söndag 8 december 2013

Innan nästa snöfall

Så har det hotats med mer snö. Den klara och kalla natten har förvandlats till en mulen men fortsatt kall söndag. Jag valde idag Salinge-rundan och fick sällskap den första kilometern av den näst yngsta dottern, "3:an" med andra ord. Hon och jag hade gemensam startsträcka, skillnaden var att hon skulle till en kompis och jag vandrade vidare mol allena.

"Titta pappa, en domherre!"

Det blev en skön promenad trots kylan. Som tur var, och till skillnad mot igår, slapp jag all typ av blåst eftersom det var helt vindstilla. Den stålgrå himlen var det inte mycket att göra någonting åt och därmed blir bilderna därefter. Men man slipper alla hårda skuggor i alla fall!

Jätterullar med ...marktäckare för vägbygge (?) vid Stora Ramshult.

På hemvägen och mitt emot Stigtomta IF:s klubblokal Loftet finns ett av Stigtomtas finaste hus. Renoverat sedan några år tillbaka. Jag är osäker på vad det kan ha varit för byggnad tidigare. Storleken på huset och klockan på fasaden leder tankarna till skolverksamheten som också ligger ett stenkast bort. Någon har sagt mig att rektorn tidigare bott där. Fint är det i alla fall och nu är det smakfullt julpyntat också (till skillnad mot vissa andra hus som har plasttomtar, blinkande och färgglada ljusslingor och annat krafts upphängt både här och där. Blärk.)

Skolvägen 7, Stigtomta, är adressen.

Innan jag kom hem passerade jag ett litet sly som alldeles uppenbart är felprogrammerat. Inte ska bladen vara gröna nu?!?

Helt fel ute!

Den plötsliga kylan och det tunna men ändock närvarande snötäcket har gjort det än mer angeläget att mata småfåglarna. Så tycker jag i alla fall. Koltrastarna kalasar just nu på kvarvarande äpplen i trädgårdarna...

Koltrastarna tycks gilla äpplen.

... och flera av de andra trädgårdsfåglarna går loss på det som bjuds i fröväg. Konstigt nog är de inte lika förtjusta i talgbollarna även om de tar slut tids nog. Denna morgon har jag roat sett på när skatan hoppat upp och ner för att kunna komma åt nätet med jordnötter som jag hängt upp under ett av fågelborden. Till min stora glädje har flyttandet av ett av fågelborden till framsidan av huset lockat fram fler arter än när det tidigare år suttit på baksidan av huset. Steglits, domherrar och några andra joxar som jag ännu inte förstått vad de är för något.

Den orädda talgoxen (och pilfinkarna) äter av solrosfröna som hamnat på marken.
Steglitsen (för det är det väl?) i plommonträdet ovanför fågelbordet.

Energibehovet måste vara enormt under de kalla vintermånaderna för de fåglar som stannar kvar här uppe i kalla Norden. Vad gör väl det att det kostar en slant att köpa frön och annan mat till dem? De är dessutom fina att titta på! Nu fotade jag några av dem med mitt 135 mm-objektiv så det blev aldrig frågan om några direkta närbilder.

Jag ska göra det jag aldrig gjorde igår, putsa kopparsakerna. Sedan är det handboll i Sporthallen (IFK Nyköpings damer spelar.) Ha en fortsatt bra söndag!

3 kommentarer:

 1. Borde ju vara en gamma skolbyggnad. Ett vackert hus är det. Ni ser ut att ha lite mer snö än vad vi har i Haninge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag uppskattar snömängden till mellan 1 och 2 centimeter. Inte mer än att det i alla fall blir lite vitt här och där... Och i skrivande stund har det försiktigt börjat snöa igen även om det är väldigt, väldigt små flingor som letar sig ner mot marken utanför fönstret. Halt har det blivit redan och det är väl största nackdelen med snön just nu. :-/

   Radera
 2. Hmm... Jag tittade på IFK Nyköpings hemsida i förmiddags. Allt såg bra ut. Dumt att jag inte kollade en gång till straxt innan avfärd (matchstart kl 17.00.) Matchen var inställd och jag fick ta med mig dotter nr 2 och 3 hem igen på snö-usla vägar. Ja ja, det kanske finns tid att titta till handbollsdamerna någon annan gång men med viss reservation för att det alltid tycks komma en massa saker i vägen för mig när de ska spela. :-/

  SvaraRadera