måndag 23 december 2013

Ljuset i juletid

Det naturliga ljuset vid midvintertid har en speciell klang och lyster. Jag konstaterar det efter att i ett par dagar varit utanför dörren i samband med eftermiddagarnas solnedgång. Någon vit snö som reflekterar ljuset finns inte utan det sugs upp av allt det bruna i omgivningarna. Att det dessutom varit molnfritt två dagar i rad känns unikt för att vara detta års december.

Den ena kusen i påslakanset från Jysk, den andre i något från ÖoB...?!

Feberfri och med Janssons frestelse inslängd i ugnen tog jag en halvtimmespromenad runt Åsby och Skillra. Åh vad skönt med frisk luft i lungorna! Sträcka lite på benen och bara njuta av utomhusstunden. Solen försvann snabbt ner mot horisonten och jag letade nästan panikartat efter något att avbilda innan solskivan var ett minne blott. Det blev ett par motljusbilder med naturens julljus i bakgrunden.

Rönnbären i skogsdungen är inte aptitliga längre.
Den utblommade lupinen är fortfarande vacker!

När jag väl kom hem en halvtimme senare var solen borta. På första trappsteget upp till dörren stannade jag och fick den första bilden med mitt 135 mm-objektiv där jag äntligen kan säga att objektivet sjungit för mig. Julgranens belysning gav mig så fin bokeh i bilden (och utblommad lavendel är så vacker så den ska man inte klippa bort förrän på våren, tycker jag.)Nu är det bara fisk-rökningen kvar. Och julbadet. Sen kan julen komma :-)

3 kommentarer:

 1. En fantastisk fin sistabild Lasse! Den är jag klart avis på, kanske en officiell julbild från den snöfria julen 2013?
  Fick en flashback av ordet fisk-rökning från en Ölandsresa där någon hade skrivit det ordet på en skylt men utan bindestreck, vilket skapade mycket nöje i bilen efter en felläsning... Ibland är man lättroad... ;-)
  Lycka till med badet och ha därefter en riktigt god jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett på film att man kan kröka skott så det finns säkert annat som också kan krökas. ;-)
   Sistabilden är nästan rakt ur kameran (efter förminskning.) Lite autokontrast i Photoshop är det enda jag gjort. Den är något ljussvagt och sparsmakad i färgerna men funkar faktiskt ändå. Det svaga ljuset kl 15.30 räckte i alla fall för att teckna lavendel hjälpligt.
   Tack och God Jul!

   Radera
  2. Rättning mittåt. Klockan var straxt efter 15 när bilden togs. Tror jag...

   Radera