fredag 18 augusti 2017

Visby avslutade vår Gotlandsvecka

Mellan den 29/7-5/8 2017 tillbringades en semestervecka på Gotland. Ett resmål som på många sätt börjar bli allt mer välbekant för delar av familjen Jansson. Detta år var bilen med och utflyktsmålen var spridda över hela ön. Utgångspunkten var en hyrd lägenhet någon kilometer från ringmuren i Visby. I några inlägg kommer resan att redovisas, kronologisk ordning denna gång, och utöver bilderna i bloggen finns länkar till separata bildgallerier på Flickr.

Vår Gotlandsvecka avslutades med en heldag i Visby. Visby är aldrig fel. Jo, under Almedalsveckan. Och under Stockholmsveckan. Men annars så. Allra helst hade vi ju velat vara i Visby under Medeltidsveckan men som förklarats tidigare gick det helt enkelt inte att lösa i år då kombinationen färjebiljetter och medhavd bil inte var kompatibel. Vi fick ändå se spår av den stundande Medeltidsveckan när vi rörde oss i medeltidsmiljön, både tältlägret och marknadsområdet växte upp under fredagen.


Det medeltida tältlägret i Östergravar fick sina första boende ett par dagar innan Medeltidsveckans start
Innanför Snäckgärdsporten var det febril aktivitet med medeltidsmarknadens uppbyggnad
Ett nytt inslag på marknaden vid entrén angränsande mot Botaniska trädgården

Fredagsmorgonen började med solsken och blå himmel. Efterhand rullade molnen in och vi fick en allt mer gråmulen himmel över våra huvuden. När vi kommit en bit in på eftermiddagen rullade de riktigt mörka molnen in och det kom störtskurar under 1,5 timmar. Då sökte vi skydd i butikerna utanför Österport. Eller rättare sagt gjorde den kvinnliga delen av sällskapet en rejäl shoppingrunda medan jag stod under tak utanför skyltfönstren och tittade på folk. Det är också ett nöje...


De mörka regnmolnen blåste snabbt in över oss
Österport knyter ihop det modernare köpcentrat med butiksmiljön i den medeltida staden
Denna härliga gamla brödbil fotade jag för något år sedan, nu var det dags igen.

Sedan ett par år tillbaka har vi några måste-ställen i Visby att stanna till på för att få något att stoppa i munnen. Visbyglass är given och sedan har jag redan nämnt restaurangen Florence vid gästhamnen. Hotellet Breda Blick är ytterligare ett sånt ställe där lättare lunch eller fika smakar utmärkt och där man dessutom kan sitta vid bord i fruktträdgården framför huvudbyggnaden.


Hotell Breda Blick
Stockrosor framför Breda Blick

Som tidigare nämnts så har Visby några platser jag inte kan hålla mig borta från vid ett besök. Botaniska trädgården, Almedalen, Fiskargränd och ringmuren med sina torn och portar tillhör sevärdheterna som absolut är värda att ta del av.


Norr om Österport rasade för några år sedan en del av muren som nu är renoverad
Ringmuren ner mot Nordergravar, en favoritvy
Ringmuren och Nordergravar fotograferade nere vid Snäckgärdsporten
Almedalen med sin vy över staden som jag har svårt att se mig trött på
Alva och Lovisa i nedre änden av Fiskargränd

Avslutningsvis en bildserie som visar hur svårt det kan vara att få utöva sin "fotokonst" utan störningar när man har sällskap av familjen. Hur tålmodigt jag måste jobba för en bild. Hur mycket tolerans som behöver rymmas hos mig som håller fingret på kamerans avtryckare.


Jag ville fotografera ringmuren, himlen och tornet. Lovisa ville veta vad jag siktade på...
Äntligen klev Lovisa ut ur bild och allt var frid och fröjd. Eller?
En aning irriterad och med ett snävare utsnitt fick jag slutligen en ostörd exponering

Tidig lördag morgon var det revelj, lägenheten städades ur och bilen packades mer våra resväskor. Hemresan skedde med start klockan 09.00 och ön saknades mig redan i kön in på bildäck. Blir detta årets enda besök på Gotland? Jag hyser en förhoppning om att återse ön någon dag under hösten, vi får se hur det blir med den saken. Fokus bör nog läggas på att i första hand hitta ett nytt jobb och då kan jag med säkerhet inte veta vilka förutsättningar som finns för att komma iväg en gång till.

Ett bildalbum med 58 bilder från Visby hittar du HÄR >>>


Tack för att du tagit dig tid att ta del av årets Gotlandsbesök!

2 kommentarer:

 1. Även årets fotoserier från Gotland gör längtan dit stor. En ö som bjuder på det mesta och det mesta av detta har jag missat...än så länge.

  Tack för inspirationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt handlar om personlig smak och preferenser men jag kan verkligen rekommendera Gotland som besöksmål. Som naturintresserad finns hur mycket som helst att ösa ur och med historiskt intresse är inte bara Visby ett besöksmål.

   Man kan dessutom räkna med en hel del sol tack vare placeringen mitt ute i Östersjön. :-)

   Radera