måndag 25 januari 2016

Stockholm med endast mobiltelefonens kamera

En tjänsteresa på några timmar till Stockholm under måndagen var inte något jag såg fram emot. Ärendet var inte superangeläget men ändå av karaktären obligatoriskt. Ett seminarium på 2,5 timmar innebär i stort sett en heldag borta från skrivbordet där det mesta av nyttan trots allt görs. När dessutom allt var avklarat på 1 timme och 50 minuter fanns det luft kvar i schemat innan tåget hemåt skulle avgå.

Stockholms Centralstation
Centralstationens innanmäte

Jag tänkte under en kort stund att jag skulle ta med en systemkamera samt 50 mm-objektivet. Nu gjorde jag inte det eftersom det inte fanns i tankarna att jag skulle haft någon tid över för fotografering. Dessutom var det synnerligen grådassigt och trist ute.

Bangården med alla ombyggnationer symboliserar storstan och Stockholm för mig

Eftersom det lik förbaskat gavs en stund att strosa fick det bli den ständiga följeslagaren mobiltelefonen med den inbyggda kameran som fick träda i tjänst. Jag har dessutom två mobiler så det är dubbelt nöje... Min "bästa" mobil är en Sony Xperia Z1 och den modellen har ju några år på nacken. Går det att fota någorlunda framgångsrikt med den?
Jag turistfotade attraktioner i ett varv runt Centralstationen. Tankarna for genom huvudet att vid sådana här tillfällen skulle man åtminstone ägt en kompaktkamera. Yngre personer än vad jag är tycker kompaktkamerorna är ytterst onödiga, kamera finns ju i mobilen. Men stofiler som undertecknad är van vid att en kamera är en kamera och den pratar man inte i (om det inte är en filmkamera).

Selfie vid Stadshuskajen

Jag köpte en ny kompaktkamera till hustrun när hon fyllde 50 år. Hennes Canon IXUS 80 IS är flitigt använd men i mina ögon värd att uppgradera eftersom nyare kameramodeller fixar snyggare och bättre bilder. Hon fick en Canon G7X som fortfarande är en kamera lämpad för byxfickan eller handväskan men ger rejält förbättrad prestanda. Nu är det så att det är hennes kamera och jag tänker inte tanken på att "låna" den eftersom syftet med födelsedagspresenten då skulle grumlas mer än godkänt mycket.

Vy från Stadshuskajen i ett dimmigt och slaskigt Stockholm
En av de gamla Djurgårdsfärjorna gled sakta och försynt över fjärden

Jag kanske hittar en egen kompakt kamera så småningom. Har varit lite sugen på en kompakt hus som går att byta objektiv på, t.ex. Canons M-serie. Detta blir dock inte helt kompakt i ordets rätta bemärkelse. Samtidigt vill jag gärna se att Canon släpper en fullstor sensor i en spegellös modell. (Jag håller mig vid Canon, inte för att jag tror de är bättre än någon annan utan för att jag har en massa Canon-objektiv som kan för göra dubbel nytta.) I annat fall kanske en kamera likt hustruns skulle vara optimal när packningen ska vara lätt och man behöver färdas snabbt och lätt.

Stockholms Stadshus tornar upp sig
Jag gick genom Stadshuset för att nå vattnet på andra sidan
Tji fick de, jag hade inget att bjuda på
Tjääna!

Det finns mobiltelefoner som har bättre kamera (sensor och framförallt linser). För att kompensera kamerans tillkortakommanden har jag försökt göra några justeringar i efterarbetet i de bilder som är med i dagens blogginlägg. Ett flertal bilder gjorde sig bra i svartvitt utförande (tycker jag). Jag har låtit dem behålla det aviga 16:9-formatet vilket funkar hyfsat i liggande format men mindre bra i stående eftersom de blir så himla högsmala.

Modigare människor än vad jag är har knallat över isen

Med mobiltelefonens och Photoshops hjälp fick jag ihop ett gäng turistbilder från ett dimmigt och grått Stockholm i slutet av januari 2016. Alltid något. :-)

4 kommentarer:

 1. Tjääna. Du fick många fina bilder med mobilen, så jobbar en bra fotograf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Stefan! Jag hade verkligen ingenting annat att göra under en timma (i väntan på tåget) och då är fotografering givetvis en av de första saker som står på tur. Shopping är inget för mig, sitta och titta på en av Centralstationens bänkar är inte heller inspirerande (även om det kan vara intressant att iaktta vad andra håller på med).

   Radera
 2. Mobiler fyller sin funktion som "reserv" och dina bilder skulle nog många kameraägare vara stolta över.

  Bilden på statyn utanför Stadshuset är i mina amatörögon helt suverän.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I slutänden handlar det det bara om att fånga ljus. Några fotoner hit eller dit borde inte vara något att lägga tid och energi på. Ändå är det så lockande. :-)

   Radera