Frost i de höga grässtråna |
Gårdagens höga himmel förde med sig kyla. Det började redan igår kväll och har fortsatt under onsdagen. Den varma marken i kombination med kall luft är väl orsaken till dagens dimma, kan jag tro. Grässtrån och grenar har fångat upp luftfuktigheten som sedan bildat iskristaller. Frost.
Ännu en bild på kanadensiskt gullris |
Jag promenerade som vanligt runt ute på Skavsta och lånade arbetsgivarens 5D Mark III. Jag tog vidvinkelobjektivet, 24 mm, och har faktiskt svårt att hålla tillbaka entusiasmen när det kommer till detta objektiv. Verkligen en trevlig glugg!
Tyvärr tänkte jag inte på de två grenarna som kommer in från höger när jag fotade |
Objektivet vinjetterar en hel del på största bländaren men idag gjorde det absolut ingenting eftersom de mörkare hörnen i bilderna snarare förstärker stämningen i bilderna.
Närgränsen är jättebra på vidvinkelobjektivet |
Jag har konverterat samtliga dagens bilder till svartvitt. Det kändes som helt rätt väg att gå i bildbehandlingen utom i en enda bild. Med en kraftansträngning fick även nyponen bli av med sin färg...
Nyponens röda färg har här blivit till mer diskreta gråtoner |
I de flesta bilder har jag ökat kontrasten en del men det finns även ett par exempel där jag gått andra vägen för att skapa en mjukare melodi där dimmans tonarter får höras mest.
Med kameran mot marken syftade jag in detta motiv |
En sak jag undrar över är om det är inbillning eller fakta att alla ljud tycks bli dovare av dimma. Kan de små vattenpartiklarna dämpa ljudvågor? Eller stannar allt i naturen av när det är tät dimma så att det är där svaret finns kring varför det känns så tyst i denna väderlek?
Ett av Frivilliga Flygkårens hus |
När bilderna kommer ur kameran såsom idag känner jag att valet av svartvitt format är ganska lätt att ta. Det är som bekant så att jag inte direkt ger mig hän i den svartvita bildbehandlingen. Hemma på skrivbordet ligger fortfarande en oöppnad DVD-utbildning i svartvit bildbehandling i Photoshop.
Nej, jag gick rakt fram istället! |
Jag har väl någorlunda klart för mig på vilka olika sätt jag kan konvertera bilderna till svartvitt inne i Photoshop (eller Camera Raw). Det är inte dessa moment jag vill lära mig utan snarare vad som är knepet att få till bra konverteringar. Intensitet, kontrast, ljus, de olika grundfärgernas inblandning m.m.
Frost på Skavsta |
Genom att lära sig grunder kan man också lära sig bryta mot dem när den konstnärliga delen ska ges utrymme. För mig handlar det nog om trial-and-error-metoden men utan feedback... Vad är bra och vad är dåligt i de svartvita bilder jag skapar? Då tänker jag inte direkt på motiven utan själva bildbehandlingen. (Jag kan dock sträcka mig till att även olika motivval kanske kräver olika sorters svartvit konvertering.)
Inne på kontoret har adventsbelysningen börjat dyka upp |
Nu stundar fotbollsträning med näst yngsta dottern sedan följs det av månadens roligast syssla. En hög med räkningar ska regleras. Njutning varje sekund ;-)
Stackars nypon! Det var mycket frost och dimma idag. Verkligen en stor skillnad jämfört med dagen innan. Jag drar lite fram och tillbaka i alla spakar som finns i camera raw när jag konverterar till svartvitt.
SvaraRaderaPlötsligt har allt blivit en aning frostnupet. Men det är banne mig på tiden att det kommer kyla. Än är det långt till tjäle i marken men med allt regn har det blivit ganska lerigt ute på grusvägarna så lite stadga skulle inte skada.
RaderaDet jag landar i och nöjer mig med när jag konverterar till svartvitt är vad jag tycker blir bäst. Det är inte grundat på teoretiska kunskaper utan magkänsla. Vill nog gärna lära mig lite grunder men det går trots allt att experimentera sig fram också. :-)
Frostbilder gör sig bra i svartvitt.
SvaraRaderaSka jag nu ge råd till en som har mer kunnande än jag själv, så hade jag behållit färgen på julstjärnan i den sista bilden. Det hade framhävt bilden än mer.
Tack för din feedback Stefan! Jag skickade julstjärnebilden till mina arbetskamrater på marknadsavdelningen i den ursprungliga färgversionen. Jag ger dig absolut rätt i att de varma färgerna i den bilden gav lite mer stämning som passar bättre med motivet än den svartvita bilden kan förmedla. :-)
RaderaJag gillar verkligen det här.
SvaraRaderaPersonligen hade jag testat att dra i reglaget för svartpunkt, och gett bilderna mer "tryck" i just svärtan. Inte för att jag vet hur bra det hade blivit.
Men för att jag, sedan den analoga tiden. När jag stod i mörkrummet. Alltid har gillat S/V med trycker i det svarta.
Tack för jättebra feedback Daniel! Jag uppskattar dina ord men allra mest konkreta tips på vad som kan testas för att ta bilderna "ett steg till".
RaderaUnder den lunch jag tog dessa bilder var det en härlig kombination av frost och dimma som tillsammans med den riktigt fina lilla 24 mm-gluggen hjälpte mig på traven med motiven.