söndag 27 december 2015

Mingel i hotellfoajé

Så hände det sig att jag under kvällen på annandag jul blev förvandlad till mingelfotograf. Nej, detta är inte min typ av fotografering. Omständigheterna är inte heller något jag brukar befinna mig i. Partaj och stora fester är verkligen inte min grej. Att jag gjorde detta handlade enbart om att jag blev tillfrågad av en vän om jag kunde ställa upp. Jag kände inte heller värden och värdinnan för festen.

Hotell Kompaniet

Jag tänker inte visa bilder på några deltagare eller gå in närmare på festen. Det känns som att de ska få ha dessa detaljer för sig själva och välja huruvida de vill publicera bilder offentligt eller ej. Nu har jag gjort klart drygt 160 bilder varav de som visas i detta inlägg är en del av de runt-omkring-bilder jag skickade med (men som egentligen inte efterfrågats).

Den gamla silon i Nyköpings hamn lyser upp i decembermörkret

Den minnesgode kommer kanske ihåg att jag dokumenterat en jubileumsfest för Rotaryklubbarna i Nyköpingsområdet för inte så länge sedan. Även från det tillfället publicerade jag några få bilder som var "neutrala". Skillnaden mot den gången var att jag den här gången tydligt ombads ta traditionella mingelbilder.

Trappan upp till det stora trädäcket på baksidan av hotellet

Nu var det frågan om hur sjutton jag skulle behärska min kamerablixt. Jag har en Canon Speedlite 430EX II som aldrig används... Vid Rotaryjubileumet fotade jag i naturligt ljus med högt uppskruvat ISO. Brusigt men då slapp jag det hårda ljus som uppstår med en kameramonterad blixt. Den här gången tog jag mingelbilderna med min 5D Mark II som fick 24-70 mm-objektivet på sig (det har använts flitigt sedan jag köpte det).

Julgranen i hotellets foajé

Många av runt-omkring-bilderna (eller detaljbilderna) tog jag med min 7D Mark II. På det kamerahuset satte jag mitt 50 mm-objektiv och fotade med stor bländaröppning (huvudsakligen f/1.6). På detta sätt gav jag mig själv chansen till olika typer av bilder men jag kan erkänna att jag såg ut som en mupp när jag hade två stora kameror hängandes runt halsen.

50 mm-objektivet har inte lika fin bokeh som mitt 135 mm-objektiv

Eftersom jag aldrig varit på någon tillräckligt fin tillställning för att själv ha utsatts för en mingelfotograf så har jag inte heller någon aning om hur det går till när mingelbilder tas. Ögonkontakt, ett leende och det löste sig med de uppställda bilderna. Jag gillar annars att fota människor när de interagerar med andra och inte har all uppmärksamhet mot kameran.

Antalet bländarlameller påverkar hur runda oskärpe-bollarna i bakgrunden blir

Det viktigaste jag packade med mig till detta uppdrag var förutom kamerautrustningen kunskapen om hur jag skulle ställa in kameran i förhållande till blixten. Jag googlade och fick fram ett antal tips som alla pekade åt ett håll. Något märkliga manuella inställningar som jag aldrig kommit på att testa spontant.

Serveringspersonalens bestyr ombads jag fota

Jag lät blixten stå inställd på full automatik. Canons blixtar erbjuder detta men det gör även några andra tredjepartsmärken. Kameran ställdes manuellt på ISO 800, bländare F/4.0, slutartid 1/15 s. Den slutartiden är omöjlig att använda på frihand men eftersom blixtens ljus endast lyser under en mycket kort tid så är det ingen fara för skakningsoskärpa. Nästan.

Redo för de annalkande gästerna

Tanken med dessa inställningar är att få med det omgivande ljuset och atmosfären i utrymmet där man fotar. En blixt ovanpå kamerahuset brukar ju annars helt ta bort allt tilltalande och sympatiskt ljus och efterlämna stenhårt ljus med obehagligt hårda skuggor. Jag vinklade blixten snett uppåt och åt sidan för att det inte skulle slå för hårt.

Redo för påfyllning

Om jag lyckades? Det svåra var att fota alla gäster när de kom. Problemet uppstod när ett 20-tal kom samtidigt. Trångt och knepigt att komma åt att fota i kombination med att få gästernas uppmärksamhet. Fototekniskt var det hyfsat men det är inte jag som ska bedöma detta utan de som tar emot bilderna.

Det var kul att prova, en erfarenhet jag inte vill vara utan, men inte heller något jag längtar efter att göra om. Tacka vet jag en promenad längst Yngarens stränder där örnarna står på rad för att visa upp sig ;-)

Ha en förträfflig söndag!

4 kommentarer:

 1. Alltid kul att testa någonting nytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid lär man sig något. Kanske har jag nytta av detta i framtiden, kanske inte. Men jag kom inte till skada, vad jag vet, så därför var det en bra erfarenhet.

   Radera
 2. Alltid kul att testa. Gäller bara att våga.
  Och inte minst kul att se.
  God fortsättning på helgen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var kanske lite för nonchalant när det gällde inställningarna. Googlade en timme innan jag åkte iväg och fick därmed bra och nödvändiga tips. Annars har jag oftast lärt mig genom trial & error, det fanns dock inget utrymme för den metodiken denna gång.
   :-)

   Radera