söndag 28 augusti 2016

Söderköpings Gästabud

Egentligen är det obegripligt att det finns en vurm för medeltiden. Den mörka tidsåldern. Skitigt, sjukligt och eländigt i politiskt och religiöst avseende. Det är dessutom lite klurigt att det vävs in vikingarelaterade detaljer, föregick inte den epoken medeltiden? Nåväl, jag är ingen expert och mina skolkunskaper i historia är ringrostig.
På rekommendation åkte delar av familjen till Söderköping under 3 timmar i lördags. Alldeles för kort tid för att göra en recension av det som sedan 2006 kallas Söderköpings Gästabud. Vi träffade bekanta i Visby under Medeltidsveckan som talade varmt om detta medeltidsarrangemang.

Rådhustorget i Söderköping, den idylliska pärlan vid Göta Kanal

Gästabudet i Söderköping har i stort sett alla komponenter som Medeltidsveckan i Visby bjuder på. Och det är ju avsevärt kortare resväg till Söderköping för oss Stigtomtabor. Den knappa timmen det tar ner till kanalstaden är överkomlig.

I bortre delen av bilden ligger Kyrkparken där marknadsplatsen är

Inte bara den geografiska närheten talar för att man som sörmlänning ska besöka Söderköpings Gästabud. Enligt medeltids-kännarna är det säsongens sista medeltids-event och då brukar alla inblandade knallar, gycklare, musikanter och riddare bjuda till lite extra.

Matställena samsas om utrymmet på Hagatorget

Under dagarna tre pågår gästabudet. Och familjen Jansson iddes inte lägga mer än tre timmar på kalaset varav minst en timme spenderades med att äta inte allt för högkvalitativ glass... Vi var nyfikna och lyckades stilla denna känsla i solskenet trots relativt kort besökstid.

Söderköping är inte stort men dessa skyltar behövdes trots allt

Ett omfattande program med hållpunkter både vad gäller tid och plats gjorde den tjocka foldern som delades ut absolut nödvändig. Man kan inte skylla på att man inte blir informerad om man går igenom trycksaken. Nu kändes det som att resmålet Söderköping "pratade" med oss lika mycket som Gästabudet och vi borde kanske turistat i staden innan vi tog del av det häftiga medeltids-evenemanget.

Tältlägret i otroligt fina Brunnsparken

Jag har varit i Söderköping någon enstaka gång tidigare. Så charmigt och givetvis med Göta Kanal som en av de mest intressedragande attraktionerna. Den äldre bebyggelsen sätter också sin prägel på orten. Inte på långa vägar i närheten av Visby vad gäller medeltidskoppling men likväl tilltalande.

Publiken väller ut från tornerspelsarenan i Brunnsparken

Nyfiken på Söderköpings Gästabud? Du hittar mycket information om årets festligheter på deras hemsida HÄR. Programmet för 2016 finns att läsa HÄR men när du ser detta blogginlägg är hela kalaset över. Söderköpings kommun skriver om gästabudet HÄR. Och vill du veta varför gästabudets startades och av vilka så kan du läsa denna artikel i NT.

Den medeltida marknaden är en av höjdpunkterna under Söderköpings Gästabud

Tänk om Nyköping haft detta. Är det något som genom åren propagerats för så är det ju Nyköpings Gästabud. Ett flerdagarsarrangemang med tornerspel, stor marknad, musikaliska inslag, spel & lekar, föreläsningar och kunskapsspridning vore något för oss i sydöstra delen av Södermanland att bjuda in världen till. Hertig Karls marknad i alla ära men det är som ett litet knott i en enorm myggsvärm.

Kanderade sötmandlar i en pappersstrut är gott. Verkligen.

Jag hade roligt med kameran och försökte tillämpa samma taktik som senast i Visby under Medeltidsveckan. Gatufotografering och ett försök att dokumentera vad som hände i all hast. Vi såg ju inte särskilt mycket under den korta stund vi var på plats. Min Canon 5D Mark II fick sällskap av några objektiv med fasta brännvidder denna gång; 50 mm, 85 mm och 135 mm.

Medeltida lekar förevisades. Obegripligt men roligt att titta på.

Som antyds av objektivvalen så var det kort skärpedjup som eftersträvades tack vare objektivens stora bländaröppningar. Jag hade även med mitt 28 mm-objektiv men det kom aldrig till användning. Något vidvinkligt motiv i trängseln på Söderköpings gator hittade jag inte att föreviga denna gång.

Medeltiden intog Rådhustorget

Med de två yngsta barnen i sällskapet kunde vi tydligen inte undgå att söka oss till glasstället som "alla" verkar besöka. Smultronstället är omtalat och vi har varit där tidigare för 7-8 år sedan. Jag kanske låter tråkig när jag hävdar att det inte är ett dugg märkvärdigt men so be it. De oftast långa köerna är en sak men det är verkligen kvantitet före kvalitet på glassen. Varken gräddigt eller exklusivt utan oftast plastigt, frostigt och med tillbehör som smakar mediokert. Men det är mycket. Och satans dyrt i förhållande till smakupplevelsen. Så där ja, det var en rejäl sågning... Servicevänlig och glad personal var det i alla fall och det uppskattas.

Glada miner innan glassfrossan
Mmmm
Mmmm

Vi gick över slussportarna och Göra Kanal är ett anmärkningsvärt byggnadsverk som borde undersökas närmare någon gång i framtiden. En sväng med någon kanalbåt vore trevligt att företa sig. Låter som ett pensionärsuppdrag att spara på några år ytterligare.

En märklig syn med husen vars husgrunder ligger flera meter under vattenytan

Om det är värt att besöka Söderköpings Gästabud i framtiden? Definitivt! Jag ska i alla fall försöka hålla uppsikt kommande år med förhoppningar att datumen funkar i all övrig planering.

Jag har satt ihop ett bildgalleri med Gästabudsbilder som du hittar på Flickr HÄR>>>

Tjingeling!

2 kommentarer:

 1. En liten mysig stad dit man gärna åker någon gång per år. Söderköpings brunn har vi gästat ett par gånger och njutit av god mat, lika god dryck och deras spaavdelning. Härligt!

  Kön till den berömda glassrestaurangen undviker jag gärna.

  Gästabudet har jag bara sett på reklamaffischer, så det är något jag missat att se live. Kanske kommer så småningom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns att du skrivit om Söderköpings Brunn och det har verkat ytterst trevligt. Jag önskar nästan att jag varit mer bekant med stadens gator innan vi tittade till Gästabudet men nu hittade vi runt trots allt.

   Vid 17-tiden denna lördagskväll var det nästan ingen kö alls till glasstället. De stängde vid 19 och alla som kom fick plats direkt. Inte för att det gapade tomt vid borden men det var "lagom" mycket folk som var glassugna helt enkelt.

   Radera