söndag 9 november 2014

November Mist

Det fick bli en soft och layed back morgon. Dimman låg tät utanför fönstren och solen tittade fram emellanåt. Egentligen något som borde tidigarelagt min promenad i allra högsta grad. Men vad sjutton, ibland kan det vara skönt att bara ta det lugnt.

Resterna av en rallarros

Jag ska försöka hålla mig ifrån teknik-snacket idag. Jag behöver bara göra två instick! Idag har jag fortsatt fota med den nya 7D Mark II och av bilderna att döma kan du se att macro-objektivet använts. Bilderna fotade på antingen ISO 200 eller 400. Och p.g.a. lathet har jag inte orkat jobba med RAW-filerna i Canons Digital Photo Professional utan det är jpg-filerna som fått et snabbvarv genom Photoshop.

Nyponblad


Mina kommentarer för dagen om kameran:

 • Jag har lärt mig att gilla ljudet av slutaren i min 5D Mark II. Skillanden mot 7D Mark II är ungefär som att jämföra ett atombomsprov i Mururoa-atollen med en liten pojke som kissar i en vattenpöl. Typ. Klotjoff eller plipp, gissa vilket jag tycker låter bäst.
 • Knapparna på 7D Mark II är inte riktigt i min smak. Eller annars vänjer jag mig. Den lilla M-Fn-knappen bredvid avtryckaren, som används för att välja fokusområde, är som ett knappnålshuvud och AF-ON, tum-knappen som jag använder för att sätta fokus, känns inte alls lika bra som på min gamla 1D mark III.
Vad ska det vara bra för? Vad var det för fel på den gamla...

Tre av fyra döttrar har hunnit uppvakta mig på Fars dag. Godis och trisslotter. Frågan är om jag törs äta av all godis. Och så länge jag inte skrapar lotterna kan jag ju faktiskt vara miljonär, vem vet. De ska ha stort tack i alla fall. Den äldste dottern fick flytthjälp under lördagsförmiddagen och hon hinner nog hit innan dagen är över. Hennes present är redan avslöjad av dotter nummer 2. Schysst. ;-)

TGOJ-banan i förgrunden, Mårtenstorp där borta i dimman
Dimmslöjor med sol som bryter igenom

Jag kommer eventuellt att åka in till den avslutande delen av SverigeCupen i handboll nu under söndagseftermiddagen. Det kulle vara kul att fota ytterligare någon match och kanske komma underfund med fler detaljer kring den nya kameran. Sedan är det ju så att handboll bjuder på mycket action. Så är det bara.

Baljväxt vid Stora Ramshult
Inte mycket mening att blomma redan nu!

Jag ser fram emot att åka till årets Fotomässa i Älvsjö fredagen den 21/11. Entré- och tågbiljetter fixade. En uppsjö seminarier är inringade som jag tänkt lyssna till. Prylförsäljningen är jag inte lika intresserad av. För ett par, tre år sedan var jag förbi mässan under ett par timmar på öppningsdagens sluttamp och då fanns även några intressanta fotoutställningar att titta på. Kanske är det så i år också.

Slokörad baldersbrå

Nackdelen med den stora Fotomässan är att den drar till sig så vansinnigt mycket folk. Att kryssa sig fram mellan montrarna är ett äventyr i sig. Men å andra sidan brukar jag sällan eller aldrig gå på mässor så jag får väl stå ut denna gång eftersom nyfikenheten har tagit över.

Gammalt fönster med dalahästar vid Tallstugan

Nu har snön som föll i torsdags äntligen smält bort. Kvar är några klumpar som varit snögubbar. 50% av alla sörmlänningar har i ren panik hunnit byta till vinterdäck. Vi andra behöver onekligen göra det inom en inte allt för avlägsen framtid.

Fågelfotografering med 100 mm macro? Inte bästa objektivvalet!

Innan min Salingerunda var till ände hade molnen tätnat och ljuset blivit klart sämre. Jag avslutar med ett par bilder som visar de olika ljusskikten av molnen. Vi fortsätter vår resa mot söndag kväll. :-)

Stora Ramshult
Svartvit november-tolkning

Tack för idag!

4 kommentarer:

 1. Sista bilden! Linjerna och nivåerna i skog, stammar, berg men framför allt ljuset. Snyggt komponerat med halo runt trädtopparna i centrum av bilden.
  November saknar inte fotomotiv trots allt, det är tydligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det blev tvärstopp mitt i steget när jag såg den ljusare delen av himlen forma sig perfekt kring träddungens toppar. Efter lite funderande blev den sedan bildbehandlad till svartvitt för att den nedre delen hade så "skum" färg. Den bakomliggande skogsdungen följer tacksamt linjerna i bildens övriga struktur. Ibland ska man ha tur... :-)

   Radera
 2. Ha ha, kul ljudanalys! Gröngölingar är ju alltid svårfotade oavsett objektiv, så du får klart godkänt för den bilden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker komma på hur jag bäst ska beskriva ljudet från jobbets 5D Mark III. Ber att få återkomma.

   Vissa fåglar har en tendens att landa fullt synliga men sedan raskt skutta runt stammen och sätta sig på baksidan. Den där gröna rackarn gjorde det men jag var liite snabbare denna gång.

   Radera