fredag 26 april 2019

En svartvit historia på Fårö

Huvuddelen av torsdagen ägnade jag åt Fårö. Inte bara i tanken utan även i praktiken. Jag åkte dit helt enkelt. Det är lika lätt som det är sagt, man piper iväg i sin bil upp till Fårösund där man sedan rullar upp på bilfärjan över sundet och sedan är man där. Plättlätt.



Precis som väderprognoserna hotat med var det mulet. Riktigt ordentligt mulet till och med. Och de ganska kraftiga vindarna var kyliga. Jag hade inte någon bestämd resrutt så det blev en vänstersväng till Lauter och hamnen vid Lauterhorn som första stopp.





Från Lauterhorn är sträckan till ena änden av raukområdet Digerhuvud inte långt. Raukfältet är däremot väldigt långt. Jag stannade i början av raukfältet och klev ner till havsnivå. Det är väldigt lågt vattenstånd i Östersjön just nu så jag kunde gå på ytor som oftast är under vatten. Det torra sjögräset lyste vitt under mina fötter.





I andra änden av Digerhuvud ligger Helgumannens fiskeläge och där är det banne mig obligatoriskt stopp om man råkar befinna sig på Fårö. När jag firade min 50-årsdag med en Gotlandsresa spelade vi kubb på denna plats under några timmar. Du känner kanske igen fiskebodarna från Skoda-reklambilderna som rullat den senaste tiden.








Mitt äventyr på Fårö fortsatte men det berättar jag mer om i kommande inlägg. Det inkluderar den tomma nudiststranden, en av de äckligaste (och dyraste) hamburgare jag någonsin ätit, Gåsemora, jakten på lamm och lite annat smått och gott.

6 kommentarer:

  1. Sagoö, sagobilder och jag lär inte komma dit i år heller. Jag nöjer mig med dina reportage och de framkallar en längtan efter att ta färjan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fårö har några unika sevärdheter och det är ingen tvekan om att den lilla ön har karaktär som sticker ut från övriga Gotland. Nu var jag där utan trängsel och då gick det lättare att känna naturens påverkan. Jag har ett blogginlägg till publicerat som kanske får dig att ta sikte på Gotlandsfärjan den närmaste tiden, trots allt. ;-)

      Radera
  2. Fantastiskt fina bilder. Svartvitt funkar fint på Fårö.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svartvitt kan bli lite konstnärligt pretentiöst men samtidigt är det effektfullt och berättande på sitt alldeles speciella sätt. Det passade bilderna denna gråmulna dag då färgerna inte ville lyfta.

      Radera
  3. Svar
    1. Jag gillar ju svartvitt och sällar mig till skaran av pretto-fotografer! :-)

      Radera