tisdag 29 december 2015

En mellanakt med is-macro

Jag sticker in ett inlägg med bilder från en lunchpromenad ute på Skavsta-området där vintern tillfälligt fått fäste. Inte särskilt förvånande om man tittar i kalendern men desto mer oväntat utifrån hur vintern hittills har varit. Plötsligt får landskapsbilderna en helt annan lyster och inriktning när snö, is och reflexer får spela huvudrollen.
Med en Canon 5D Mark III och ett 100 mm-macroobjektiv runt nacken tog jag den välbekanta vägen upp till Stora Berga. Det visade sig att stormen Helga satt sina spår även vid den övergivna gården. Likadant ser det ut på fler ställen runt flygplatsen där ovanligt många vindfällen avslöjar hur hårt det blåste för ett par veckor sedan.

Vid Stora Berga hade en större björk dragit med sig en grov tallgren och lagt sig tillrätta vid foderbordet
En sedan länge död gran hade också vält tack vare elaka Helga

Det var ganska länge sedan jag tog bilder med macro-inriktning. Att landa i de isolerade och "enkla" motiven är ganska skönt. Denna gång blev det ovanligt många raderade bilder och det berodde mest på att jag såg det fina solskenet genom motiven men det funkade inget vidare att avbilda detta. Å andra sidan lär jag mig också något på detta, testar man överhuvudtaget inte så vet man ju inte vad som funkar och inte funkar, eller hur?
Året lider mot sitt slut. Med stor säkerhet följs det av ett nytt. Så brukar det vara. Kanske summerar jag det på något sätt men mest troligt är att jag inte tittar tillbaka utan kör på i körriktningen. Listor och årskrönikor hör skiftet till men jag har inte tillräckligt med underlag för att åstadkomma något sådant inom fotobloggens ramar. En sak har jag dock lovat och det är att ranka mina kameragrejor vilket jag föresatt mig att göra den närmaste tiden.Jag hoppas på att hinna med en liten fotoutflykt innan året är slut. Om det blir så får andras tidsplanering och vädret styra.

2 kommentarer:

  1. Den korta glimt av snö vi fick i centralorten passade sig inte för bilder av vackra vinterlandskap, däremot för närbilder av gnistrande iskristaller och vattendroppar....om man nu hade haft tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, några överdrivna mängder snö handlar det inte om. Lite finns väl kvar även inne i staden och eftersom det ska fortsätta vara vintrigt har du säkert chansen att jaga iskristaller den kommande veckan. Hoppas jag 😃

      Radera