lördag 28 januari 2017

Landskapskliché eller stämningsgarant

Bredvid solnedgångar torde dimma vara en av de mest fotograferade ingredienserna i naturpaletten vi kameranördar håller oss med. Strunt samma, för mig är dimma en tokvälkommen gäst. Allra helst som barmarksjanuari inte har så vansinnigt mycket annat att erbjuda.

Jag gick över TGOJ-banan och tog sikte mot Åsby
Dimman hade samlats på nässlornas döda stjälkar
Vid vattenreningsverket

Efter några överbokade helger fanns det äntligen tid för en promenad under lördagen. Givetvis skulle först träningen med flicklaget genomföras, men sen så. Jag svidade om från träningsoverall till luffarklädseln, broddade skorna och riggade kameran.

Häst i en av Åsbys hagar
Åsby

Idag fick den gamla Canon 1D Mark III följa med. Den blev glad, sedan jag köpte 1D Mark IV har den bara luftats en eller två gånger. Det innebär 3/4-dels år i träda, stackarn. Efter noggrant övervägande blev det 70-200 mm-zoomen. Vidvinkel kunde kanske ha funkat, macro-objektivet hade absolut varit ett vettigt val. Nu blev det telezoom.

Vassvippa är också en kliché
Ensamt träd på åsens rygg
"Vägen" upp mot kohagen

I början av allén upp mot Åsby kan man vika av till höger och komma ut på den öppna ytan som är en sankmark i änden av Hallbosjön. Går man i kanten av skitdiket/bäcken så kan man komma till en kohage. Vid ett tillfälle för ett par år sedan var jag där en vårkväll och blev förtrollad av det ljuvliga kvällsljuset som nådde kossornas ekbacke.

Dimman fastnade på tistelns taggar
En liten vippa kopäls i taggtrådens fångenskap

Zoom-objektivet har en närgräns på 1,2 meter. Det räcker långt om man samtidigt zoomar in till 200 mm. Skärpan i den gluggen är det inget fel på vilket gör att man kan ta krispiga närbilder. Trots dimma och uteblivet solsken räckte det att fota på ISO 200 för att få tillräckligt bra slutartider (utan att riskera skakningsoskärpa). Bländaren är mellan f/2.8 till f/5.6 på bilderna i dagens inlägg.

Den enda av dagens bilder där jag ville behålla färgerna 
Ingen risk att bakgrunden skulle framträda för tydligt med tanke på dimman
Där borta i förlängningen ligger Hallbosjön

När dimman rullar in över terränglådan infinner sig ett lugn som är svår att ta miste på. Ljuden försvinner, stillheten råder. Givetvis bidrar den uteblivna vinden till den andäktiga stämningen. Av de alternativ som gavs inför dagens promenad kändes mitt val som inspirerande och varierande. Det mesta gör sig som sagt bra i dimslöjor men dagens promenadriktning var det länge sedan jag tog.

På gränsen mellan den plöjda majsåkern och vallen
Några kvarlämnade majsstjälkar med Åsbys fina allé i bakgrunden
Åsbys stallbyggnad bakom allén

Det gäller att passa på när tillfälle ges. Kanske kommer jag ut en sväng även under söndagen. Nästkommande helg blockeras av inomhusfotboll på både bredden och längden. Så är det och egentligen tycker jag det är helt OK.

Ha en fortsatt finfin helg!

2 kommentarer:

  1. In i dimmman! Min favoritbild här är förstås det ensamma trädet. Vore kul att sen en vårbild på det om ett par månader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är noterat. Får försöka hitta förbi åt det hållet fler gånger med rätt optik på kameran. Med andra ord behövs ett teleobjektiv eftersom det är en majsåker mellan promenadvägen och åsryggen. (Om man inte vill bli väldigt, väldigt lerig om fötterna förstås...)

      Radera