torsdag 6 november 2014

Ny kompis!

Hade jag inte saknat nya (och täta) vinterskor som passar på arbetsplatsen så hade detta inlägg kunnat handla om snöeländet som härjat bl.a. här i sydöstra hörnet av Södermanland under dagen. Med mina "fin-skor" var det definitivt inte aktuellt med någon lunchpromenad idag. Det får bli en kort presentation av min nya kompis istället!

Se där. Kompis.

Nu blir det nördigt. Inte djuplodande tekniknördigt men nördigt. Canons hyfsat efterlängtade uppföljare till 7D släpptes ut på världsmarknaden i slutet av förra veckan. Deras 7D Mark II har, precis som vanligt med de flesta tillverkares lanseringar, skrivits upp och tillskrivits förhoppningar om de mest enastående egenskaperna. Nu när 7D-uppföljaren spridits bland alla som förhandsbokat modellen har den både skruvats isär och analyserats på atomnivå av de med kunskaper för sådant. DxOMark har sedan en eller ett par dagar kommit med sin analys av sensoregenskaperna där framförallt det dynamiska omfånget och bruset på bas-ISO väger tungt. Och "som vanligt" med Canons sensorer, till skillnad mot de Sony-tillverkade som bl.a. finns i Nikon-husen, är resultatet mediokert.

Jag hade egentligen inte tänkt köpa någon 7D Mark II. Siktade på att nästa hus skulle bli 5D Mark III eller 1D Mark IV i begagnat utförande när nästa års förväntade lanseringar av nya Canon-modeller fått ner begagnatpriserna ytterligare. Nåja, nu fick jag ett utmärkt tillfälle till ett kanonköp (!) och då blev det en 7D Mark II. Hade jag haft lite is i magen år 2009 när jag köpte min första digitala systemkamera, 50D, så hade kanske 7D i ursprungsutförande varit i min ägo. Då visste jag inte bättre utan köpte för alldeles för mycket pengar en ganska nedskriven 50D som funnits ute till försäljning i ett år. 7D lanserades ett par månader efter mitt köp och det hade jag ju ingen aning om eftersom jag inte läst det som skrivits i forum m.m.

Jag måste skriva att jag verkligen, verkligen, gillar "fullformatssensorernas" egenskaper. Objektivens brännvidder stämmer på något sätt bättre med dessa sensorer, det korta skärpedjupet som formatet erbjuder är värt mycket, det dynamiska omfånget är i regel större och brusegenskaperna bättre. Men nu sätter jag förhoppningarna till att jag fått en kamera som kommer att funka bra till sport där min 1D Mark III är lite gammal och ger inte tillräckligt bra lågljusegenskaper när inomhussporterna regerar. Tack vare crop-sensorns krympta format får jag också ut mer brännvidd i mina objektiv, vilket kanske kan passa om jag vill fota en och annan fågel där ute i naturen. Att det är en alldeles nyutvecklad kameramodell innebär också en massa annat tekniskt lullull som framförallt kan vara lite skoj. Lägg därtill att Canon utvecklat en sensorteknik i kombination med autofokusen som gör att 7D Mark II ska kunna videofilma med följande fokus bättre än tidigare kameror. Det ser jag som en spännande möjlighet för mig som tidigare inte filmat något.

7D mark II, 135 mm-objektiv, f/2.2, 1/200 s, ISO 3200
7D Mark II, 135 mm-objektiv, f/2.2, 1/250 s, ISO 6400

När jag nu på torsdagskvällen har packat upp min nya kamera kan jag konstatera att mina batterier till 5D Mark II också passar till Canons senaste kamerahus. Bra. Och när väl de nya minneskorten formaterats var jag ju tvungen att sätta inställningarna på Auto-ISO (mellan 100-6400) och fota det som kom i vägen för kameran. De ovanstående bilderna är nästan inte redigerade någonting för att du ska se framförallt brusets egenskaper. Ljuset kommer från en golvlampa (som visserligen är ganska ljus.)

Ett krux med en så sprillans ny modell av kamera är att inte Adobe hunnit släppa någon uppdatering för Canons nyaste modell och därmed deras RAW-filer. Alltså kan inte Lightroom och Photoshop hantera RAW-filerna ännu. Jag valde att fota med kamerans standardinställningar och jpg. Som du kanske vet är jpg-formatet ganska komprimerat och rymmer inte på långa vägar lika mycket information som en bildfil i RAW-format. Därför kan man inte skruva lika mycket för att rätta till exponeringarna.

Här nedan kommer tre bilder där jag inte gjort någonting alls förutom att minska ner dem från 5472x3648 pixlar till 2048x1365 pixlar. De gamla filmaskarna (jag undrar varför jag aldrig tog slut på denna film under 80-talet...) ligger på skrivbordet och skrivbordslampan fick lysa på dem.

7D Mark II, 85 mm-objektiv, f/5.6, 1/125 s, ISO 6400
7D Mark II, 85 mm-objektiv, f/7.1, 1/160 s, ISO 12800
7D Mark II, 85 mm-objektiv, f/9.0, 1/125 s, ISO 16000

Så här spontant tycker jag bruset och färger m.m. ser helt acceptabla ut på höga ISO-tal. Min bedömning görs utifrån mina andra kamerahus och på vad jag tycker är OK för sportfotografering. Det ska bli mycket intressant att testa kameran i den riktiga världen men innan jag närmar mig en handbollsplan/ishockeyrink/volleybollplan eller liknande måste jag komma på hur det avancerade autofokussystemet bäst ska ställas in. Det har liksom hunnit hända en hel del de senaste 5 åren som inte mina gamla kamerors fokusinställningar ens är i närheten av.

Jag ber att få återkomma i ärendet!

7 kommentarer:

 1. Alltid kul att testa nya kameror så lita avundsjuk är jag nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sitter men den förbaskade manualen just nu. Mycket är bekant från de andra kamerorna men mycket är nytt och sedan skadar det inte att snappa upp ett och annat som förvisso finns i de äldre kamerahuset men som jag inte kan eller tror att jag inte har nytta av.

   Radera
 2. Den kommer nog att bli en trogen vän för lång tid framöver ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas det André! Den gör i alla fall att min äldre "crop-kamera" 50D hamnar ett snäpp längre ner i förvaringsväskan. Det är onekligen så att en crop-sensor erbjuder brännviddsförlängning på teleobjektiven och där är jag övertygad om att 7D Mark II kommer att leverera.

   Radera
  2. Jag är övertygad om att 7D MkII'an kommer att leverera. Och om man som jag försöker fota mycket fågel så är cropsensorn oumbärlig då man aldrig kan få för mycket brännvidd vid sådan fotografering. Att den sedan har en brushantering som slår föregångaren rejält på fingrarna gör inte saken sämre :)
   MkII'an står högst upp på önskelistan.
   Allt gott!

   Radera
  3. Jag hann fota lite ikväll när näst yngsta dottern tränade fotboll i en liten skolgymnastiksal. ISO mellan 2500 och 3200. Förträffligt resultat, i alla fall om jag ska jämföra med t.ex. 1D Mark III eller 5D Mark II. Och så kvick kameran är! Efter helgens handbollsfotografering har jag på mindre än en vecka hunnit ta 1330 bilder med kameran. I den takten kommer de 200 000 exponeringarna som slutaren ska palla att vara avklarade inom kort... ;-)

   Radera
  4. Låter fantastiskt :)
   Haha...ja, då har du legat i...men den är väl iaf knappt inkörd :)

   Radera