lördag 27 juli 2013

Mestadels trollsländor

De senaste två dagarna har det rapporterats om åskregn både här och där. Åska är väl aldrig direkt kul men nog skulle det behövas en del regn här hemma. Om jag inte minns fel har det endast kommit 7 mm den senaste månaden och inte bara gräsmattan har helt gett upp utan trädgårdens buskar och växter börjar se slokörade ut. Björkarna har på många ställen runt Stigtomta skiftat över till gult vilket tyder på att svältdieten gjort att de tar till sitt sista vapen ur arsenalen för att överleva.

Jag ägnade en stund på fredagseftermiddagen med macroobjektivet på kameran. Den snart utblommade lavendeln var en av de ställen där jag kunde hitta blomflugor men även några kvicka bin. Runt om i trädgården slog sig trollsländor i allehanda färgnyanser ner för en stunds vila. Jag behövde inte gå långt för en insektsexkursion helt enkelt.

Värmen under eftermiddagen hängde i långt in på kvällen. Jag väntade in i det längsta för att kunna ta en daglig promenad men det slutade med att jag kompromissade och tog en kortare runda när det fortfarande var lite för varmt men den sena middagen började närma sig. Ett par bilder med teleobjektivet blev det, men inte på några förväntade fåglar. Motivet blev istället havre (!) i kvällssolen...
Ha en bra dag!

6 kommentarer:

 1. Jag tillbringade en stund häromdagen jagandes trollsländor runt gräsmattam/skogen hemma. Blev inte en bild! Du lyckades mycket bättre ser jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som om trollsländorna trivs i värmen och det torra. De är svårräknade just nu! :-)

   Radera
 2. Ja sländor och andra insekter är tacksamma djur att fota.
  Jag har samma känsla som du Lasse, dom verkar trivas nu i värmen!
  Tack o lov verkar det inte gälla mygg där jag varit i alla fall, det är färre såna än på många år, skönt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan hålla med om myggen. Frågan är bara om de (och knotten) även kan hålla sig borta från Älvdalen dit jag åker under söndagen och några dagar framåt... Flugfiske är en underbar hobby men kan bli rejält påverkad, åt det negativa hållet, av allt för mycket stickande insekter.

   Radera
 3. Härligt när naturen överraskar med de bästa motiven helt plötsligt där mitt framför ögonen. Du har utnyttjat kvällssolen i den magiska timmen på ett fantastiskt sätt. I morgon får det bli havregrynsgröt till frukost för att hedra dina bilder. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ät gärna gröt för mig också, jag klarar inte av att tänka tanken ens... :-)

   Under förmiddagen idag ägnades en god stund åt att få ut en trollslända (modell större) ur köket dit det förirrat sig. Det är gott om dem nu!

   Radera