fredag 15 januari 2016

Brandholmen i kyla och mörker

Men fy f.. så kallt det var.

När yngsta dottern skulle spela träningsmatch i en av Rosvallas träningshallar under fredagskvällen var det bl.a. undertecknad som utsetts som skjutsansvarig. Efter att ha släppt av några fotbollstjejer i Nyköping och följt med till omklädningsrummet på Rosvalla var det dags för mig att ta en promenad med kameran. I förväg lät det som en bra idé.

De Två Tornen på Rosvalla

Jag hade mycket kläder på mig. Ordentligt på fötterna, långkalsonger, stickad tröja och dunjacka. Mössan drogs ner allt längre över öron, panna och nacke. En svag, svag vind från nordost avslöjade sig när jag kom ner till Nyköpingsfjärden. Fy sjutton så obehagligt det blev.

Gång- och cykelbron över den lilla kanalen till småbåtshamnen vid Brandholmen


Kanalen vid Brandholmen

Som jag frös om nästippen och läpparna. Isen växte till sig i skägget. Vinden bet genom den tjocka och stickade mössan som om den inte fanns alls. Fingrarna stelnade och värkte i de tjocka skidhandskarna. För övrigt var det dock problemfritt enär klädseln inte tillät kylan få grepp om min arma lekamen.

Idbäcksverket går på högvarv i vinterkölden

Under drygt en timme, mellan klockan 18-19.15, spatserade jag på Brandholmsområdet med min 5D Mark II, objektivet EF 17-40 mm/4.0 samt mitt sällan använda stativ. Lite då och då vecklade jag ut stativet för att ta en exponering under 15-30 sekunder.

De "skeppsformade" husen vid bortre delen av Brandholmens bebyggelse


Jag hade ett av extrabatterierna i byxfickan ifall kölden skulle ta död på batteriet i kameran. De som låg i ryggsäcken var nog inte mycket till nytta heller tack vare nedkylningen. Jag gnäller, jag vet, men jag är inte van vid varken kylan, stativfotografering eller nattfotografering utomhus.

En vy västerut med Idbäcksverket ständigt närvarande

Jag hade aldrig tid att leta fram trådutlösaren innan jag åkte iväg från Stigtomta till Nyköping. Den borde jag haft i packningen. Alternativet är att sätta en 2-sekundersfördröjning när man trycker på avtryckaren för att undvika skakningsoskärpa med så långa exponeringstider som krävdes. Jag förmådde mig inte göra detta heller i kylan utan tryckte av så försiktigt jag kunde och bad en stilla bön om att jag träffade rätt med den tjocka handsken på avtryckarfingret utan att rysta till i kameran.

Bryggan sträckte sig ut mot fjärdens mitt och området på Arnö på andra sidan

Någon timme senare sitter jag nu och försöker tina. Kameran är fortfarande kall efter utomhusvistelsen och ligger nedpackad i ryggsäcken för att långsamt tina upp. Jag har slarvat eftersom jag annars brukar låta kameran ligga i en lufttät påse under den tid som behövs för att metallen i kameran ska bli rumstempererad. Man bör undvika att orsaka kondens i kamerans elektronik, oavsett hur "vädertätad" eller robust den kan anses vara.

En avslutande bild på Nyköpings värmekraftverk

Hur som helst var det kul att få några fler nattbilder i bildsamlingen. Hur vidrigt det än var att samla ihop dem denna gång...

7 kommentarer:

 1. Ah, just nu är det inte kul att ens gå till bussen, jobbet eller affären. De e lite för bitigt till och med för mig som gillar vintern så jag undrar om jag inte inväntar något mildare temperaturer innan kameran åker fram igen, vi får se...
  Brandholmen by Winternight, stiligt!

  Och så känns det som att jag får gratulera i förväg till en solklar seger i månadens sportbild på Fotosidan, allt annat skulle förvåna mig väldigt mycket...
  Kom i såna fall ihåg vem som grattade först! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu under lördagsförmiddagen har jag varit i Björkvik (fotbollsträning) och vinterlandskapet är fantastiskt vackert. Solsken och "bara" -12 grader gör att det nästan går att vara utomhus. ;-)

   Tack, jag är inte så säker på att boxningsbilden är en vinnare i konkurrens med bl.a. endurobilden m.fl. Men jag tycker i alla fall att den är bra nog för att slänga in som bidrag. :-)

   Radera
  2. Jimmy, du hade rätt! En "övertygande" seger med 3 rösters marginal... Hur som helst så var det kul att några fastnade för boxningsbilden i Fotosidans månadstävling. :-)

   Radera
 2. Din beskrivning påminner mig om hur jag känner det under mina vintercykelturer! Du fick ett par fina mörkerbilder tycker jag nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cykla måste vara ett snäpp värre eftersom fartvinden blir direkt plågsam när det är kallt.

   Jag känner att bilderna blev bra nog för att jag ska slippa ut på sådana här idiotuppdrag på åtminstone några veckor... ;-)

   Radera
 3. Ibland tvingas man lida för att uppnå ett visst mål.

  Påminner mig om tiden i Tystberga GIF när vi tränade fotboll på den isiga, stenhårda grusplanen i både snö och minusgrader.

  Vore närmast otänkbart idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grusplaner i antingen fruset tillstånd eller halvvägs tinade där bollarna hade med sig en blandning av vatten och sand väcker minnen. Inte särskilt behagliga... Vad gjorde man inte för att få spela fotboll på grönt och mjukt gräs när säsongen startade. Ibland får man vara beredd att lida för det man önskar. :-)

   Radera