måndag 4 januari 2016

Med pensionärssteg längst ån

Det blev bestämt att vi skulle ta en promenad längst Nyköpingsån med föresatsen att iaktta strömstaren och den av andra nyligen iakttagna kungsfiskaren. Jag och min kompis fick ta del av mycket natur men absolut inte det vi var ute efter. Då vi båda är herrar i åldern 50+ blev promenaden, på isblanka gångbanor med 1 cm nysnö ovanpå en prövning. Jag höll krampaktigt i min dyraste kamerautrustning samtidigt som jag såg min vapenbroder gå ner i halv split minst ett par gånger nere i Nyköpings hamn.

På nyårsdagen var det fiskepremiär i Nyköpingsån
Jag älskar att flugfiska men avundades inte dessa frusna stackare
I början av promenaden föll fortfarande snön

Söndagen erbjöd till skillnad mot lördagen ett nästan vindstilla väder. De försiktiga flingor som initialt föll skingrades snart och istället tittade solen fram över det vinterkalla himlavalvet. Spaningen efter strömstarar och kungsfiskare pågick mellan Storhusqvarn och hamnbassängen (där vi också hoppats på att få se den säl som senast iakttogs under nyårsdagen av andra flanörer). Vi hann även med en sväng upp till Perioden där endast de döda almarna ville visa upp sig.

Minusgraderna i luften gav isbildningen luft under vingarna
Pinne med ishätta i hamnbassängen
Isdraperi vid Perioden


Jag riggade min Canon 7D Mark II, telekonvertern och 300 mm-objektivet (m.a.o. 420 mm brännvidd och största bländaröppning f/4.0) för att ge mig själv bästa chansen om någon av de önskvärda fågelarterna visade sig. Det blir tajt om man vill fota någonting annat... Och jag är i ärlighetens namn inte riktigt van att titta i sökaren med så mycket brännvidd framför ögonen. Det blir snävt och svårt att orientera sig. Hur är det då för de som har jätte-objektiv på 600 eller kanske mer samt telekonverter?

Matning av änder
Pulkaåkning på Vallarna med Idbäcksverket i bakgrunden
En annan del av Idbäcksverket sedd från Nyköpings hamn

Vi gick inte fort längst åpromenaden, därtill var underlaget på tok för lömskt. Men solen sken och det var allmänt trivsamt. Äntligen en riktig vinterdag med lite bett i kylan. Framförallt var det vansinnigt trevligt sällskap under strövtåget vid Nyköpingsån. Jag avrundar detta blogginlägg med några färgbilder på de få fåglar som trots allt fastnade på bild.

Trädkrypare nr 1 vid Storhusqvarn
Trädkrypare 2 mellan Tovastugan och hamnen
Fortfarande trädkrypare nr 2 men i annan vinkel
Gräsanden putsade fjäderdräkten på kajkanten i hamnen
Två storskrakehanar sjappade när vi närmade oss (i vår sälspaningsverksamhet)

Jag tackade och tog avsked av min kompis innan jag vände västerut. Söndagen var inte över och jag fortsatte förbi Stigtomta då jag fortfarande var naiv i min tro att jag skulle kunna se en strömstare. Mer om det lilla mini-äventyren i ett kommande inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar