torsdag 11 juli 2013

Öland, familjen

Mellan den 29/6 och den 6/7 2013 besökte bloggaren och huvuddelen av dennes familj Öland. Ett premiär-besök som gav många familjevänliga utflykter runt hela ön. Bildmaterialet präglas av aktiviteterna familjen företog sig med ett undantag då någon kamera aldrig följde med in på Ölands Djur- och nöjespark. Likaså gör sig gravrösen inte så himla bra på bild... Ett motiv som är typiskt öländskt men som jag aldrig fotade är de trånga bygatorna. Kanske har det att göra med att jag styrde bilen genom åtskilliga sådana utan att släppa taget om ratten?!

I bloggen kommer ett hundratal bilder att visas under olika teman (sevärdheter, fåglar, blommor, landskap och några få familjerelaterade bilder.) Utöver dessa bilder finns ett mindre urval bilder upplagda på Flickr och Fotosidan.se där det förvisso förekommer några få dubbletter men som ändå varmt kan rekommenderas (klicka på resp. namn så länkas du till platserna!)

Jag föreslår att bilderna ses på en vanlig datorskärm för att bäst komma till sin rätt. Och du glömmer väl inte att klicka på dem för att få upp dem i det s.k. ljusbordet för bästa effekt!?

Familjen
Till syvende och sist var det inte fotograferingen utan familjen som tog mig till Öland. Men när man väl är på plats vore det knasigt att inte fota. Vi hyrde en privatuthyrd villa i Färjestaden (via en förmedling) och bodde bra även om huset nog hade behövt någon liten renovering efter att 50-talet passerade... Färjestaden var således vår utgångspunkt och bilresorna utgick därifrån. Mestadels åkte vi norrut så kanske borde vi på någon framtida resa stationera oss däruppe istället.

Vi tillbringade några timmar på Eketorps Borg som ligger långt söderut på ön. Det är en rekonstruktion av en borg som en gång funnits där och det var fascinerande för oss vuxna och väldigt spännande för barnen. Ett besök kan rekommenderas även om det kostade en slant i entré.

Alva och Lovisa gillade denna lek... 
...och lillasyster Alva vann oftast.

De två yngsta döttrarna, och även min hustru Anita, uppvisade ett obegripligt stort intresse för stenar. Vad jag vet har vi ingen geolog i släkten!
Stenletande nedanför Långe Jan på södra spetsen av ön.

När familjen är med finns möjligheter att fota lite porträtt där även omgivningarna kan utnyttjas. Dessa bilder kommer lite längre ner i detta inlägg. Under en kvällspromenad i Färjestaden regisserade jag de övriga medresenärerna för ett par solnedgångsbilder.

Kalmarsund och Ölandsbron framför deras ögon.
Familjen utplacerad på en badbrygga i Färjestaden.

Under vår vistelse på Öland hittade vi en fantastisk sandstrand precis ovanför Byrums raukar. Om jag inte har fel kallas stället Byrums Sandvik och där finns förutom toaletter och en kiosk även en länga med rum att hyra och en del sommarstugor. Stranden är inte riktigt lika lång som Böda Sand men istället för trängsel, stoj och puls kan man här finna lugn och ro.

Alva och Lovisa på stranden vid Byrums Sandvik (nordvästra Öland.)

Jag avrundar med några porträtt.

Alva på en av Byrums raukar. Likt en liten sjöjungfru sitter hon där.
Lovisa vid Byrums raukar.
Ida vid stranden utanför Trollskogen.
Anita på stranden vid Trollskogen.
Alva fikar vid Äleklintas fiskeläger. Här är ljuset perfekt och jag är nöjd med denna ruta! 
Lovisa och Alva vid Alvedsjö Bodar.

Jag ska nämna, för rättvisans skull, att äldsta dottern Emma fick stanna i Stigtomta. Det var inget vi tvingade henne till utan hon jobbade under veckan då övriga familjen var på Öland. De två kommande inläggen om Öland kommer att presentera ett antal blombilder som togs under veckan.

2 kommentarer:

  1. Bilden på badbryggan är suverän Lasse. Vilket lugn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Stefan! Ja, när havet ligger stilla på kvällarna blir det oftast magiskt på något sätt.

      Radera