onsdag 9 oktober 2013

Stjärnholms Stiftsgård

Inspirerad av hösten, men knappast av den molniga himlen, tog jag mig över kommungränsen i sydost idag. Oxelösunds kommun har en hel del att erbjuda och när familjen under söndagseftermiddagen passerade Stjärnholms Stiftsgård på motorvägen (i samband med besöket vid Brannäs våtmark) slog det mig att jag hade några höstbilder från det kyrkliga nästet som jag vann en fototävling med när jag var 18 eller möjligtvis 19 år. Jo, det fanns färgfilm även så långt tillbaka i tiden. (Dinosaurier var inte alls bara gråa om någon nu trodde det...) Ett nytt besök 30 år senare skulle nog inte upplevas som tjatigt!

Jag hävdar att hösten peakade i måndags. Och jag undrar om jag inte delvis får rätt i det eftersom löven nu rasar av träden i allt tydligare takt. Varje vindpust utgör ett omedelbart hot mot de gula löven.

Dagens rundvandring vid Stjärnholm gav en massa bilder. Inte så många 10-poängare kanske, men tillräckligt många för att dela upp på flera tillfällen här i bloggen. Idag börjar jag med själva Stiftsgården och ikringliggande byggnader.

Stjärnholms Stiftsgård/herrgård.
Stjärnholms kyrka där uppe på kullen. Det blir liksom närmare chefen då...


Växthus med vädringsglugg.
Man var välkommen in i växthuset som bl.a. var fullt av vinrankor.

Jag har inte bemödat mig med att läsa på om stiftsgården. Wikipedia är en utmärkt kunskapskälla och du kommer till en text om platsen via den här länken. Jag var nöjd med att konstatera att det fanns massor att se i omgivningarna och att det var ett förträffligt utflyktsmål en onsdagseftermiddag i oktober när hösten sätter färg på naturen.

På återhörande!

6 kommentarer:

 1. Fina höstbilder. Herrgården ser ju lite lattjo ut här med vidvinlelperpsektivet. Har du testat att göra en panoramaversion av åtta stitchade bilder, två rader med fyra i varje?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag valde medvetet att gå så nära som möjligt och dra på med vidvinkeln så mycket det gick. Effektsökeri, helt enkelt. Har flera bilder på lite längre avstånd från herrgården och med mindre förvrängning. (Visst kunde jag ha rätat ut förvrängningen i efterbehandlingen eller gjort en panorama av sammanslagna bilder.)

   Radera
 2. Tänk att jag inte varit där, trots att jag cyklat eller åkt bil förbi vid åtskilliga tillfällen.
  Nu gav du mig inspiration, men det får nog vänta till våren gör entré.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med den takt som löven blåste av träden när jag var där så kan det nog lika gärna vänta till våren... ;-) Om du är konstintresserad kan jag rekommendera en titt på nästkommande inlägg från Stjärnholm. De hade en riktigt cool konst-stig i omgivningarna!

   Radera
 3. Vad trevligt att se att du visar lite arkitektur du med :) Härliga bilder på vad som ser ut som vackra omgivningar. Hade gärna sett någon mer bild inifrån växthuset, det ser mysigt ut. Var det fik eller dylikt där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tog en bild till inne i växthuset. Dörren in var i mitten av byggnaden men den vänstra sidan såg inte riktigt lika trevlig ut. Där fanns en sittgrupp till men också lite andra växter än vinrankor.
   Någon café-verksamhet kunde jag inte se röken av och utrymmet används nog snarare åt kontemplation och andliga grubblerier. Det är trots allt kyrkans lokaler... ;-)

   Radera