onsdag 10 juli 2013

Öland, fåglarna

Mellan den 29/6 och den 6/7 2013 besökte bloggaren och huvuddelen av dennes familj Öland. Ett premiär-besök som gav många familjevänliga utflykter runt hela ön. Bildmaterialet präglas av aktiviteterna familjen företog sig med ett undantag då någon kamera aldrig följde med in på Ölands Djur- och nöjespark. Likaså gör sig gravrösen inte så himla bra på bild... Ett motiv som är typiskt öländskt men som jag aldrig fotade är de trånga bygatorna. Kanske har det att göra med att jag styrde bilen genom åtskilliga sådana utan att släppa taget om ratten?!

I bloggen kommer ett hundratal bilder att visas under olika teman (sevärdheter, fåglar, blommor, landskap och några få familjerelaterade bilder.) Utöver dessa bilder finns ett mindre urval bilder upplagda på Flickr och Fotosidan.se där det förvisso förekommer några få dubbletter men som ändå varmt kan rekommenderas (klicka på resp. namn så länkas du till platserna!)

Jag föreslår att bilderna ses på en vanlig datorskärm för att bäst komma till sin rätt. Och du glömmer väl inte att klicka på dem för att få upp dem i det s.k. ljusbordet för bästa effekt!?

Fåglarna
Varje fågelintresserad person med någorlunda självaktning har nog hört talas om Öland och kan vittna om att landskapet ses som en betydande landsdel för fågelskådning. På våren tycks de södra delarna av Öland fungera som passkontroll för alla tillfälliga sommarbesökande fjäderfän i vårt avlånga land. Med lite tur dyker det också upp en och annan raritet som har gjort en kraftig felnavigering och då samlas skådarna med tubkikarna i sådana antal att det inte är konstigt att det är långgrunt vid södra änden av ön...

Jag har inte en enda kioskvältare bland de nedanstående fågelbilderna. Därtill är jag dels för obildad men också utan de rätta tekniska förutsättningarna. Har man ett 400 mm-teleobjektiv hade man istället behövt ett 500 mm. Har man ett 500 mm teleobjektiv så hade man behövt ett 600 mm. Och så vidare. Jag fotade fåglar när jag såg dem och råkade ha mitt 100-400 mm teleobjektiv på kameran. Den i förra inlägget omnämnda turistguiden angav ett antal platser som fågelskådarnas Mecka men jag kan ärligt säga att jag inte besökte någon av dessa platser annat än som en bieffekt av andra val vi gjorde i familjen. Ölands södra udde, där Ottenby fågelstation ligger, lockade med fyren Långe Jan och vid Eckelsudde skulle det ju finnas sälar...

Jag försöker namnge fåglarna i bildtexten nedan enligt bästa förmåga. Fågelboken hemma har fått släppa ifrån sig ett och annat svar men jag kan ha sett fel i vissa fall (rätta mig då gärna!) eller inte hittat det jag sökt. Jag ber i förväg om ursäkt om någon duktig fågelskådare/fågelfotograf tycker att jag förringar uppgiften att föreviga de fjäderförsedda skapelserna.

Under taket vid Eketorps Borg sitter de pösande ladusvalsungarna och väntar på käk.
Strandskatan utbildar sin avkomma i pickande.
Stråk av ..., ja vad är det? Vid Ölands södra udde.
Mängder av knölsvanar samlades vid Ölands södra udde. (Och "ålkråkor" i bakgrunden.)
Vid Eckelsudde satt denna gaphals.
Tofsvipa. Inte lätt att få en långsamt fokuserande Canon 5D Mark II att fånga flygande fågel...
Denna vadare hittar jag inte i fågelboken. Den vadade i Eckelsuddes grundvatten.
En flygande rödbena (enligt fågelboken. Ja, "flygande" stod inte i boken det gissade jag själv!)
Nej, inte en suddmes. Det är en större strandpipare. Fotad vid Äleklinta.
En landande fisktärna vid Äleklintas fiskeläge.
Kissnödig strandskata vid Äleklinta fiskeläge. Vackra rackare det där (som vi inte har i Stigtomta.)
Inte en helt vanlig koltrast utan en adlig sådan! Fotad på Borgholms slotts borggård, minsann.
Efter minst 100 försök fick jag skärpa på en tornseglare vid Borgholms slott.
Ringduvorna var väldigt många inne i Färjestaden. Risigt placerad men ändå.
En helt vanlig gråsparv men den satt så fint placerad så det blev en ruta på den.
"Vilken j-vla pissmorgon..." (Fotad i Färjestaden på min morgonpromenad.)
Knölsvan med Ölandsbron och Kalmarsunds vatten i bakgrunden.

Då sätter vi punkt för fåglarna och innan vi ger oss i kast med blom- och landskapsbilderna kommer jag i nästa inlägg att presentera några bilder där familjemedlemmarna utgör motiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar