lördag 20 juli 2013

Sommarens insekter

Idag tänkte jag presentera några insekts-kompisar som jag träffade på promenaden i morse. Nu ska det väl sägas att de inte är så väldigt bra kompisar, knappt ytligt bekanta, eftersom de alla har en tendens att dra iväg när man kommer lite för nära.

Först vill jag presentera trollsländan. Den kunnige kan säkert placera ner den i en korrekt underart, jag nöjer mig med att konstatera att det är en trollslända. (Eller snarare två olika individer varav den första satt vid TGOJ-banan och den andra på några torra strån ute på ett gärde.)Sedan har vi ett par fjärilar varav den första representerar familjen Gräsfjärilar. I och med att den aldrig slog upp sina vingar och visade insidan av dem så blir det lite mer osäkert men jag tror att det är en Luktgräsfjäril.

Förmodad Luktgräsfjäril på ett tvärsäkert blad.

Nästa fjäril känns mer närbesläktad med mig, den tillhör nämligen familjen Tjockhuvuden... Här är jag mer övertygad om att det är en Liten Tåtelsmygare som förekommer väldigt rikligt i mina trakter just nu.

Liten Tåtelsmygare. Jovisst.

Vi kan höra dem allt oftare och tydligare nu under högsommaren. Gräshopporna. Om man tar det lite försiktigt kan man gå mot ljudet av en spelande hoppa men i regel tystnar de när man kommit lite för nära. Chansen att se dem är snarast om man skrämmer upp en som tar ett skutt. Jag hoppade efter just detta exemplar några skutt tills jag fick den att sätta sig i hyfsad belysning!

Gräshoppa, en högsommarbekanting.

Det var allt för idag. Dags att ta fram en god bok och sjunka ner på något bekvämt ställe hemma i trädgården (kanske hängmattan får ett besök innan dagen är till ända?!)

4 kommentarer:

 1. Jag brukar också försöka att föreviga dessa små kryp, men till skillnad från dig Lasse har jag ingen aning om vad krypen jag fotar heter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har några olika insektsböcker hemma, främst med fjärilar (de andra insekterna kommer med av bara farten i några av böckerna.)

   Det har blåst ganska mycket senaste tiden, inte helt lätt att fota med macro när allt svajar och darrar framför linsen. Man får vänta ut vindpustarna eller hitta platser som ligger i lä bakom skogsridåer eller liknande.

   Radera
 2. Dåligt fjärilsår i mina trakter,har mest sett en massa Luktgräsfjärilar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har nog rätt i att det är ganska ont om fjärilar. I morse såg jag visserligen några fina påfågelögon men det har varit lite tunnsått med fjärilar längst mina promenadstråk.

   Radera