måndag 2 december 2013

Fjällmossen

I djupet av Kolmårdsskogarna, på gränsen mellan Södermanland och Östergötland, hittar man Fjällmossen och det stora område som är ett naturreservat. En av Mellansveriges största myrkomplex. Jag googlade lite och hittade en karta på Sörmlandsledens hemsida och för mig som utgår från Stigtomta innebar det att jag tog sikte på Jönåker för att därefter fortsätta söderut på vägen ner mot Kvarsebo. Skylten mot Fjällmossen går inte att missa och som extrahjälp kan skylten som pekade ut Vrångsjö till höger också göra nytta. Därefter körde jag längst de krokiga och allt smalare grusvägarna, hela tiden ledd av skyltar som pekade ut naturreservatet, tills vägen bokstavligen tog slut. Jag hade kommit till vägs ände.

Vid kanten av myren fanns den stora parkeringsplatsen med tillhörande informationstavla.

Söndagen bjöd på solsken och flera plusgrader. Första advent och även den första dagen i december är kanske inte den livfullaste av tider på året ute i naturen. Är det inte visset så sitter det och fryser någonstans. Andra tider på året utlovas udda växter och rara arter i vår fauna vid Fjällmossen. Jag sökte frisk luft och det fick jag i överflöd ty det blåste något alldeles väldigt. Den förhållandevis korta promenaden jag valt för dagen (runt sjön Lilla Göljen) gick mestadels inne i skogen vilket skyddade mig någorlunda från allt för mycket frisk luft.

Naturreservatets gräns var tydligt uppmärkt.

Det första som hände när jag lämnat bilen bakom mig var att jag halvt skrämdes ihjäl av en tjädertupp. Nu var väl den kraken minst lika rädd som jag men det hade inte skadat om den flugit upp när jag inte var fullt så nära. Min puls gick så sakteliga ner igen och jag följde Sörmlandsledens utstakade färgmarkering.

Björnbären hade sett sina bästa dagar.

Jag kom fram till ett klapperstensfält uppe på en höjd. En gång i tiden har inlandsisen släppt av stenbumlingarna och de har sedan slipats runda av att ha legat i strandlinjen. En informationstavla berättade för mig att klapperstensfältet ligger på 85 meter över havsnivån idag men för 7500 år sedan var här en strandlinje. Häftigt! Liknande klapperstensfält, men i större skala, finns bl.a. på Gotlands nordkust och norr om Byxelkrok på Öland (Neptuni åkrar.)

Klapperstensfält nära Lilla Göljen

Jag närmade mig Lilla Göljen och kom fram till en kallvattenkälla som gjorts i ordning för vandrarna på någon av de närliggande vandringslederna.

Vatten till den törstige vandraren

Runt och igenom Fjällmossen går ett flertal stigar. Sörmlandsleden är en av dem men även östgötarna har sina leder som sammanstrålar på vissa ställen vid myrområdet. När jag kom fram till Lilla Göljen visade det sig att ett äldre vindskydd fått sällskap av ett nyare som skänkts av Östergötlands länsstyrelse till Sörmlandsleden som i år firar 40 år. Utöver eldstad, bord och vedbod fanns här ett dass. En finare rastplats får man leta efter!

Vindskydden vid Lilla Göljen
Vindskydden sedda från halvvägs upp backen bakom dem.

Jag satte mig tillrätta i 15 minuter och avnjöt ett par koppar kaffe. Passade på att byta objektiv, efter att uteslutande ha använt mitt vidvinkelzoom, till macrot som fick ta ett par bilder innan jag bytte tillbaka igen.

Vass vid Lilla Göljen
Ett ensamt lingon nere i lingonriset

Jag fortsatte min vandring och rundade sjöns ena spets. Det var tacksamt att kunna gå en slinga utan att behöva gå tillbaka i de egna fotspåren som annars kan vara fallet om man vill traska längst Sörmlandsleden. (Om man inte har någon som lämnar och hämtar upp på överenskomna platser.)

Lilla Göljen

Sista delen av stigen följde kanten på mossen. Det var värt att stanna då och då och titta ut över vidderna. Någon annan gång ska jag banne mig se till att hitta de spänger som går över mossen eftersom jag kan tänka mig att det ger ytterligare ett intressant perspektiv.

Fjällmossen 1:a advent 2013

Är du det minsta naturintresserad ska du besöka Fjällmossen! Jag kommer absolut att hitta tillbaka och ser fram emot besök där under vår och försommar. Vinter-fantaster kan hitta skidspår här men för mig kan det gärna dröja några månader.

Du kan läsa mer om Fjällmossen här:
Nyköpingsguiden
Länsstyrelsen Östergötland
Sörmlandsleden (del av etapp 34)

2 kommentarer:

  1. Ett ställe jag måste besöka, tack för bilderna och tipset

    SvaraRadera
  2. Varsågod! Jag har läst något reportage i lokaltidningen om Fjällmossen men inte tänkt mer på det. När jag i somras åkte förbi Fjällmossens vägskylt (på väg till Kvarsebo) så slog det mig att jag nog borde åka dit någon gång. Jag ångrar mig inte. Däremot behöver jag sätta mig ner och titta lite närmare på alternativa vandringsstigar. Det verkar finnas många alternativ men med min snabba sökning på nätet fick jag träff på det mest uppenbara. Nu var Lilla Göljen och vindskydden där värda besöket och den ganska korta promenaden men jag vill se mer av myren. (Fjällbjörk ska finnas där också men då får jag nog vänta till försommaren för att se de små bladen.)

    Men man vill inte gå bort sig i detta stora vildmarksområde...

    SvaraRadera