fredag 25 oktober 2013

Paus i fulhösten

Med lätt nervositet gjorde jag i ordning de två kamerahus jag normalt sett använder. De fick fulladdade batterier och jag plockade ur minneskorten. Inlämning för rengöring av sensorerna stod för första gången på schemat. Canons närmaste auktoriserade serviceverkstad ligger i Linköping så jag brände ner dit under torsdagseftermiddagen. Det där med damm på sensorerna är inte skoj och jag vet med mig att jag byter objektiv lite för ofta för att det ska gå att undvika damm inne i kamerahusen. Sedan har jag en riktig damm-pump i form av mitt 100-400 mm-teleobjektiv som är ett skjutzoom. När dammkornen nu blivit för många och för tydliga, framförallt då jag använder vidvinkelobjektiv, har det blivit dags att göra något åt saken.

Inne på service...

Jag saknar mina kameror redan. När jag nu plockar fram min crop-kamera Canon 50D påminns jag om varför jag till sist köpte "fullformats"-kameran 5D Mark II. Möjligheten till kort skärpedjup, det dynamiska omfånget och klippet i bilderna finns inte på samma sätt i 50D. Och den gamla stridsvagnen 1D Mark III är visserligen en annan typ av kamera men ger bilder från sin gamla sensor som faktiskt ingen av de andra två kamerorna kan matcha. (Dessutom är fotbollssäsongen slut och jag kan äntligen serva min "sportkamera" just därför.)

Nog om mina kamerabestyr. Jag hann under torsdagen endast ta en kortare promenad vilket inte gjorde något då det blåste halv storm ute. Ett par bilder blev det i alla fall med min 50D och 70-200 mm-teleobjektivet. Mest för att ha något i händerna när jag var ute och gick...

Lärkträdets barr börjar skifta till gult. Snart är det kala grenar även där.
Flugsvampspar.

Idag när solen sken och vinden lagt sig var det fantastiskt skönt ute. Varmt och behagligt och promenaden blev lång. Jag satte mitt macroobjektiv på min kvarvarande kamera och letade motiv främst i dikena. Och till min förvåning fanns det mer än en blomma att porträttera. Allt är inte kalt och visset ännu!
Jag hittade några mer höstaktiga motiv också. Det vissnande och bruna hör liksom till årstiden. Jag avrundar med dessa bilder då vi har en helg framför oss som inte kommer att bjuda allt för skojigt väder. Möjligtvis stannar värmen ännu ett tag men molnen rullar in ovanför våra huvuden. Och i och med det försvinner lite av det ljus som annars är så tacksamt att ha när man vill fota ute i moder natur.

4 kommentarer:

 1. Om jag går någonstans utan en kamera känner jag mig naken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns tillfällen jag medvetet valt att INTE ta med mig kameran. Antingen för att jag inte vill vara "han med kameran" i alla sammanhang eller för att jag vill se och uppleva utan att göra det genom en kamerasökare hela tiden. (Faktum är att när vi var på Gotland under en vecka för 2 år sedan blev det nästan så att jag nu minns Gotland på ett fyrkantigt och synfältsbegränsat sätt...)

   Men sedan finns det tillfällen när kameran inte varit med som jag surt ångrar efteråt. Men då gäller det att ha fotografiskt minne istället! ;-)

   Radera
 2. Det är lite svårt det där med att ha, eller inte ha, med kameran... som du säger så vill man ibland inte ha med den för att faktiskt kunna uppleva ögonblicken så som de är, och inte genom sökaren :) Men å andra sidan gör det ont i en fototikig person att inte fånga något speciellt på bild. Lustigt att det kom upp här hos dig på bloggen idag, för jag var lite inne på samma område i mitt inlägg. Och jag ska inte heller glömma bort att säga att bilderna är fina (som vanligt)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Jessica! Idag fanns inspirationen där och då blir det liksom "allt" som fastnar. Och så blir jag alltid lite extra sporrad när kamerautrustningen inte är den bästa eller hjälper mig på traven utan då jag måste anstränga mig lite extra. (Nu ska väl sägas att mitt älskade macroobjektiv alltid hjälper mig lite extra. En trogen vän som sällan sviker!) :-)

   Radera