onsdag 30 augusti 2017

Helgskoj

I helgen gjorde jag en helhjärtad satsning på den lokala fotbollen. Med kameran i händerna, anteckningsblocket i bakfickan och reservjackan i bilen tog jag mig till tre olika arenor under lördagen och söndagen för att spana in matcher i herrfemman och division 6.

Råbyborgen i Råby

Även om vidvinkel-objektivet fanns med i packningen valde jag bort det på samtliga tre arenor. Jag har dokumenterat dessa platser på ett mer övergripande sätt sedan tidigare och kände att jag inte hade något nytt att tillföra. Jag gillar annars att inte bara fokusera på sportscenerna som utspelas framför mig.

Under min första helgmatch fick jag en sekvens bilder som gudskelov inte händer ofta. En brysk närkamp med en armbåge i huvudet på en motståndare gav både blodvite och omplåstring. Dessutom ett lasarettsbesök för den drabbade som fick sy fyra stygn. Han kom tillbaka innan matchen var färdigspelad men då inte som annat än åskådare.

Lördagen fortsatte med en eftermiddagsmatch hemma på Stigtomta IP. Det är en plan som jag känner igen mer än väl. Inte för att jag spelat där själv eller för att jag fotat där många gånger utan mestadels för att jag är där minst två gånger i veckan då flicklaget tränar. Nu utspelades ett division 6-derby på planen och sånt är alltid roligt och med extra nerv och känslor.Denna match fotade jag enbart med mitt 300 mm-objektiv. Vissa händelser får man helt enkelt strunta i när man väljer enbart ett hyfsat långt tele. Spelet närmast mig blir för tajt. I dessa lägen kan det i bästa fall bli ett eller annat intressant ansiktsuttryck. Med teleobjektivet kunde jag denna gång ta några bilder på publiken vid sidan av planen.
Lördagen övergick till söndag och jag rafsade igenom alla bilder samt skrev två matchreferat för Lokalsporten. Cirka 150 bilder/match blev slutresultatet och det är ganska normalt för mig. Råmaterialet bestod av drygt 600 exponeringar per match. När söndagskvällen närmade sig ägnade jag det egna flicklaget en halvlek innan jag åkte till Tyrsvallen i Tystberga för en annorlunda division 5-upplevelse.

En av Afrikansk FC:s spelare är Kabba Samura, tidigare allsvensk spelare hos IFK Göteborg

Matchen i Tystberga började klockan 18.00 men solen nådde bara ner över planen i första halvlek. Under den andra halvleken fick jag ideligen ha koll på slutartiderna och successivt öka ISO-talet för att till sist fota på ISO 6400. Höstmörkret gör sig påmint.

Ledarhund, m.a.o. tillhör den en av Tystberga GIF:s fotbollsledare

Jag gillar att fota människor när de idrottar. De är fokuserade på vad de gör och anstränger sig inte för att framstå i så bra dagar som möjligt på eventuella bilder. I samband med ett längre spelavbrott kunde dock inte en av mina arbetskamrater (inte så länge till, tyvärr) "vända vackra sidan till" framför kameran.

Jesper Bohm, mittback i Tystberga GIF av födsel och ohejdad vana

Kamerorna har smattrat ovanligt mycket de senaste dagarna och det har bara varit sportrelaterat. Det kommer säkerligen en tid för naturfoto också. Hur som helst har jag länkarna till mina fotbollsgallerier från helgen här nedan:
Råby-Rönö IF vs IFK Nyköping, 5-2
Stigtomta IF vs Hargs BK U, 4-3
Tystberga GIF vs Afrikansk FC, 1-6

Over and out

2 kommentarer:

  1. Bra mix av fotbollsbilder. Det blodiga dramat var ju lite spektakulärt. Sexhundra bilder per match låter ju väldigt imponerande, (och lite jobbigt).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är sällan det blir bilder på blodvite när jag fotar sport. Som tur är. Jag har köpt programmet Photo Mechanic, där kan jag snabbt gå igenom alla bilder, rensa bort skräp och klassificera bilderna så att jag får ihop ett bildgalleri med ett 100-tal bilder efter en match.

      Radera