söndag 6 mars 2016

Ett fruset Kisäng

Förra helgens underbara vårvinterväder har denna helg varit som bortblåst. Den aksgråa himlen har sannerligen inte bjussat på något som kittlat mungiporna. Regnet som fallit i slutet av arbetsveckan har dessutom raderat all snö och gjort marken blöt på gränsen till vattensjuk. Jag har inte heller varit ute på någon promenad men kände att jag åtminstone skulle ta bilen för en kort utflykt med kameran till Kisäng. Sommarstugeområdet och badstranden vid Långhalsens strand norr om Stigtomta.

Badbryggan och stranden vid Kisäng sett utifrån sjön
Fruset vatten böljar in mot strandkanten

Jag valde att ta med mig min Canon 50D och på den monterade jag mitt EF 50 mm f/1.8-objektiv. Grejor jag i stort sett aldrig använder numera men som ändå ligger kvar långt ner i en av kameraväskorna. Bra att ha om jag ska iväg på något äventyr där fotografering inte är huvudsaken och där risken finns att utrustningen kommer till skada (eller ofrivilligt hittar en ny ägare).
Jag förvånades över hur tjock isen var på Långhalsen. Utifrån de djupare sprickorna i isen och luftbubblor såg jag att den åtminstone var 30 cm tjock. Tror jag. Nattens minusgrader innebar också att den var torr och inte slaskig att gå på.Jag började med att gå ut på de två småbåtsbryggorna som ligger vid Kisäng. Därefter traskade jag längst vasskanten mot badplatsen.


Isen var endast tunn precis vid de mörka kanterna av stenarna i strandlinjen

Jag dristade mig ut på isen utifrån mina slutsatser om den tilltagna tjockleken. Inte tusan skulle jag chansa med att gå ut på tveksam is!

Förmiddagens enstaka snökorn har samlats ihop av vinden

Det var kanske inte någon större mening att ta ut någon kamera överhuvudtaget. Nu när jag ändå släpade på en så får jag erkänna att det inte heller spelade någon roll vilket objektiv jag valt. Något fotograferbart djurliv kunde inte iakttas, därmed var teleobjektiven överflödiga. Och något mer vidvinkligt hade bara fångat mer av det grådystra.

En isformation som tryckts upp över klipporna vid badplatsen

Det får räcka för idag men jag återkommer med ytterligare ett inlägg med bilder från isen vid Kisäng.

4 kommentarer:

 1. Samma väder hos mig, fick cykla hem i snöväder idag, inte så kul alla gånger, svårt att få någon fotoinspiration.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu på sena kvällen har nederbörden valt att komma till oss i form av snö. Inget som jag hoppar jämfota av glädje inför... :-(

   Radera
 2. Vi hade dimma på förmiddagen, följt av ett par timmar med klarblå himmel, sedan slog det om igen, dimman rullade in på ett par minuter för att ersätts med sol en timme senare. En lite udda dag helt klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Torsdagens dimma satt i på vår resa norrut till Dalarna men inte längre än till Katrineholm vid 11-tiden. Det var makalöst vackert då vi tangerade Yngre s strandlinje. Då borde jag stannat och fotat...

   Radera