tisdag 15 mars 2016

En smula besviken

Förhoppningen har sedan en tid varit att inspektera läget runt Stora Berga avseende blåsippornas blomning. I förra veckan blev det inte av och med nöd och näppe hann jag ta mig dit idag på lunchen. I något sammanhang, närmare bestämt i en kommentar här i bloggen, har jag hävdat att årets blåsippor skulle vara utslagna runt helgen som nyligen passerat.

En av fjolårets björnlokor som definitivt inte kommer att blomma igen

Den mulna men vårvarma tisdagen i mitten av mars levererade inte som jag ville. Det var faktiskt en ganska nedslående upplevelse att traska till den övergivna gården. Redan på väg upp mot byggnaden möttes jag av en lerbelagd yta där den tidigare grusvägen låg utsträckt.

Något håller de på med där grusvägen förbi Stora Berga en gång låg

Jag valde att gena upp genom skogsbacken till huset. När jag kom upp var jag övertygad om att få se vintergäcken breda ut sig vid husknuten. De senaste två vårarna har jag kunnat ta trevliga (?) bilder på denna tidiga och härdiga glädjespridare men nu var det endast några fåtaliga blommor som samtliga såg ut att ha blivit angripna av något litet djur eller fågel. Endast smulor av kronblad och växtblad fanns på marken.

Den mest välbevarade av Stora Bergas vintergäck denna vår

Jag rundade husgaveln och passerade förbi farstukvisten (med den uppbrutna dörren) och gick ner i ekbacken. Ett ovanligt tätt och tjockt täcke av eklöv bildade en matta som blåsipporna förhoppningsvis skulle ha tagit sig igenom. Efter mycket letande hittade jag små, små vårtecken. Min slutsats är att jag ännu inte kan hävda att blåsipporna i mina trakter slagit ut, alltså hade jag fel när jag tippade att de vid det här laget skulle vara i full blom. Till påsk är det förhoppningsvis desto blåare på mina blåsippsställen.

Skavstas blåsippor är på gång men...
...jag får nog vänta lite till innan jag kan fota dem fullt utslagna

Dagens blogginlägg har bilder av olika karaktär. De färggnistrande macrobilderna på blommor uteblev men man kan i alla fall hävda att jag gjorde ett försök. Utöver dessa torra, förstörda eller ännu inte utslagna blomster har en osedvanligt ful men extremt vardagsdokumentär bild på en avstängd grusväg fått ta plats. Jag avslutar med en arty och "svår" betraktelse som jag döper till "Ingemansland".

Stegen leder inte varken hit eller dit

Det kommer fler chanser att fota blåsippor. Det är jag övertygad om.

So long!

6 kommentarer:

 1. Jag kollade efter blåsippor vid Jordbro gravfält, men kammade noll. Dina verkar i alla fall vara på gång. Leriga och avstängda gamla grusvägar är ju inte så roligt alla gånger. Jag cyklade på en sådan idag, mötte en cyklist och frågade ifall det var lerigt längre fram, inte alls svarade han. skulle ha tagit en bild, han var helt täckt med lera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt är relativt, cyklisten kanske också är orienterare och då är omdömet grumlat kring vad som är lerigt, bra väder m.m. ;-)

   Jag tror att någon rörläggning eller liknande ägt rum bredvid vägen. Tack vare årstiden har maskinerna kört sönder en vägsträcka på några hundra meter. Förmodligen återställs den på nytt, det är mitt tips i alla fall.

   Radera
 2. Frugan fotade blåsippor i Vagnhärad tidigare i veckan. Där verkar man ligga lite före...av någon anledning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan säkert skilja mycket på relativt korta avstånd. Jag inbillar mig att blåsipporna vid Stora Berga på Skavsta är ganska tidiga medan den fantastiska backen vid Harhålet blommar ganska sent. Jag är glad att det i alla fall inte dröjer innan marken täcks av dessa skönheter och när det händer borde jag se till att även åka till Linudden (eller vänta tills även vitsipporna blommar).

   Radera
 3. Den här helgen kanske solen gör sitt för att få de små blå att slå ut? Ser fram emot att få se resultatet av nästa exkursion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se när jag får tid att ta mig dit härnäst. Jag har några ställen även på hemmaplan men är överbokad i helgen vilket ger minimalt med utrymme för några blomsterexkursioner. :-) Tyvärr har ju kylan kommit tillbaka och det hotas med mer snö vilket inte lockar upp blåsipporna de sista centimetrarna.

   Radera