måndag 29 april 2019

Morgontrött på Asunden

Kylan under den blå timmen förbyttes inför mina ögon till morgonsolens gyllena och värmande strålar. Tyvärr är inte soluppgången vid 10-tiden utan i skrivande stund runt obekväma 05.15. Aj, det smärtar när man är morgontrött. Det är dock belönande på många sätt och att få se en eller annan soluppgång på någon av Gotlands alla fantastiska platser är något jag kan rekommendera även den mest morgontrötte som finns där ute bland allmänheten.

Fabriken i Slite tornar upp sig över det flacka landskapet
Halva månen mötte upp i gryningen
Ön Asunden låg för mina fötter vid 04.30 på fredagsmorgonen



Asunden är en ö utanför Slite på nordöstra Gotland. Det finns väldigt många guldklimpar på den delen av vår största ö. Asunden nås efter en färd på smala och krokiga asfaltsvägar, dammiga kalkgrusvägar och slutligen över en liten bro och konstruerad landtunga ut till den tidigare militärt avspärrade ön.

Raukfältet på Asunden är fint
Iögonfallande stenar

Självklart lockar Asunden tack vare sitt raukområde. Men bortom det finns en intressant strandlinje som består av enorma block som i olika grader vält ner i havet. Uppe på ön går stora svepande dyner av stenar och det böljande landskapet är nästan helt befriat från växtlighet. Fågellivet är trots detta rikt.



Så äntligen tog sig solen upp över dimmbanken ute till havs och det varma ljuset kunde sprida sig över omgivningarna
Den blå timmens kalla ljus var plötsligt bortblåst

Under gryningen gäller det att vara alert om man vill knäppa av några rutor med kameran. Vad gör sig bra, vilka motiv funkar i det snabbt skiftande ljuset. Jag är ingen fanatiker av stativ men innan solen gått upp behövs stativet för att ge skarpa bilder i det svaga ljuset. Stativet gör mig långsam och jag vill ju reflexmässigt ta många bilder, röra mig mellan motiven och variera mig. Jag borde nog träna på att bli en eftertänksam och långsam landskapsfotograf som analyserar, rekognoserar samt i slutänden tar EN bild när förutsättningarna är perfekta. Min sportfoto-nerv kommer i rak konflikt med denna typ av fotograferande och det måste jag förhålla mig till.




Ett ilandflutet träd vars rotsystem sträckte ut sina tentakler i morgonljuset

Fossil



Trots att jag längtade tillbaka till hotellfrukosten och sängen i Visby så tog jag verkligen tillfället i akt att njuta av stunden och vara närvarande i tanken. Det är lätt att plocka fram mobilen och skrolla igenom alla flöden men så här dags på dygnet har det liksom inte hänt ett enda dyft sedan kvällen innan. Jag sökte mig dock tillbaka till bilen så småningom och passade på att åka en kort bit till nästa lilla morgonutflyktsmål.

Asundens strandlinje är spännande

Jag kommer i nästa blogginlägg att visa några bilder från Fabriken Furillen. Ett gammalt kalkbrott på ön Furilden som definitivt bör besökas om man är i denna hörna av Gotland.

4 kommentarer:

  1. Jättefina bilder. En tidig morgon att komma ihåg. Du borde göra den fotobok av född Gotlandbesök.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De kommande tre månaderna är soluppgången ännu tuffare att orka med om man inte byter taktik och struntar i att gå till sängs på kvällen innan. Som kvällspigg är det ett klart alternativ för mig. Dock har jag inte någon mer Gotlandsresa i sikte så det kommer nog inte att hända.

      En fotobok som paketerar Gotlandsbilder låter ambitiöst, jag nöjer mig nog med att ladda en fotoram (eller vad det heter) med bilder som kan rulla i något hörn av vardagsrummet. :-)

      Radera
  2. Det funkar det också. Några stora "prints" på väggen, gärna i svartvitt kan ju också vara snyggt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har någon enstaka canvastavla (i mindre storlek) som hänger på väggen med mina bilder så jag väntar väl helt enkelt på den "perfekta" bilden som ska hängas på väggen. Det kommer med andra ord aldrig att hända ... ;-)

      Radera