tisdag 1 mars 2016

Månadens bild: Mars 2016

Månadens bild som ska representera mars är tagen i slutet av mars 2015. Närmare bestämt den 27:e. Kanske är den inte alldeles typisk för mars annat än några detaljer. De höstsådda åkrarna är snöfria men grödorna har inte tagit riktig fart, kvällsljuset är på väg att flykta och det grådassiga vädret lägger lite sordin på stämningen. Gässen har kommit tillbaka från sin vintriga utflykt och då tenderar de att ockupera den odlade marken.

Fotot är taget i samband med en utflykt till Harhålet som ligger längst Hallavägen vid Yngarens kant. För mig är denna plats mycket bekant då huset i bildens bakgrund är Tallsäter som tillhört mina svärföräldrar. Svärfar är uppväxt i detta hus men innan de sålde det hade det under lång tid använts som sommarstuga. Tallsäter ligger på den smala landremsa som finns mellan Hallbosjön och Yngaren, en vacker del av vårt landskap.

Gäss vid Tallsäter

Bilden är något upprättad och lätt beskuren. Jag fotade med min Canon 7D Mark II och det då nyinköpta Canon EF 300 mm/2.8-objektiv. Kameran var inställd på ISO 800, slutartiden var 1/800 sekund och bländaren stod på max, med andra ord f/2.8.

3 kommentarer:

 1. Hej Lasse! Jag och min dotter har beundrat dina fotografier, som vi har snubblat över när vi letar efter en stallplats i Stigtomta:) Vi är semesterboende hos mina föräldrar i Kisäng och i sommar hyr vi en häst till Stella, men vi vet inte riktigt hur man ska komma i kontakt med folk som har stallen? Kan du möjligen hjälpa oss och ge några tips? Jag såg att du fotat t.ex. Åby, Skillra och Starrlösa, som kunde vara lämpliga för oss. Sen verkar det finnas hästar vid Stigtomta kyrka på sommaren? Känner du möjligtvis någon av dessa stallägare och vet du hur man kan kontakta dem gällande stallplats? Tack för de fina bilderna! Det är så fint att se dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna!

   Först och främst får jag tacka för berömmande ord kring mina bilder. Det värmer och skänker glädje! :-)

   När det gäller gårdarna runt Stigtomta måste jag tyvärr erkänna att jag inte känner någon av personerna på varken hästgårdar eller jordbruk. Några tips kan jag komma med i alla fall!

   När det gäller Skillra tror jag du kan kontakta Jenny Pettersson enligt följande länk:
   http://www.hitta.se/kartan!~58.80072,16.78205,14z/tr!i=g8F30FzV/search!i=LSSRZ-Ukko!q=Jenny%20Pettersson%2C%20Skillra%20Stigtomta!t=single!st=prv!a=58.79480:16.78201!ai=LSSRZ-Ukko!aic=58.79480:16.78201

   Vid Åsby är det Ida Blomqvist:
   http://www.hitta.se/ida+andersson+blomqvist/stigtomta/person/VVdM_XHqqk?vad=Ida+Andersson+Blomqvist%2C+%C3%85sby+Stigtomta

   Sedan har vi Bondeby som ligger strax utanför Stigtomta och som jag aldrig besökt eller skrivit om. De har en hemsida:
   http://www.bondeby.se/

   Vid kyrkbyn (bredvid Stigtomta kyrka) har jag inte sett hästar de senaste åren men det kan alltid löna sig att fråga Per-Gunnar Jarlö:
   http://www.hitta.se/per-gunnar+jarl%C3%B6/stigtomta/person/ihzzxj5-4v?vad=jarl%C3%B6+kyrkbyn+stigtomta

   Sedan finns Stentorp bredvid Stigtomta-skroten men tyvärr vet jag inte vad de heter som äger det stället. Där finns flera hästar i alla fall. Kanske lyckas du googla bättre än vad jag gör.

   Lycka till!

   Radera