lördag 1 november 2014

Våra ögon är bättre!

Tänk så sinnrik naturen är ordnad. Den har under evolutionens gång försett oss med sinnen som i kombination med hjärnans tolkningar är så himla bra. Det blir alldeles uppenbart när vi fotointresserade sätter en kamera i våra händer och försöker fånga ljuset på samma sätt som våra ögon och vår hjärna ideligen gör utan några som helst problem. Varför kan inte de tekniska landvinningarna vara lika bra?

Uppsala domkyrka

Jag gnydde och gnällde i gårdagens inlägg över mitt 17-40 mm-objektivs oförmåga att få till perspektiv och linjer när den jobbar på den mest vidvinkliga delen. Inte tusan uppfattar mina ögon i kombination med hjärnan allting snett, vint och förvridet. Tur är väl det...

Uppsala slott

Vi har också en avsevärt mycket bättre förmåga att hantera starkt ljus och djupa skuggor bättre med våra ögon än vad dagens kameror lyckas med. Det dynamiska omfånget ökar med varje sensorgeneration men ännu är det långt kvar till de organiska lösningarna.

Uppsala domkyrka

Jag satt och tittade igenom ett par Youtube-utbildningar igår kväll som Canon skickat ut i sitt nyhetsbrev. Då lärde jag mig en ny funktion som finns under filter-menyn; Adaptiv vidvinkel. Jag har testat det på dagens bilder (några känner du igen sedan igår) men inser att jag behöver vara mer varsam för att det ska bli bra. Här kan man in alla fall räta upp linjer i bilden. Både räta ut kurviga linjer och bestämma vinklar m.m. Man töjer helt enkelt i bildpixlarna.

Uppsala Konsert & Kongress

Det är tur att vår hjärna sköter detta åt oss automatiskt när vi håller korpgluggarna öppna. Samtidigt är jag glad att slippa ha fasettögon som insekterna har. Tänk att få in hundratals, kanske tusentals bilder på omgivningen som hjärnan ska processa till något enhetligt.

Orgelpipor inne i Uppsala domkyrka

Jag kommer spontant på ett par saker där kameran kan briljera mer än vad våra ögon gör. Kort skärpedjup för snygga effekter och de korta slutartiderna så att ett ögonblick kan frysas. De korta slutartiderna gör att vi kan se fotografier som våra ögon och hjärnor annars inte skulle hinna uppfatta. Det är häftigt!

4 kommentarer:

 1. Jag får testa adaptiv vidvinkel verkar ju fungera bra, jag använder annars ett plug-in som gör samma sak. Ny fin bild på konserthuset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag gjorde nog misstaget att lägga för korta linjer för att räta ut justera vinklar i bilderna. Tidigare har jag testat att göra manuella korrigeringar i funktionen "Objektivkorrigeringar" men det är inte riktigt lika kraftfullt eller användningsområde som "Adaptiv vidvinkel".

   Det finns alltid massor av funktioner och finesser att testa i bildredigeringsprogrammen. Problemet är använda funktionerna med måtta och inte dra för hårt i spakarna. :-/ Men går man inte över gränsen då och då vet man ju inte var den är någonstans, eller hur?! :-)

   Radera
 2. Photoshop är beroendeframkallande, det gäller att hålla emot...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag valde att förnya mitt "fotografpaket" hos Adobe. Lightroom och Photoshop är ganska fiffiga program om man tar en bild då och då... ;-)

   Radera