onsdag 3 augusti 2016

Bland ekarnas grenar

Ombyte förnöjer. Eller? Tidigt i januari fyllde Anita 50 år och bland alla presenter fanns ett presentkort på en övernattning i Islannas Trädhushotell. För att lyckas knöa in denna övernattning i våra allt för packade almanackor krävdes en semesterperiod, fri från bl.a. fotbollens alla aktiviteter och det avlönade arbetets bojor.

Diskret men tydligt skyltat sista biten fram till Islanna Trädhushotell
Café Islanna gömmer sid bakom den blå dörren inne i hörnet
Här bor ägarna till trädhushotellet

Den 3 timmar långa resan ner till Falköpingstrakten gick längst E4:an och sedan runt Vätterns södra spets och därefter nordväst in mot Västgötaslättens tassemarker. Lång resa för en hotellnatt men det måste sägas att upplevelsen är så pass unik att det är värt besväret.

Trädhuset "Andrum" passerades på vägen till det hus vi skulle bo i under en natt
Vi sökte oss vidare genom kohagen

Islanna Trädhushotell är en liten hotellverksamhet, minst sagt. De två trädstugorna är förmodligen bokade under årets flesta nätter men de är dock endast två till antalet. Utöver själva boendet är Bagarstugan och middagsserveringen till hotellgästerna huvudgrejen för ägarna, så vitt jag kan förstå. Eftersom vi vistades i trädkojan en måndag var inte middagen aktuell, någon gång i veckan ska även en kock ha ledigt. Nu är inte denna middag någon billig sak, närmare 700 kronor kostar den per person (vilket blivit på tok för dyrt för oss som också åkte med de två yngsta barnen).

På en palissad vilade Sjunde himlen bland ekträdens kronor

Man ska uppenbarligen få en övernattning på detta udda hotell som present. I gästboken gick att läsa sida upp och sida ner hur folk fått en övernattning som bröllopspresent, födelsedagspresent eller bröllopsdagspresent. Av detta kan man också dra slutsatsen att det skulle kunna anses som romantiskt, en slutsats som inte delas av mig.

Ett trädäck runt stugan gav sittplatser
Soldäck utanför Sjunde himlen
Råbocken smaskade i sig några nypon (?) nedanför vår koja

Jag uppfattar helhetslösningen som något som borde passa den som är både friluftslivsintresserad och inne på den moderna tidens mindfulness. Det är rogivande att komma mitt ut på landet i klorofyllen och med koblajorna utplacerade likt ett minfält. Det är inte riktigt min beskrivning av romantik om man betänker odören från nämnda kolämningar, stanken från ett handfat utan riktig vattentillförsel, torrdass och ingen dusch. Njae, men mysigt kan det vara ändå.

Sjunde himlens innanmäte sedd från dörröppningen

Att frukostkorgen vinschades upp klockan 08.30 med nybakat bröd och bl.a. portionsförpackad fruktsallad, matjessill (!) och kokta ägg är att beteckna som omhuldande och servicevänligt. Och väldigt unikt. Trädhusets inredning var smakfull i sin gröngula färgton, fina tavlor och praktiska möbler. Jag tänker på det andliga stråket när jag ser drömfångaren på väggen, den passerar mitt smakfilter, medan den ljusdiodförsedda sänghimlen i mina ögon blir allt för kitschig.

Sänghimmel i Sjunde himlen

När mörkret lade sig utanför trädhuset kunde man tända upp en utomhusbelysning som säkrade stegen ner genom trapporna till både dass och fast mark. En av dessa belysningar var vänd mot eken och gav ett härligt sken som var meditativt att titta på.

Bland ekens grenar satt en fin kvällsbelysning

Mottagaren av presentkortet var mer än nöjd med vistelsen och det är huvudsaken. Vi övriga familjemedlemmar var mer än glada för möjligheten att få följa med. Hemresan från Falköpingstrakten gick via Skara, in mot Närke (ett stopp vid Sköllersta för att köpa andrasorteringskorv blev det också) innan vi köpte slut på en massa pengar på Factory Outlet i Vingåker.

Ett litet bildgalleri från trädhusvistelsen hittar du HÄR>>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar