tisdag 30 augusti 2016

När efter-bilden är bättre

Under senare delen av söndagseftermiddagen spenderade jag tid på Tunavallen i Eskilstuna där den Damallsvenska matchen mellan Eskilstuna United DFF och Vittsjö GIK spelades. En match i 13:e omgången och den första sedan i början av juli på grund av det långa OS-uppehållet för damfotbollen i vår nationella serie. För att göra en extremt kort sammanfattning av matchen så slutade den 2-1 efter 1-1 i halvtid och målen för Eskilstunas del gjordes av Mimmi Larsson och den OS-bekanta Olivia Schough.

Nu är det inte matchen som sådan som detta blogginlägg ska handla om. Jag har hittat 2 par bilder som visar att det inte är själva huvudbilden som behöver vara bäst utan det kan bli så att efterföljande bild i sekvensen blir ännu bättre. Huvudbilden i detta sammanhang är när själva bollkontakten äger rum.

Oftast blir det ett par, tre bilder tagna av mig varje gång jag väljer att trycka på avtryckaren när jag sportfotograferar. Sällan blir bara en bild tagen men det händer. Otroligt sällan fler än tre bilder i samma svep. Visst kan sportfotografering kallas "spray and pray" men det gäller att vara vaken när något är på väg att hända och sedan får man hoppas på att något intressant fastnar på minneskortet.

Jag fotar numera fotboll med min Canon 1D Mark IV och mitt 300 mm-objektiv. I undantagsfall sitter mitt 70-200 mm-objektiv på kameran istället. Ljusstarka gluggar men i söndags var jag ändå tvungen att gå upp till ISO 1600 innan matchen var färdigspelad straxt före klockan 19.00. Extremt gråmulet och elbelysningen runt Tunvallen tändes redan till matchstart klockan 17.00.

Eskilstuna Uniteds Annica Svensson når högst i nickduellen med Vittsjös Nkemjika Ezurike
Nicken är genomförd, bollen är borta, men nu är minspelet desto roligare

Det är ju så att actionbilder i sportsammanhang allra helst ska innehålla även redskapet. I detta fall fotbollen. Tyvärr är inte alltid bolluschlingen med i bilden när allt annat stämmer.

Eskilstuna Uniteds Ingrid Schjelderup går upp perfekt och nickar
När nicken är genomförd visar hon ögonvitorna då hon följer bollens bana med blicken

Så kan det bli, efter-bilden är emellanåt bättre än huvudbilden. Jag har tidigare visat att före-bilder oftast har högre underhållningsvärde än huvudbilden då man lagfotograferar. Det kanske är dags att ompröva den egna kapaciteten att fotografera då jag uppenbarligen inte lyckas med timingen eller att ta de bästa bilderna när det gäller...

2 kommentarer:

  1. Jag håller med helt och hållet. När bollen är med i bilden så dras ju också blicken dit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har hänt att jag tittat på andras sportbilder, bl.a. på Fotosidan.se, utan att begripa vad det är för idrott som utövas...

      Radera