fredag 6 december 2013

Rökelse men ingen myrra eller guld

Redan för flera veckor sedan smög jag lite skamset in på Indiska i Nyköping. Någon hade sagt att det salufördes rökelse på detta etablissemang. Av alla tänkbara klädaffärer går jag av princip endast in på Dressman, vartannat år vare sig det behövs eller inte, för att köpa två par jeans och en tröja. Nåväl, rökelse inhandlades och en hållare. Rökelsen visade sig levereras i form av avlånga pinnar på ca 20 cm. Jag valde en doft som jag trodde skulle vara så uthärdlig som möjligt (Lemon Grass) och en hållare utformad som en liten Buddha-figur. Varken doft eller Buddha-form var viktig för mitt kommande projekt!Någonstans har jag läst att man kan fota rök. Och det kanske kan vara värt att testa? Jag har inte sett så många exempel men efter lite experimenterande och hostattacker i citrongräs-ångorna så fick jag i alla fall rökelsen att både bli belyst och någorlunda i skärpa.

Den lilla Buddha-gubben och en nästan utbränd (som jag alltså) rökelse.
Det svåraste var att få rökelsen att bilda något annat mönster än en lång och rak rökpelare rakt upp. Jag blåste, höll över handen, viftade med armarna m.m. för att sätta luften och röken i lagom rörelse. Tog jag i för mycket blev röken till en tunn och odramatisk dimma. Annars hamnade rökplymen under eller över kameraobjektivets förinställda skärpeområde. Det ska väl inte vara helt lätt...


Jag kunde "dra i spakarna" ordentligt i Lightroom och Photoshop. Men om den svarta bakgrunden blev belyst av studioblixtarna fanns inte så mycket att göra. Jag satte en tunn röd plast framför blixten för färgens skull. Testade även ett grönt filter.


Men sedan visade det sig att jag kunde ändra färg i efterhand i Photoshop så det kanske inte var värt ansträngningen att mixtra vid fotograferingen. Här kommer ett lila exempel.


Kul att testa och en aning lättare än att fota vattendroppar. Vi får se om jag utsätter mig för rökelseångorna någon mer gång.

6 kommentarer:

 1. Hihi, kanske är citrongräs lika beroendeframkallande som annat "gräs" då får vi se mycket psykedeliska rökslingor här. ;D
  Du fick i alla fall till några riktigt fina mönster med rökslingorna, kan tro det krävdes tålamod.
  Om du vill testa tålamod och koordination kan jag tipsa om att fota en brinnande ljuslåga i rörelse. Försök rita mönster medan slutaren är öppen - man måste "rita" spegelvänt. Se bara till att inte ha några eldfängda gardiner i närheten. ;)

  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 2. Tack, om det blir mer busväder som håller mig inomhus får experimenterandet fortsätta. Min största miss är annars att jag i år missat deadline för att ta en bild på mina döttrar för årets julkort. Nåja, alternativ lösning får duga och kanske vill mottagarna ha variation. :-)

  SvaraRadera
 3. In i dimman en fredagkväll, jo man tackar ja...
  Kul experiment!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, att testa lite med ljussättning är kul men tar oftast en väldig tid. Det ska plockas fram och riggas i det oändliga. Sedan ska sakerna stuvas undan också vilket gör att jag sällan tar mig tiden som går år.

   Radera
 4. Bra Lasse
  Det här med att fånga rök på bild, särskild färgad sådan, är något som ligger i intresselådan. Det gäller bara att komma till skott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite förberedelser får jag nog erkänna att det var men samtidigt lite spännande att se resultatet vid datorn i efterhand. :-)

   Radera