fredag 12 juli 2013

Öland, blommorna del 1

Mellan den 29/6 och den 6/7 2013 besökte bloggaren och huvuddelen av dennes familj Öland. Ett premiär-besök som gav många familjevänliga utflykter runt hela ön. Bildmaterialet präglas av aktiviteterna familjen företog sig med ett undantag då någon kamera aldrig följde med in på Ölands Djur- och nöjespark. Likaså gör sig gravrösen inte så himla bra på bild... Ett motiv som är typiskt öländskt men som jag aldrig fotade är de trånga bygatorna. Kanske har det att göra med att jag styrde bilen genom åtskilliga sådana utan att släppa taget om ratten?!

I bloggen kommer ett hundratal bilder att visas under olika teman (sevärdheter, fåglar, blommor, landskap och några få familjerelaterade bilder.) Utöver dessa bilder finns ett mindre urval bilder upplagda på Flickr och Fotosidan.se där det förvisso förekommer några få dubbletter men som ändå varmt kan rekommenderas (klicka på resp. namn så länkas du till platserna!)

Jag föreslår att bilderna ses på en vanlig datorskärm för att bäst komma till sin rätt. Och du glömmer väl inte att klicka på dem för att få upp dem i det s.k. ljusbordet för bästa effekt!?

Blommorna
Jag tror att jag allra mest såg fram emot växtligheten på alvaren när jag plockade ihop kamerautrustningen inför Ölandsresan. Och nu i efterhand kan jag tycka att det fanns fog för den känslan även om landskapsbilderna också var kul att fånga. Orkidéerna var med något undantag utblommade men då finns det något spännande att se fram emot vid någon annan resa som får förläggas till ön tidigare på försommaren.Jag har nu krupit runt på Öland (ge och ta lite på uttrycket "krupit" då jag mestadels befann mig på knä eller mage men sällan förflyttade mig på det sättet) och kan konstatera att trots den karga marken var det rätt så blött och fuktigt. Jag kan inte mina växter och blommor så jag vet inte om jag fotat något som är specifikt öländskt. Men sättet de växte ute på alvaren, åkerkanterna och i alla vägrenar var annorlunda mot här i Södermanland och det gav inspiration och kändes spännande.

Första besöket på Stora Alvaret innebar grå och molntung himmel. Det var bara att gilla läget. Men jag smet iväg från familjen en timme senare i veckan då kvällssolen smekte ön och det som växte där. Ett motiv jag såg men aldrig på ett bra sätt lyckades avbilda var fälten där vallmon sprängde sig in i grödorna. Ni ser något försök i andra delen av blombilderna men det får räknas som en kompromiss av vad som fanns tillgängligt vid just det tillfället där jag befann mig. Här kommer nu de första bilderna!

Jag ber att få återkomma med andra hälften av blombilderna under lördagen. Då blir det förhoppningsvis lite fler bilder i skenet av en sol som behagade titta fram då och då.

2 kommentarer:

 1. Stiligt Lasse!
  Min blomkunskap är i det närmaste noll, men jag tycker i alla fall att blomstrande ängar är vackert, bra fångat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag borde skaffa mig en vettig bok med vår flora då det skulle ge inte bara kunskap om de sorter som växer i det vilda utan även en del runtomkringkunskap. Faktum är att några av de vackraste blommorna växte som ogräs i dikeskanterna!

   Växterna, precis som t.ex. fåglarna, förtjänar att namnges men att googla fram sorterna är lite opraktiskt... :-)

   Radera