torsdag 28 december 2017

Erbarmligt dystert

Mellandagar, de där timmarna och dagarna som ska användas till något avkopplande. Om man jobbar kanske det är en smula lägre tempo än brukligt. Shoppar man finns alla chanser att strössla pengar på fullständigt onödiga saker. Jag köpte en ny router... Och det var inte ens extrapris på den. (Nöden har ingen lag, prestandan i min gamla router var otillräcklig när ny trådlös utrustning släpats hem till nästet.)

Allén upp mot Åsby

Ett par dagars ledighet mellan jul och nyår ska för egen del övergå i en arbetsdag innan nästa sjok med lediga dagar landar. Vad gör man på Menlösa barns dag? Och varför har dagen fått det nya namnet "Värnlösa barns dag"? Och vad i hela fridens namn menas egentligen med skylten "Hund i bil"? Den sistnämnda frågan är tagen ur luften och är helt utanför sammanhanget men den får min hjärna att gå på högvarv när den poppar fram.

Åsby
Leråker
Jag trodde bävern försvunnit från bäcken men här syns färska spår
Den relativt nya stigen förbi Åsby
Avgränsning
Åsby
Dimma

Efter några timmar framför Gran Turismo på den nyinförskaffade Playstation 4-konsolen behövdes frisk luft. Det var inte lätt att se att det fanns någon frisk luft denna utomordentligt trista torsdag. Mörkt som i ett sotararsle, luftfuktighet som i Amazonas men utan värmen som finns varken i sotararslet eller i regnskogen. Usch.

Mot Skillra och Prästgården
Ryttare på häst

Jag riggade min kamera med mitt 50 mm-objektiv. Pälsade på mig. Trampade runt på de extremt leriga grusvägarna. Innan jag kommit ut genom ytterdörren bestämde jag mig för att detta var en svartvit dag. Eller mer åt en gråskalig dag. Inte ens svart eller vitt framträdde särskilt bra i detta mellandagstöcken.

Utbildning:

Informationsskylt
Tiondebod
Grindstuga vid Prästgården
Och längst där nere är gården Skillra

På de största bländaröppningarna är mitt 50 mm-objektiv en aning soft. Och gluggen vinjetterar präktigt mycket. På vissa av dagens bloggbilder har jag lagt till ytterligare vinjettering i efterbehandlingen, på andra bilder är den "naturlig". Om det förstärker det ödesmättade så stämmer mina rådande känslor ute i mellandagseländet med det fotografiska slutresultatet.

Flitens lampa lyste ur den öppna porten i det gamla järnvägsmagasinet

Och innan jag nått hem igen kom tåget på TGOJ-banan med riktning mot Oxelösund.

Tåg på TGOJ-banan
Jag konstnärade lite som avslutning på foto-promenaden

Så mycket roligare skulle vi visst inte ha idag. Jag håller mig inomhus resten av dagen och bidar min tid.

4 kommentarer:

 1. Jag tycker det blev en kreativ och vacker bildsvit av din "menlösa" dag. Med det ville jag säga att ingen dag är väl meningslös, men ibland sviker oss humöret och det är väl till för att vi ska få något att relatera lyckan mot de andra dagarna.
  Önskar dig en fin avslutning på året och ett gott nytt 2018!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Charlotta för insiktsfullt perspektiv på tillvaron. Visst är det bra att ha de gråaste av dagar att relatera till. Något att bottna i för att inse att det oftast är så mycket bättre.

   Gott nytt år! :-)

   Radera
 2. Det gråa funkar fint här. Det var en väldigt mörk dag det här. Min favorit här är nog bilden med bostadshuset vid Skillra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket, mycket grådassig dag. Men i norra Sverige vräkte snön ner och det hade nog varit ännu värre om jag fått det över huvudet. Då hade jag varit tvungen att skotta...

   Bilden på Skillra blev det mycket djup i, många linjer både från ekonomibyggnaderna och grusvägarna som slingrar sig fram. En ganska komplex komposition. Som vanligt var det nog magkänslan som fick mig att vrida kameran och positionera mig för den bilden.

   Radera