söndag 14 augusti 2016

Årets andra Gotlandsbesök

Hemma igen. Några dygn på Gotland är avklarade och i och med det är årets semesterveckor avklarade. Hemma är väldigt bra men Visby och Gotland har tagit en permanent plats i mitt hjärta.

Almedalen utanför ringmuren är en av mina två absoluta favoritvyer i Visby
Att titta ner från klinten i Visby är den andra favoritvyn för mig

Stora delar av familjen var på Gotland i början av juni. Den gången för att besöka Stora Karlsö. Det räckte inte riktigt för mig så jag såg till att boka en resa som avslutning på sommarens semesterperiod. Givetvis med Medeltidsveckan som huvudattraktion.

Pirater som samlas vid Kruttornet hör Medeltidsveckan till

Varje år under vecka 32 är Visby ockuperad av medeltidsklädda människor och det är så fascinerande. Miljön är magisk och alla tidsenligt klädda människor, gycklarnas hyss och konster, musikernas märkliga ljudmattor och marknadskommersens mångfald bygger en helhet som verkligen lockar och tilltalar mig.

Jongleringen parallellt med förtäringen av äpplena gick strålande!

Jag bokade uppenbarligen vår vistelse i Visby på tok för sent detta år. Något hotellrum innanför murarna gick inte att uppbringa och därför valde jag hotellet på Kneippbyn som minst dåliga alternativ. Någon bil skulle vi inte ha med, då hade vi inte heller fått plats på någon färja, så vi var hänvisade till andra transportmedel för att ta oss de 4,5 kilometerna mellan Visbys centrala delar och Kneippbyn. Det löste sig med taxi eller den specialbuss som gick regelbundet mellan Kneippbyn och Visby.

Getingar må vara ett problem under sensommaren men här är det bin som hittat till två kanderade äpplen

Kneippbyn har en fördel för oss som har barn. Det finns ett sommarland och ett vattenland. Karuseller, radiobilar, Villa Villerkulla, vattenrutschbanor och annat skoj. Vissa saker är våra två yngsta döttrar för gamla för men mycket gick hem hos både barn och oss vuxna familjemedlemmar.

Radiobilar kan man väl inte bli för gammal för?!

Torsdag till söndag fylldes med massor av intryck. Och god mat. Till och med en ölprovning, vilket var ett oväntat inslag på vår semestertripp. Givetvis hann vi se både väntade och oväntade saker och det kan vi tacka konceptet Medeltidsveckan för.

En grupp människor spelade pärk utanför ringmuren vid Almedalen

Jag valde min "kamerarese-ryggsäck" som jag köpte för ett par år sedan inför Kroatienresan. Den rymmer ett mindre kamerahus (utan batterigrepp), ett par objektiv och smågrejor. Utöver detta har den ett övre fack för en tröja, plånbok m.m. Alltså fick jag resa lätt avseende fotogrejor. Jag valde att ta med mig min 7D Mark II, mitt telezoom 70-200 mm (som fick ligga i det övre facket), mitt normalzoom 24-70 mm samt mitt 50 mm-objektiv. Jag återkommer eventuellt till tankar om för- respektive nackdelar med den valda utrustningen.

Lördagskvällen avslutades med tornerspel i eldars sken

Du kommer att få ta del av bilderna från Visby-vistelsen i några kommande blogginlägg. Jag vet ännu inte riktigt hur många bilder det blir eller hur jag ska dela upp materialet. Det löser sig nog och jag hoppas att det kan roa och informera, åtminstone för en kort sekund.

På återhörande!

4 kommentarer:

 1. Fint väder på Gotland. Visby är en speciell plats. Många fina vyer, alltid en upplevelse att där och strosa. Radiobil har jag inte åkt sedan Hedenhös.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så torrt det är på Gotland har de inte haft på många år. Sötvattenbristen är i det närmaste akut vilket beror på flera år av ovanligt torrt väder. Varje år ligger de förvisso i topp på "solligan" men det är kanske inte så konstigt eftersom de ligger där mitt ute i Östersjön.

   Jag kom på mig själv med att jag tyckte det var alldeles för roligt att åka runt och krocka med de andra stackarna i radiobilarna... :-)

   Radera
 2. Medeltidsveckan är väl att föredrar framför Almedalsveckan och Stockholms-bratsens?

  Dina bilder och reportage från denna närliggande, men ändå avlägsna ö lockar till besök. Det var i 20-25 årsåldern jag var där några somrar, men då handlade det om sådant unga män i den åldern finner mer intressant än sevärdheter och kulturhistoriska platser...utan att närmare gå in på detta.

  Et besök ligger nog allt närmare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det mycket folk i Visby även under Medeltidsveckan men på något sätt tillför det något och stör inte mig särskilt mycket. Dagtid och även senare på kvällarna är det faktiskt ordningsamt. Kanhända går det vilt till nattetid på vissa ställen men inget jag stött ihop med. De som väljer att klä sig i medeltida kläder och som går "all in" på evenemanget är i precis alla åldrar vilket inkluderar barnfamiljer. Stämningen är bra helt enkelt.

   Jag hoppas kunna locka till ett besök med de kommande inläggen och bilderna. Enbart Visby har massor att erbjuda. (Under Medeltidsveckan kan man dessutom få extra mycket av guidade turer, föreläsningar m.m. om man är historiskt intresserad.)

   Det enda riktigt tråkiga är vägen mellan Nyköping och Nynäshamn... T.o.m. den drygt tre timmar långa färjeresan är problemfri. Har man lätt att bli sjösjuk ska man boka plats på den större färjan (1500) istället för den mindre (700) som rullar och påverkas mycket mer av vågorna.

   Radera