söndag 6 augusti 2017

Gotlandsveckan 2017 avklarad

Mellan den 29/7-5/8 2017 tillbringades en semestervecka på Gotland. Ett resmål som på många sätt börjar bli allt mer välbekant för delar av familjen Jansson. Detta år var bilen med och utflyktsmålen var spridda över hela ön. Utgångspunkten var en hyrd lägenhet någon kilometer från ringmuren i Visby. I några inlägg kommer resan att redovisas, kronologisk ordning denna gång, och utöver bilderna i bloggen finns länkar till separata bildgallerier på Flickr.

Kära dagbok...

Nja, jag skulle kunna börja detta och några kommande blogginlägg på detta sätt. Under en vecka har 2/3-delar av familjen Jansson varit på Gotland och jag hade tänkt visa bilder från vistelsen samt berätta i korta ordalag om vad vi sett. Kanske kan den som är utomstående betrakta detta som dagbokstext av extremt internt intresse. Den risken får jag ta, mina bilder tar jag ju i grunden för min egen skull.

Lägenheten vi hyrde i området Gråbo i kanten av Visby

Mycket pusslande skedde tidigare i år för att fixa semester under vecka 32. Det är nämligen då som Medeltidsveckan äger rum på Gotland, med epicentrum i Visby. Och så hamnar vi på ön i vecka 31 istället, hur sjutton tänkte vi där egentligen?!? Redan när Destination Gotland släpper sin sommarbiljettförsäljning några veckor in på ett nytt år försvinner platserna i rasande takt för högsäsongen. Jag var helt enkelt inte tillräckligt snabb med biljettbokningen för att få vettiga hemrestider i slutet av vecka 32. Denna gång ville vi verkligen ha bilen med oss till Gotland och då är det kärvt, till och med tjurigt, om man inte är blixtsnabb med sin bokning av färjebiljetter. Kombinera detta med behovet av Visby-nära boende så behövs även en gnutta tur. Något jag inte hade denna gång.

Favorit-restaurangen Florence i gästhamnen
Starten på Visby-veckan skedde på bästa sätt; lamminnerfilé och potatisgratäng

Vi var glada och nöjda över en Gotlandsvecka och grämde oss bara några gånger över det faktum att vi missar att titta till Medeltidsveckan detta år. Vi kunde istället fokusera på annat som Gotland har att erbjuda. Och det är mycket. Väldigt mycket. Förmodligen finns det lika många smultronställen som det finns besökare. Hur man än beter sig hinner man under en vecka endast skrapa på ytan och jag mixade nya upptäckter med återbesök på extra fina platser.

Medresenärerna Alva, Anita och Lovisa framför Kruttornet och Fiskarporten i Visby

Vi anlände till Visby under tidig eftermiddag lördagen den 29/7 och installerade oss i lägenheten. Därefter tog vi apostlavingarna till gästhamnen där vi åt lunch/middag. Svårt att veta vad vi ska kalla måltiden eftersom vi inte ätit lunch (färjematen är i sina bästa stunder medioker). När maten skänkt våra kroppar ro och förnyad energi gav vi oss ut på en tur i den välbekanta medeltidsmiljön. Att se Botaniska trädgården, ringmuren (svår att undvika), Almedalen och Stora Torget hör liksom till VARJE gång vi är i Visby. Tjatigt? Icke!

Anita fokuserar på rosplanteringarna i Botaniska trädgården
Jag fokuserade på planteringsskyltningen och grubblade på innebörden...

Vid kallbadhuset, Kallis, var det fullt pådrag. Någon form av tema-fest ägde rum och det var rent ut sagt ett rackarns liv. Med jämna mellanrum trycktes kolsyrerök ut över det utomhus placerade dansgolvet. Temat för kvällen var "vitt" och 99% av de närvarande var vitklädda. Säg ganska kul ut, för den som är typ 20-30 år yngre än undertecknad.

Kallis bjöd in till disco under lördagskvällen

Vi strosade runt i Visby, en aning planlöst ska erkännas, innan vi sökte oss hem till lägenheten. Jag hade inte planerat den kommande veckan i detalj och satte mig med alla tips (från mer Gotlands-erfarna arbetskamrater) och matchade resmålen med väderprognosen. Det mesta lyckades vi genomföra efter grundplanen och endast Fårö-dagen blev flyttad en dag p.g.a. sommarvädret.

När sommarkvällarna kommer blir det fullt på uteserveringarna vid Stora Torget i Visby

Denna ankomstdag gav inte något svulstigare bildgalleri men några alster hittar du HÄR >>>

Jag återkommer med en redogörelse för vad söndagen den 30/7 fylldes med. Det var bl.a. ett nytt område för oss och det var absolut toppen!

2 kommentarer:

 1. Gåp ej barfota i planteringen, annars är allt okej. Det var några år sedan man var på disco.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag går ALDRIG barfota (utom när jag badar) och därmed kan jag röra mig obehindrat i vilka planteringar jag vill! Kalas, tack för tolkningen ;-)

   Jo du, disco är en passerad aktivitet för mig också. Dansar jag blir det styrdans eller bugg nu för tiden, eller ännu hellre gammeldans (men det spelas ju ingen sån musik längre).

   Radera