måndag 28 mars 2016

Salingerundan med flockar av vårtecken

Under påskdagens sena eftermiddag tog jag och hustrun en långpromenad. Vi tog givetvis Salingerundan eftersom det var årets första dag på den kombinerade motions- och frågesportkampanjen som pågår fram till den 24/4. Halvvägs ute på rundan, vid Tallstugan, sitter en lapp uppsatt med veckans frågor och då skall man fylla i en talong med svar samt kontaktuppgifter för att ha chansen att vinna priser. Tävlingen arrangeras av OK Hällen (orienteringsklubben), Stigtomta IF (fotbollsföreningen) samt Stigtomta-Vrena församling (den andliga förespråkaren).

Promenadsällskapet drog ifrån när jag fotade krokusar
Salingerundans frågelådor är åter uppsatta

Vår promenad kantades av diverse vårtecken. Utöver de blommande krokusarna kunde en flock tofsvipor skådas på håll då de flög över det gamla flygfältet mittemot kyrkan. Över våra huvuden cirklade några envist drillande lärkor och på gärdena upp mot Salinge hade en stor flock duvor lagt beslag på luftrummet.

Duvor i ett större antal

När vi passerat Tallstugan såg vi ett par tranor som slagit sig ner på höstsådden. De är så välkomna att vila i mina trakter! Att vingarna behövde en paus i flaxandet var inte så konstigt med tanke på hur osedvanligt hårda östanvindar det blåste denna söndag.

Tranor utanför Stigtomta

Några hundratals meter efter att Tallstugan passerats öppnar landskapet upp sig igen och i söder breder stora åkrar ut sig mot ryggen på kyrkan. Vid en skogsdunge stod flera rådjur som till sist tyckte vi kom för nära och drog iväg med en rackarns fart. Rumporna lyste kritvita som varningstecken och efter en stund hade de tagit sig ända bort mot Grindäng och idrottsföreningens 11-mannaplan.

Råbocken till höger såg ganska luggsliten ut (vinterpälsen på väg att tappas?)
Vi drar
I soldiset tittade baksidan av Stigtomta kyrka fram

Efter att ha tillbringat en timme ute på bondvischan närmade vi oss åter samhällets bebyggda delar och först att passeras var Kavlinge. Därefter börjar den asfalterade vägen och snart nog är man vid skolans område.

Flaggan sträckte ut ordentligt i den hårda vinden

Påskhelgen har inte varit någon riktig höjdare i år tack vare feber och magkrämpor i familjen. Inget att göra något åt, vi skyller på den fotbollscup Lovisa och jag var på förra helgen, och ser istället fram emot andra helger då vi får chansen att umgås med släktingar och bekanta.

Spår av påsk kunde ses lite här och där i samhället

Over and out

4 kommentarer:

 1. Tofsvipor, lärkor, tranor - vårtecken efter vårtecken. Och härligt att njuta med kärt sällskap på promenad. :)
  Hoppas nu att ni får vara friska framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En nyckelpiga räddades från att bli söndertrampad imorse då jag klippte fruktträden. I övrigt måste jag nog påstå att det är lite trögt med andra vårtecken då det som växer ännu tvekar. Tids nog kommer det ifatt.

   Ja, nu räcker det med smittspridningen. Det är nog bara hustrun och näst äldsta dottern som klarat sig vilket innebär att vi är 4 personer som på ett eller annat sätt varit sjuka under påskhelgen. :-/

   Radera
 2. Nu händer det saker ute i naturen och det gäller att vara med med kameran...
  Ha det gott! /SA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tack, blinkar man riskerar man att missa något väsentligt. Å andra sidan händer det nog nästa år också. :-)

   Radera