torsdag 18 juli 2013

Baseboll-EM för kadetter

Nyköping har en livaktig förening med baseboll på programmet. Allt kan tillskrivas eldsjälen Peter Ström som tagit sporten till Arnö IF och därmed Nyköping. Sedan något år tillbaka finns en basebollplan på Rosvalla-området och nu i juli var det dags att stå som värd för några matcher i kadett-EM. Ungdomar som spelar baseboll och är i åldrarna 13-15 år kallas av någon outgrundlig anledning kadetter. I tisdags kväll påbörjades mästerskapet med match mellan Sverige och Tyskland. Att Tyskland var det bättre laget syntes nästan omgående och de vann komfortabelt.Jag kan ingenting om baseboll. Och som okunnig är det lätt att förkasta och raljera... Det känns som att baseboll till 90% handlar om missar. Antingen missar kastaren eller annars slagmannen och oftast är det bara domaren som är i linje med spelet som ser och bedömer vems missen är. All dödtid mellan missarna och det faktum att alla måste värma upp på nytt så fort sidbyte sker gör att det blir lite kricket-varning över sporten. Det är väl inte tänkt att det ska vara te-paus också? (Nu var tisdagens utövare så unga så de har nog inte tillåtelse att såsom seniorerna ideligen spotta tuggtobak och ta sig i skrevet, och det är en annan fördom jag har runt denna sport.)

Nog med raljerande. Jag fotade lite och inser att jag behöver testa oftare för att få till fler bra bilder. Man lär sig inte fota en sport framgångsrikt utan att först iaktta den och förstå när och var det inträffar fotovänliga situationer.Sorry att bilden är skev men om jag rätar upp den kapar jag antingen händerna eller fötterna...Jag har fotat baseboll en gång tidigare, även den gången var det landslags-kadetter som var i farten. Jag mindes vagt att det mest dramatiska man kunde fota var om någon kastade sig för att nå en bas. Även den dammande bollen som fastnar i en handske på den som kallas catcher gör sig bra på bild. Jag lyckades aldrig fota någon som kom åkandes på magen men fick i alla fall stöd för mina teoretiska grubblerier av Jimmy Steen som var där och fotade. Jimmy är mycket mer slipad än jag när det kommer till bl.a. baseboll-fotograferande och du kan se hans bilder från matchen på hans sportfoto-blogg Strike out.

Jimmy Steen fotade och passade på att tipsa mig om lämpliga foto-situationer i baseboll.

Jag avrundar med en damm-bild enligt konstens alla regler. Det lär dröja innan jag testar baseboll-fotografering igen...


10 kommentarer:

 1. By the way. Kom på att jag inte kan se en domare i baseboll utan att tänka på Leslie Nielsen i en av "Den nakna pistolen"-filmerna. Är det bara jag...?

  SvaraRadera
 2. Hej igen Lasse!
  En sport där det som du nämner är mycket "dötid" så gäller det att hitta vinklar o vrår för att visa helheten och det har du ju gjort lika bra som nån annan! Sen behöver man nog titta på några matcher för att hitta detaljerna men det kommer, kul att se din version av matchen!!

  Jag inser att hämnden är ljuv, synd bara att jag inte hann raka mig innan... ;-)

  Syns o hörs!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jimmy, du får passa dig, det finns ytterligare bilder på dig från matchen... ;-) (Bra-att-ha-bilder som vilar tryggt på hårddisken.)

   Men tack för dina ord. Faktum är att det inte bara handlar om spelarnas agerande ute på baseboll-planen utan även var man kan positionera sig när man fotar. Och ljusförhållanden. När jag fotar fotboll är jag van att kunna röra mig tämligen fritt runt hela planen men här gick det egentligen bara att fota från två vinklar (om man inte har ett 800 mm-objektiv tillhands.) Jag såg att du fotade genom skyddsnätet också, vilket såg ut som att det kunde funka men tar inte trådarna bort lite av ytterkanterna på de bilderna?

   Radera
 3. Kul serie bilder. Skall kolla in Jimmys bilder nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, hans bilder är värda uppmärksamhet! (Han har nyligen publicerat bilder även från ytterligare en match på sin blogg.) :-)

   Radera
 4. En sport för riktiga pessimister alltså? Du är inställd på att missa och i 9 fall av 10 gör du det. ;)

  Sportfoto är nog en genre för sig, långt ifrån stads och landskapsfotografering kan jag förstå. Som du säger, man måste förstå var fotovänliga situationer kan uppstå för att lyckas bra med bilderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kom på mig själv några gånger att stå och fokusera på en bas eller spelare ute på planen och vänta på att höra ett eventuellt "pling" när slagträet (i aluminium) träffade bollen för att något skulle hända på planen. Oftast sade det inte "pling"... :-/

   Radera
 5. Hej allihop!
  Vilken rolig tråd det blev här med massa följdkommentarer!
  Jag svarar allihop här o nu.
  Var man står o fotar är väl lite beroende på vad man är ute efter, men nät är inget problem med ett tele på full öppning, eller möjligen nåt steg nerbländat. Lägger man fokus 10-20 meter bortom nätet så syns det inte när det är ett normalt "idrottsplatsnät".
  Mina frontlinser är 77 & 112mm så trådarna finns där, men dom försvinner i förgrundsoskärpan!

  Sportfoto är nog väldigt nördigt, ja, men jag inbillar mig att man utvecklas som fotograf då man hela tiden måste vara alert för att hitta godbitarna. Fast det får nog andra utvärdera...
  Och att missa finns inte när dom går fram till plattan, det törs jag lova. Dåligt självförtroende i en lagsport brukar innebära bänken, åtminstone på denna nivån.

  Och Lasse, tack för varningen, ska vakta mina ord så jag slipper se mig själv nåt mer, fast risken är ju att DU tappar tittare här med skäggtrollet i bild, tänk på det... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för svaret om nätet Jimmy. Jag kan tänka mig att man, trots den relativa oskärpa tråden får i kanterna, ändå måste försöka hålla sig i en ruta och inte börja svepa med kameran och objektivet för då lär en tråd hamna i centrum av bilden. Men det var bra att få veta att det funkar att ta bilder även genom ett gunnebostängsel.

   När jag skriver om missar i baseboll så ligger det både en skämtsam ton men också lite allvar i påståendet. Kastaren gör allt han kan för att inte slagmannen ska träffa. Men kastaren missar relativt ofta och kastar utanför det område han ska hålla sig inom. Samtidigt är det väl inte så att slagmännen träffar alla korrekta kast, då skulle homeruns vara vardagsmat i sporten, vilket det väl inte är. Alltså blir det en hel del missar och dessa behöver inte bero på att aktörerna är dåliga utan det är en del av sporten.

   Jimmy, ordet är alltid fritt och jag lovar dyrt och heligt att jag aldrig skulle använda en ofördelaktig bild på någon för att få min vilja igenom! Det ligger liksom inte i min natur... :-)

   Radera
  2. Jag brukar hänga med motljusskyddet och/eller vänsterhanden mot Gunnebostängslet (så hette det ja...) av bekvämlighetsskäl och avlastning av objektivvikten. Minst hälften av mina baseboll-bilder är tagna genom staketet så och endast i undantagsfall så kan man skönja staketet:
   Kraftigt solblänk i nätet rakt framför kameran, vinklar kraftigt åt sidan, eller om man står lite längre ifrån (andra bilden i Hollandsmatchen är taget från läktaren, ca 3 m från staketet, och där kan man se nätet om man tänker på det).

   Så om frontlinsen är högst några decimeter bakom staketet så är det omöjligt att se!
   Kan givetvis skilja mellan olika objektiv men detta gäller mina telegluggar i.a.f.
   Testa och se hur dina grejer funkar!

   Och enkelt förklarat så ska ju det defensiva laget i b.b. göra det så svårt som möjligt för det offensiva laget, bränna 3 och ta över den offensiva rollen i syfte att plocka poäng.
   Jag tror att många jämför med brännboll där man kan få poäng lite här-o-var beroende på situationen.

   Defensiva laget: förstöra (bränna) för offensiva lagets spelare så att de inte kan springa in poäng.
   Offensiva laget: att med skicklighet undvika att bli brända av defensiva laget så länge som möjligt och springa in poäng över hemplattan.
   Så att misstagen är ödesdigra i denna sporten är ett faktum, i andra sporter kan målvakten rädda en dålig rensning, men här är det kört direkt.
   Det tog ett antal matcher innan man insåg finessen men sen blev jag såld...


   Radera