söndag 21 juli 2013

Uppdrag Utflykt: Nynäs Slott

Den här dagen har inte på långa vägar blivit som jag, eller någon annan i familjen, tänkt. Men efter en trög start kom vi i alla fall iväg till det mål jag redan igår trodde vi skulle åka till. Nynäs Slott i tassemarkerna utanför Tystberga lockade med sin skönhet. Och uppepå det finns denna sommar en trevlig fotoutställning med ett 40-tal bilder från bland andra Mikael Ackelman (Stigtomta), Hans Ring och Jan-Eric Hägeroth. Utställningen går under namnet "Nära dig!" och innehåller många fantastiskt fina naturbilder och inte kostar det en krona att gå in (i Fähuset) och titta på den heller!

Nåväl, det första som mötte oss vid Nynäs och det sista jag såg innan jag åkte därifrån var en flock höns och några tuppar som minsann hade mål i munnen.

Tupp, avbildad med 17-40 mm-objektivet och på ett obehagligt kort avstånd från mig...

Jag plockade på mitt vidvinkelzoom och polarisationsfiltret men hade även ett kortare telezoom i ryggsäcken. Det sistnämnda brukar sällan luftas utan används oftast för inomhusfotografering av futsal, men än är inte vintern kommen och jag tyckte synd om det stackars overksamma objektivet.

Nynäs Slott sett nerifrån kryddlanden. 
En sorts läckert ljusgula, små solrosor odlades i trädgården.
Nynäs Slott med tillhörande fontän i förgrunden.
I Orangeriet finns ett café. Detta är baksidan med plats att sitta ute och fika.

Jag plockade ner mitt vidvinkelzoom, plockade fram telezoomen (70-200 mm) och lirkade fast polarisationsfiltret på den gluggen istället. En fördel att de kan dela filter eftersom de har samma gängdimension (77 mm.)

Blad och himmel. Varken mer eller mindre.

Och på vägen ner mot den parkerade bilen fick jag chansen att glo på hönsen en gång till. Nu var jag bestyckad med ett teleobjektiv och slapp bli attackerad av en förmodat tvärilsk fjädersamling med tillhörande mördarnäbb tack vare det längre avstånd jag kunde hålla till fäet.

Höna. Nog har hon något elakt i uppsynen!?

Jag sätter punkt. Tar nya tag i morgon då det som bekant är en ny dag. Men gläds åt Sveriges damer som nu tagit sig till semifinal i EM. Det är inte kattskit.

4 kommentarer:

 1. Vid Nynäs finns mycket att utforska. Har du besökt vandrarhemmet bakom slottet? Det ligger i ett gammalt bryggeri med en underbar utsikt över Rundbosjön.
  Rekommenderas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr har jag missat bl.a. vandrarhemmet. Vi pratade om det när vi stod utanför orangeriet men inte gick vi ditåt. Det får bli nästa gång, tack så mycket för tipset!

   Radera
 2. Svar
  1. Tack! De var lagom höga för att huka sig ner bland och ta bilden med vidvinkel. Polarisationsfiltret gjorde jobbet med djupare färg på framförallt himlen.

   Radera