fredag 11 mars 2016

Säfsen, liverapport dag 2

Fredagen i Säfsen med hela familjen Jansson var klockren. Ingen av oss är särskilt erfarna utförsåkare utom möjligtvis äldsta dottern Emma som åkt vid några tillfällen de senaste åren. Hennes fördel är att hon fått någorlunda vettiga instruktioner medan jag och dottern Ida fått försöka komma på själva hur det funkar. Yngsta döttrarna Lovisa och Alva har aldrig sett slalomskidor tidigare. Hustru Anita har åkt med kompisar för ca 30 år sedan, och det är ungefär på min nivå. Nu har hon valt att inte åka skidor denna gång med hänsyn till sin rygg som hon inte törs belasta allt för mycket.

Lovisa, Anita, Alva, Emma och Ida framför kameran i Säfsen

Efter lite tvekan från de två yngsta var vi alla igång och åkte lift samt gled ner för nypistade och fina backar av olika svårighetsgrader. Morgonens dimmoln skingrades och det blev en skiddag i bästa tänkbara väder med +4 grader och solsken. Oj, vilken njutning.

Några av Säfsens nedfarter i en översiktsbild
Skidshopen där vi hämtade ut våra hyrskidor på morgonen och caféet i bakgrunden

Vi var vid backen innan liftarna öppnade klockan 09.00. Det tog en stund att hämta ut de förbokade utrustningspaketen och få på sig pjäxor, hjälmar m.m. Det är inte helt lätt när man är ovan och inte vet hur det funkar eller går till. Personalen var dock lyhörd, förstående och hjälpsam vilket jag måste lyfta och berömma dem för.

Hyrutrustning vid Säfsen
Hyrskidor från Säfsens skidshop
Även längdskidåkningsutrustning fanns att hyra (men det har vi inte ens varit nära att prova)

Att åka utförsåkning avslöjar muskelgrupper man inte trodde fanns i kroppen. Jisses vad jobbigt det är. Min artros i knän och höfter gjorde sig påmind direkt men det var "bara" höfterna som blev ett problem. Dåligt tränade lårmuskler kan jag inte skylla på någonting. När eftermiddagen var halvvägs var inte vara jag utan alla döttrar överens om att vi var nöjda för dagen. När man märker att man inte orkar hålla ihop åkningen ens i de gröna familjebackarna är det dags att sluta. När man är riktigt seg i benen ökar dessutom risken för skador (benbrott) och då är det vettigare att sluta åka för dagen.


Äldsta dottern Emma tar igen sig mellan åken
Näst äldsta dottern Ida spelar stenhård på "gräddhyllan"
Näst yngsta dottern Lovisa käkar tunnbrödsmacka för att få mer energi
Yngsta dottern Alva ser världen i en gulorange färgton

Vi kom till backen straxt före nio och packade ihop grejorna vid 15-snåret, trots att det är kvällsöppet i liftarna till 18.00 på fredagar. Nu har vi suttit i stugan och kopplat av, sovit, bastat, duschat och bloggat. Kvällens avslutande prövning är filébuffén i Hyttan som ligger några steg från vår stuga. Blir bra, t.o.m. grymt bra!

Familjen Jansson kraftsamlar till kvällens filébuffé!

Tack för idag, helt slut för idag!

2 kommentarer:

  1. Ett antal fina bilder till familjealbumet. Ingen slalomvideo?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Givetvis borde jag haft en GoPro på hjälmen. Jag äger ingen... Och min åkning hade inte varit mycket att titta på för någon annan. :P

      Radera