söndag 9 november 2014

SverigeCupen i handboll

Under helgen arrangeras den stora ungdomscupen SverigeCupen i handboll på Rosvalla i Nyköping. Handbollsförbundets tävling för distriktslag där deltagarna är 15 år gamla. Detta är premiär för Nyköping att få ta hand om detta jättearrangemang (totalt 37 deltagande lag) och IFK Nyköping har fullt upp kan jag lova. Arrangemanget har kommit till Nyköping mycket tack vare uppförandet av den nya jätteanläggningen på Rosvalla där den nya idrottshallen rymmer tre fullstora planer och där den gamla Multihallen också används.

Jag hamnade på Rosvalla under lördagen för att jag lovat mina kompisar på lokalsporten.se lite hjälp med deras livesändningar. De har kameror på alla fyra planer och sänder alla 103 matcher under helgen! Jag erbjöd mig att vara kameraman under några timmar för att avlasta någon av de andra som annars riskerade kramp. ;-) När jag ändå var där så passade jag på att fota lite med min nya 7D Mark II. Nyfiken som tusan på vad den kunde åstadkomma.

Jag fotade utan att ställa in någon vitbalans. Det borde jag ha gjort, i alla fall i den största av hallarna där ljuset var minst sagt "sjukt". För första gången i mitt liv valde jag manuella inställningar (oftast bländare 2.8, 1/800 s eller 1/640 s samt auto-ISO mellan 100 och 12800). Störst problem har jag med kamerans fokusinställningar, där måste jag definitivt både läsa på bättre och testa mycket, mycket mer. Och som vanligt i sportsammanhang fotade jag i jpg-format.

Canon 7D Mark II, f/2.8, 1/800 s, ISO 5000

Till alla bilder utom den sista i inlägget har jag använt mitt 70-200 mm-objektiv. Sista bilden är tagen med mitt 85 mm-objektiv. Måste säga att mitt 70-200-objektiv fick "nytt liv" när det gäller inomhussport på den nya 7D Mark II. Förra vinterns försök med objektivet på 1D Mark III gav resultatet att det hade behövt ännu större bländaröppning.

Canon 7D Mark II, f/2.8, 1/640 s, ISO 3200
Canon 7D Mark II, f/2.8, 1/640 s, ISO 3200

Jag kan inte vara annat än jättenöjd med bruset i bilderna. Det dynamiska omfånget på höga ISO är sisådär men duger. Och hade jag bara ställt en manuell vitbalans med hjälp av mitt gråkort i stora hallen hade även de bilderna blivit hyfsade.

Canon 7D Mark II, f/2.8, 1/640 s, ISO 3200

Handboll är förbaskat kul att fota! Jag höll mig huvudsakligen på kortsidan i ena hörnet där anfallande lag fångas på ett bra sätt. Lite observant behöver man dock vara så att inte en förlupen boll hamnar i skallen eller kameran.

Dubbel faceplant! Canon 7D Mark II, f/2.8, 1/640 s, ISO 4000.
Canon 7D Mark II, f/2.8, 1/640 s, ISO 5000

Jag blev väldigt imponerad över ungdomarnas kunnande. Nu är det visserligen de bästa i varje distrikt som är med och tävlar men man får inte glömma att de endast är 15 år gamla. Underhållningsvärdet var högt i alla matcher jag såg (oavsett om jag filmade eller fotade).

Canon 7D Mark II, f/2.8, 1/640 s, ISO 4000

Jag väntar in batterigreppet till min nya 7D. Det levereras i kommande vecka och det behövs för att ge bättre balans med ett så pass stort objektiv som 70-200. Det har klagats på batterikapaciteten i den nya kameramodellen men där får jag nog konstatera att efter dagens 400 bilder och en hel del bildtittande på displayen så var 75% kvar av batteriets laddning, och det bedömer jag som bra.

Canon 7D Mark II, f/2.2, 1/800 s, ISO 2500

Jag har ägnat lördagskvällen åt bildredigering. Arrangören IFK Nyköping har fått ett 20-tal bilder, denna blogg har fått 8 bilder och ett par kompisar vars dotter spelar i Östergötlands lag har fått ett 10-tal bilder. Dessutom har jag fixat ett bildgalleri med de 30 bilder jag tyckte var mest actionladdade. Du hittar bildgalleriet HÄR.

God natt!

5 kommentarer:

 1. Imponerande att man sänder alla matcher. Har aldrig fotat handboll, men man borde ju kunna komma ganska så nära inpå spelarna. Vad använder du för fokuspunkter här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sändningen av 103 matcher, fredag till söndag, på fyra olika planer kräver ork, mycket planering, teknik och en hel del människor som kan filma och kommentera. Jag gissar att denna insats är ganska unik i dessa sammanhang.

   Handboll föredrar jag att fota från kortsidan men inte för nära målet. Man vill inte ha en stenhård boll i pallet eller på kameran. Tidningens utsände sökte sig närmare stolpen och fick bättre vinkel men riskerade mer också.

   Eftersom jag inte fått kläm på den nya kamerans fokusförmågor jobbade jag med endast en central fokuspunkt. Tumfokus och vakenhet är de andra komponenterna...

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Jag väntar ivrigt på den dagen då jag kan ta mig råd att uppgradera till MkII'an. Det ska ju vara skillnad som natt och dag i brushanteringen + en massa annat smågodis. Handboll har jag också testat plåta några gånger...fantastiskt roligt...men svårt att fånga de där riktiga aktionbilderna . Tycker du lyckas riktigt bra. Ha det gott Lasse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska ha en del tur för att både sätta skärpan på rätt ställe i smeten av alla spelare som knosar och att man är med på noterna när någon spelare går upp för att ta ett skott eller kommer igenom försvarsmuren. Men samtidigt sker allt på ganska lagom avstånd och inom ett begränsat område (till skillnad mot t.ex. fotboll).

   Jag är mycket glad för den nya kameran men det känns också lite läskigt. Jag är onekligen en av de första som använder modellen och har inte bedömt dess fördelar och brister utifrån vad andra skriver innan köpet. Att dessutom ha en splitterny kamera är jag inte van vid, brukar ju köpa min utrustning begagnad...

   Tack och tack det samma André! :-)

   Radera