur som ska huggas till ved. Inte lika behagligt som att plocka jordgubbar...

4 kommentarer:

 1. Finns ingeting godare än bär man själv har plockat. Jag är lite svag för bilder som den på den gamla skolan. Vi hade förresten ett stort jordgubbsland hemma när jag växte upp, så det blev mycket plock på den tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även jag är uppväxt med jordgubbsland hemma på tomten. Att äta solvarma jordgubbar är en fröjd för smaksinnet. För mig blev måndagens besök vid jordgubbsodlingen en kick vad gäller landskapsfoto-ögonen och givetvis är det svårt att motstå röda hus med vita knutar i ett kulturlandskap. :-)

   Radera
 2. Härliga somriga bilder! Fick en backflash när jag såg bilderna från jordgubbslandet. För många herrans år sedan sommarjobbade jag som jordgubbsplockare, är sedan dess lite trött på jordgubbar...även om jag fortfarande kan äta "gubbarna", så känner jag inte riktigt det där suget efter dessa :) Idylliska landskapsbilder med röda hus med vita knutar tröttnar jag däremot aldrig på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad synd att det var just jordgubbar du plockade som sommarjobb. Rabarber hade känts lättare att undvara.

   Det blev väldigt somriga bilder på semesterns första dag. Därefter fyllde jag veckan med vedhuggning och en begravning, så måndagens jordgubbsidyll bidrog på ett påtagligt sätt till att sommarfeelingen skulle infinna sig.

   Radera