fredag 22 januari 2016

Igår var det bättre

Det var inte idag jag skulle ha varit utomhus med kameran, det var igår. En magisk vinterdag med solsken och 11-12 minusgrader. Det var så vackert att det knappt gick att ta in. Idag däremot kunde man smälta intrycken desto lättare och det berodde mestadels på att inte solen syntes till. En grå himmel med ett molntäcke som bestod av en enda solid sörja.Rimfrosten är fortfarande närvarande på varenda yta och skogsridåerna på både nära och långt håll är vita. Det är vackert. Kylan som ännu inte flyktat och de lugna vindförhållandena som råder har bidragit till detta fantastiska skådespel.

Naturens egna fraktaler

Jag luftade skallen på lunchen som så många gånger förut och då är det Skavstas omgivningar som gäller. En sentida förändring är att det hus som senast för något år sedan använts som sommarboende nu rivits. Förr eller senare var detta oundvikligt och när ett större träd skadade taket för ett år sedan var det en tidsfråga.

I centrum av bilden stod ett hus för några dagar sedan
En bild tagen i mars på det nu rivna huset

Jag hoppas att den stora och imponerande ladan bredvid det nu rivna huset får stå kvar. Den borde ha tillhört Stora Berga vilket gör att den inte används sedan 15-talet år. De senaste månaderna har fönster slagits sönder och dörrar öppnats men så länge taket är intakt pallar nog den imponerande byggnaden ett tag till.
Att jag jobbar nära en flygplats blir uppenbart med jämna mellanrum. Ljudet är ett mindre problem, om inte Kustbevakningen varmkör någon av sina flygplansmotorer, men däremot brukar oset av flygbränsle tränga in i vår ventilation då och då. Under dagens promenad kom ett flygplan in för landning och fastnade på kamerans sensor.

Wizzair på väg ner på Skavsta flygplats

Jag gick runt kullen som Stora Berga ligger på. Det innebar att jag efter ett tag kunde lämna den smala landsvägen och istället komma in på en mindre trafikerad grusväg. Den sistnämnda är en betydligt trevligare del av den rundan.

Ett litet torp som varit föremål för fotografering vid något tidigare tillfälle här i bloggen

Jag fotade med mitt 24-70 mm-objektiv som funkar bra på alla sätt. Trevligt brännviddsomfång för denna typ av dokumentation av omgivningar där vidvinkeländen är acceptabel men där också tajtare detaljbilder erbjuds i andra änden av objektivets omfång.

En frostig tallgren framför företagets flaggstänger

Vintervädret flyr sin kos i helgen enligt väderprognoserna. På söndag kommer plusgraderna och därmed försvinner mycket av allt det vackra. Jag har inte haft möjlighet att fota det som naturen bjudit, synd och skam.

2 kommentarer:

  1. Tråkigt med den gamla ladan. Bra i alla fall att du har några bilder på det nu försvunna huset. Rimfrostbilder är alltid vackra, vi får se hur det blir med fotandet nästa vecka, mycket slask lär det bli...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mildväder och en eller annan regnskur kommer inte att göra underverk för omgivningarna. Risken är att vi får brunsörja när den kommande veckan har passerat. Än är det vinter så det kan mycket väl komma mer snö och kyla innan våren är i sikte.

      Radera