söndag 23 november 2014

Struktur i det grå

Så hände det plötsligt, molnen sprack isär och solen tittade fram i korta sekvenser. Inte så att det blev problem med soldaller i bilderna men det gav ändå lite ljusare och trevligare omgivningar. Rent fotografiskt var det framförallt trevligt att den jämngrå molnmassan plötsligt fick mönster och former. Men nog om detta, vi släpper vädret...

Det har varit mycket foto på tapeten för mig de senaste dagarna. Inte för att det märkts i bloggen men på andra sätt. Fotade miljö- och detaljbilder på jobbet häromdagen med både den nya kameran och framförallt de nya studioblixtarna. Grejorna funkar i alla fall avsevärt bättre än fotografen. Fredagens besök på Fotomässan började inte bra, tågbiljetten till Älvsjö via Flemingsberg var bara att kasta i soporna och sedan sätta sig i bilen istället. Spårbunden kollektivtrafik är inget att rekommendera om pålitlighet och funktion kommer på tal.

Stockholmsmässan i Älvsjö (mobiltelefonbild)

Vad handlar det om egentligen? Om man åker på en lantbruksmässa, tar man med sig kon då? Om man åker på en friluftslivsmässa, går man med en paddel i handen då? Ja, jag är intresserad av fotografering men inte släpar jag med mig min utrustning på en fotomässa för att känna samhörighet (eller vad det nu kan handla om).

Fotomässan packar ihop för mycket folk. Prylhysterin finns som en given del i foto-världen men att klämma, känna och förstå specifikationer i samband med en mässa är inte vettigt. Hur mycket ljussättningsutrustning finns det egentligen i världen? Och handla gör man väl billigast och bäst på nätet nuförtiden? Föreläsningarna var dock bra, hann med 7 stycken, och alla bilder som ställts ut var intressanta. Mycket var verkligen absolut toppen, annat var fotografiskt bra och spännande men inget för mitt tycke och smak, medan ytterligare en liten del faktiskt inte var bra ens på en fläck. Enligt mig.

Folk, folk, folk. Tur att jag inte hade något att säga till någon av utställarna... (mobiltelefonbild)

Hem sent på fredagskvällen efter mässbesöket och påbörjade packandet av kameraryggsäcken inför lördagens nöje. Denna gång tog mig bilen till Katrineholm i gryningen (den är ju inte så tidig den här årstiden). Södermanlands Fotbollsförbund arrangerade DM i futsal i Duveholmshallen.

Duveholmshallen i Katrineholm

Efter en heldag i de överförskräckligt trånga idrottshallarna med murrigt ljus och skenande färgglidningar (tack vare orangefärgat golv bl.a.) så är mitt intryck av den nya Canon 7D Mark II mer splittrat än tidigare. Fokus? Snabbhet? Schysst på höga ISO? Njae, bättre vill jag nog se för att ge den mer än med tvekan godkänt.

Med 135 mm-objektivet har jag i alla fall bländare 2.0 (bra) men ISO är ändå på 4000

En ny och tidigare i sportsammanhang oprövad detalj i kameraanvändandet är för min del filmning. Stativ togs med och jag filmade 3 halvlekar som sedan snabbredigerats (i Microsofts gratisprogram Movie Maker). Lite skumma saker hände sedan med filmfilen när jag lät Youtube ta hand om den men jag är hyfsat tillfreds med resultatet.Lördagen räckte inte till för något annat än futsal-DM så gissa om jag längtade ut nu på söndagsmorgonen!? Först var jag dock tvungen att åka till jobbet någon timme... Men promenad blev det och skroten samt strutsfarmen förärades med ett besök. Det har även blivit någon timme i trädgården eftersom vissnande blommor och sjöblöta löv kallade på viss uppmärksamhet.

"Äntligen" börjar hortensian tappa sina blad
En malva med lite liv i trots sena novemberdatumet
Ovanför Stigtomta kyrka ser man tydlig struktur i molntäcket
Än finns det saker som blommar i dikeskanterna
Ängshaverroten tvekar, ska den hinna slå ut eller inte?
Det kanadensiska gullriset är som vackrast nu, tycker jag.
Takmossa
Än finns det tid för att fröa
En svartvit studie i fuktighet

Det var rogivande, tankerensande och livgivande med långpromenaden och den friska luften. Strutsarna såg dock dummare ut än vanligt men det kan ha berott på att de ivrigare än någonsin betade på den karga marken så att näbbarna klapprade.

Nu: nya tag (men först lite vila)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar