torsdag 31 december 2015

Fågelfoto på årets sista dag

Ledig dag, fint väder och en naiv förhoppning att den förbaskade strömstaren skulle visa sig vid Pilgrimsbo. Jag packade stora ryggsäcken med min 7D Mark II, 1D Mark III, samt objektiven 300 mm, 100-400 mm och 17-40 mm. Till telegluggarna tog jag också med den lilla 1,4-konvertern.

Alkvist som sträcker sig ut över Vrenaåns vatten
Iskant vid ångbåtsbryggan

På plats i Vrena riggade jag 7D-kameran med telekonverter och 300 mm-objektivet. Resten låg kvar i ryggsäcken som också innehöll en sittlapp och en termos med kaffe. Här skulle spanas efter strömstare! Det sket sig tämligen omgående, inte en stare i sikte och jag började trava otåligt längst den västra kanten av Vrenaån.

En flock gråsiskor kalasar på nässelfrön

Jag konstaterade att jag behöver titta på en karta inför nästa Vrena-besök. Var kan man gå längst å-kanten på bästa sätt? Jag gick över Katrineholmsvägen och kom inte mer än 100 meter innan det var stopp. Som tur var fick jag i alla fall en dos fågelfotografering när jag stötte på en flock gråsiskor. Jag utgår i alla fall från att det handlar om gråsiskor, de gillar ogräsfrön, håller ihop i en flock och har en röd hätta på huvudet.


Gråsiskorna fotade på ett par olika ställen innan jag skrämde iväg dem för gott

Jag gick tillbaka mot Pilgrimsbo där jag satte mig tillrätta på å-kanten och hällde upp en kopp kaffe. Solen sken men tyvärr blåste det en ilsket kall vind. Efter en liten stund kom en knipa flygande och påbörjade sin framfart på vattnet. Framför mig på behörigt avstånd.

Knipa med sin speciella teckning och klargula ögon
Knipa vid Pilgrimsbo

Jag satt och spanade efter strömstaren till ingen nytta. En stund av kontemplation ska man dock inte ringakta och kaffet smakade synnerligen gott i vintersolens sken.

Fler än jag hade varit på platsen

Jag åkte hemåt med inställningen att det givetvis måste bli fler försök att hitta den gäckande strömstaren. Förhoppningsvis är det fint väder de kommande dagarna och då gör jag gärna förnyade resor till Vrena. Hemma igen fick grannens ena kattunge bli dagens sista motiv. Den satt och glodde på mig i nederkanten av vår utegran.

Motljus
Julgransprydnad

Med dessa bilder tackar jag för i år och tillönskar dig som läsare ett riktigt
Gott nytt år!

6 kommentarer:

 1. Alltid kul att skrämma fågel! Gott nytt år Lasse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Stefan! Och även om man inte har för avsikt att skrämma fågelkräken så gör man det ändå. ;-)

   Radera
 2. I morse när jag tittade ut på altanen så satt katten och skatorna bredvid varandra. Katten orkade inte jaga iväg fågelkräken men när jag öppnade altandörren så gick katten in och vilade sig lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade jag haft katt skulle den gärna få jaga bort just skatorna. De är riktiga marodörer... och retstickor. :-)

   Radera
 3. De övre fågelbilderna är ju helt underbara!
  Du har verkligen använt ljuset på ett bra sätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag hade turen att gå på flocken från "rätt" håll och kunde fota några rutor innan de flyttade sig några meter. Solen är inte framme så ofta den här årstiden så det gäller att passa på. :-)

   Radera