tisdag 1 oktober 2013

Sen eftermiddagspromenad

Så är det en ny månad och min egenhändigt gjorda väggalmanacka visar nu en höstbild på en av mina favoritvippor i visset tillstånd. Jag var inte riktigt upplagd för vare sig långpromenad eller fotografering idag allra helst som molnen slöt sig över Stigtomta efter lunch då jag kommit hem från jobbet och ätit min mat. Men senare under eftermiddagen sprack molnen isär och jag kände att det fick bli Salingerundan som tar mig ungefär en timme och en kvart att gå (om inte kameran är med vill säga.) Och eftersom kvällssolen gav ett fint ljus plockade jag med mig det billigaste i kamerautrustning som kameraväskan kunde uppbringa... Man måste plocka runt bland grejorna så att allt blir använt då och då (annars kan man ju lika gärna göra sig av med dammsamlarna.) Med ett 50 mm-objektiv på min crop-kamera, som inte har det bästa dynamiska omfånget, stod jag utanför hemmets dörr strax efter klockan 17.

Stråk med gäss. De väsnas de rackarna!

I förrgår såg jag några hundra tranor på en stubbåker i närheten. När tranorna väl har flytt har gässen börjat röra på sig. Jag föredrar tranornas trumpetande framför gässens klagoläten. Inte är det särskilt vackert men man blir i alla fall uppmärksam på att de kommer i sina sträck.

Kyrkbyn vid Stigtomta Kyrka. Molnen i bakgrunden bjuder lite "dramatik" i bilden.
Kärt motiv i repris, nu i kvällsljus och med gäss i överkanten.
Gården Salinge med stubbåker i förgrunden. Och ett krondike...
Liten stuga bredvid Salinges huvudbyggnad.Den senaste veckan har jag gett mig på att fota sporter jag inte varit nära att fota tidigare. Ishockey följdes i fredags av handboll och i söndags kväll var det dags för innebandy. Jag har inte ens sett någon innebandymatch live, någonsin. Av de tre uppräknade sporterna var innebandyn svårast att komma underfund med. Och ljuset i Nyköpings Sporthall är inte kul vilket jag gnällt över redan i samband med handbollsfotograferingen. Handbollen har en fördel att all action händer precis framför näsan på mig som fotograf om jag befinner mig i hörnet av kortsidan medan innebandyn är ett oavbrutet flängande och riktningsförändrande över hela planen. Jag gjorde så gott jag kunde och här kommer några exempelbilder.

Bilderna på Onyx innebandy-herrar har jag tagit för en bloggkollega på lokalsporten.se som skriver om innebandyn i Nyköping. Du hittar hans initierade texter här. Alla matchbilder finns här. Även om kvalitén är sisådär på bilderna lättar de förhoppningsvis upp ett eller annat blogginlägg. :-)

6 kommentarer:

 1. Måste säga att jag föredrar dina naturbilder framför idrottsbilderna, men kan tänka mig att det kan vara kul (och frustrerande) att testa att fota såna där sporter. Det där med ljuset inomhus i sporthallar kan ju inte vara allt för roligt. Snällt av dig att hoppa in i gruppen och hjälpa Marianne med lite tips angående belysningen. Och kul att höra att du reagerade positivt på layout-bytet av min hemsida! Det fick bli lite ljusare och mer användarvänligt, kände jag. Sen är det förstås inte klart än (blir det någonsin det?) och det kommer nog dyka upp små förändringar då & då. Hoppas du fortsätter kommentera och är rak nog att säga till om det är nåt du tycker ser helt galet ut på sidan :) Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här med sport brukar vara en vattendelare bland folk, därmed också sportbilder. Jag gillar verkligen att fota "både och" då naturbilderna oftast erbjuder mer gott om tid att fixa och trixa med position, inställningar m.m. och sportfotograferingen erbjuder situationer som det är upp till mig att fånga på bästa sätt ner de inträffar. Men sportfoto har även utövare vars känslor och minspel är urkul att försöka få på bild.

   Jag är ingen hemside-guru men visst kan jag försöka framföra mina åsikter om utvecklingen av din sida om jag ser något jag gillar eller inte gillar. :-)

   Radera
 2. Ibland älskar man molntäcket, t ex när det förhöjer dramatik och känsla i en bild. Blågrå moln och solen i ryggen kan verkligen göra fotografens dag. Skickligt fångat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Den sena eftermiddagens himmel var så pass intressant så den väckte en slumrande fotolust. Ibland önskar jag bara att jag hade lite fler dramatiska miljöer (och helst någon liten sjö) inom promenadavstånd istället för jordbruksmarkerna som omger Stigtomta. :-)

   Radera
 3. Hejsan Lasse! Härligt fina höstbilder som du bjuder på, sportfoton likaså. Nu finns en hel del att fota i naturen om man väl ger sig ut. Här blir det si och så med fotande men det kommer andra tider när de flesta båtarna är uppe ur sjön...
  Gässen ser jag ibland när de drar iväg mot söder med tranorna tar väl en annan väg för att mellanlanda vid Hornborgasjön, innan de som så många andra sticker utomlands.
  Ha det gott! /SA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tranorna verkar gilla att landa på stubbåkrarna i mina omgivningar för att vila. Kanske passar området in i deras resrutter. Vi har även flera sjöar som lockar men självklart står Hornborgasjön i en egen klass. :-)

   Radera