måndag 22 juli 2013

Harmlös härmapa

Efter morgonpromenaden satt jag med ett mindre antal bilder som fångats på rundan. Macroobjektivet satt (som oftast) på kameran i dessa vältrampade omgivningar nu när högsommaren bjuder en del blommor och insekter. Framför datorns skärm kom jag till insikten att naturen är otroligt fiffigt ordnad. En harmlös liten fluga kan under evolutionens gång ha utvecklat ett utseende för att likna en betydligt elakare insekt för att slippa bli mat. Och så är det väl med en hel del växter och djur, de härmar något farligare/giftigare och låtsas vara värre än vad de i själva verket är. Och banne mig kan det nog gälla människor också!

Fluga. Men vill gärna se ut som en geting.
Ännu en fluga som hellre låtsas vara något annat och tuffare.

Jag började leta andra motiv än härmapor på gula blommor. Jag insåg att det skulle bli tjatigt och även om den gula färgen på blommorna är härlig så behövdes en annan färgklick till dagens inlägg. Räddningen blev en humla på en lila blomma. Se där, lite omväxling men inom temat "insekt på blomma".

Dammig humla. Dags för pälsvård måntro?

Från sexbenta insekter till något betydligt större där det dessutom endast sitter ett ben i varje hörn. Kossan i hagen tittade nyfiket upp mellan tuggorna. De har flyttats till sin nya hage för någon dag sedan och det finns fortfarande massor av smaskigt att idissla på.

Kviga, troligtvis av sorten Bregottkossa, med en munfull gräs.

Till bilden på kossan var knappast ett macro-objektiv nödvändigt. Men samtidigt är macro-objektivet jag har bra som ett litet teleobjektiv, 100 mm, och därmed kunde jag hålla mig på behörigt avstånd. Däremot var objektivet praktiskt till nedanstående blombild som togs med mig liggandes på mage i diket. Vad gör man inte för konsten??

Blombild. Magläge i dike. Jag ligger i alla fall mjukt...

Jag avslutar med några blad som lyste upp fint i motljuset mot den mörka bakgrunden där det finns en lila ton som  utgörs av några rallarrosor. Här behövde jag "bara" böja på mina knän en aning, det går i alla fall bra ner men är svårare upp. :-/

Motljusblad.

Ta vara på dagen!

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Jag behöver kanske inte avslöja att det är en kviga, bilden döljer nästan detta faktum. En svart/vit ko får i alla fall mig att tänka på Bregott-reklamen (vilket är ett tecken på "hjärntvätt"...)

      Radera