söndag 7 februari 2016

Fotouppdrag på Gripendagen

För länge sedan fick jag en förfrågan som handlade om att göra mig tillgänglig lördagen den 6:e februari för att dokumentera delar av Gripen HC:s s.k. Gripendagen. Jag har fotat några matcher med Gripen HC och även fixat med lagfoto, individuella spelarporträtt och lite annat till deras marknadsföringsmaterial och eftersom jag upplever att jag har en bra kontakt med dem var det självklart att ställa upp även denna gång. Jag skulle ju få mat på VIP-etaget... :-)

Det är "bra" för mitt ego att se mina bilder användas på rollups, vepor, matchblad m.m.

Nej, det är inget lukrativt uppdrag, Gripen HC spelar denna säsong i näst lägsta divisionen. För mig handlar det inte om pengar, det är så himla kul att fota och att dessutom stötta Nyköpingsidrotten ser jag som mitt bidrag till det lilla hörn av världen vi befinner oss i.

Läktarna i Rosvallas stora ishall står redo inför matchstarten kl 16.00

Jag hade inte fotat på hela veckan om man undantar en halvdag på jobbet då två av koncernens nytryckta kataloger skulle avbildas. Med fulladdad ryggsäck och hockeyhjälm for jag in till Rosvalla i Nyköping där Gripendagen började klockan 14.00.

Ansiktsmålning på Rosvalla

Styrelsen i ishockeyklubben hade gjort ett ordentligt krafttag för att marknadsföra sin speciella dag i förväg. Framförallt via sociala media, det är kostnadseffektivt, men även med annonser i lokaltidningen. Det gäller att sticka ut i bruset av allt som händer.

Stefan Bergkvist på Intersport lät alla som ville prova att skjuta straffar

Mängder av aktiviteter var planerade och gick av stapeln i Rosvallas foajé samt i gångarna utanför stora ishallen. Detta skulle pågå under två timmar innan matchstart klockan 16.00. När jag gled in i lokalerna klockan 14.00 var det redan många besökare på plats som provsatt rallybil, körde rallysimulator, hoppade i hoppborg, skjöt ishockeystraffar, gissade ostvikt (!), lät sig ansiktsmålas, köpte lagprylar m.m.

I "finrummet", VIP-etaget med loger till höger

Jag sökte mig upp en våning på ena kortsidan av planen där VIP-hyllan fanns. Där bjöds sponsorer m.fl. på mat och några sedvanliga ord från tränarna samt inbjudna gäster. Matchsponsorerna denna gång fick en del huvudbry eftersom det var s.k. gratisentré vilket innebär att sponsorerna går in och betalar någon krona per huvud som passerar entrén. Det blev dyrt denna gång!

Hamburgare av pulled pork, omåttligt goda!

När matchen drog igång såg jag på läktarna att det var många åskådare. Gripens tidigare publikrekord var ca 1500 personer och denna lördag kom hela 2353 själar för att ta del av både Gripendagen och matchen i Alltrean mellan Gripen HC och Lidingö Vikings.

Matchprogrammet pryddes med en eller annan bild jag känner igen

Mina kompisar på Lokalsporten var på plats för att livesända matchen (om någon till äventyrs inte kunde komma till Rosvalla). Martin Brunelius är en slipad diamant när det gäller intervjuer (och att kommentera) så han blev ombedd att ställa några frågor till lagets tränare inför VIP-gästerna. Dessutom var ortens son, den allt mer kände, Erik Skoglund inbjuden och svarade lite på hur statusen är och hur matchningen i boxningsringen kan se ut det närmaste året.

Boxaren Erik Skoglund har inte varit lika påklädd när jag tidigare fotat honom

Jag hann lyssna på det som sades på VIP-hyllan sedan slängde jag i mig en av de goda hamburgarna på stående fot. Jag fick skynda mig ner för att vitbalansera kamerorna under de minuter lagen värmde på isen. (Därefter släcktes delar av belysningen ner innan matchen startade.) Jag hade dessutom mitt fotografiska huvuduppdrag 5 minuter innan matchstarten.

Gripen HC:s ordförande Magnus Eriksson överlämnade två checkar till Cancerfonden

Insamlingar under vintern hade gjorts av Gripen HC och i samband med Gripendagen överlämnades två checkar till en närvarande representant för Cancerfonden. Jag hasade ut på isen med kamerorna i ett krampaktigt grepp medan jag avundsjukt tittade på de övriga som antingen stod på en röd matta eller skridskor där ute på det hala underlaget.

Två spelare uppmärksammades för att de spelat 100 matcher för Gripen, här Kim Lindström.

Det sjöngs nationalsång också. Givetvis. En snygg tradition inom hockeyn och allas blickar vändes mot ishallens ena kortsida där svenska fanan återfinns.

Nationalsång

Denna ishockeymatch förde med sig ovanligt många bildfiler på minneskorten. Jag hade två kameror med mig för att täcka in både action (70-200 mm-objektivet) och det mer vidvinkliga (24-70 mm- och fisheye-objektiven). Matchbilderna har jag än så länge endast valt ut, inte redigerat. De kommer hur som helst att dyka upp via min sportblogg på lokalsporten.se.

Pausunderhållning nr 1; Frida Ahlerup i IFK Nyköpings fotbollsdamer lägger straff på ungdomsmålvakt

Publiken underhölls i båda periodpauserna. I första fick vi se några lokala idrottsstjärnor kämpa med varsina två hockeystraffar. Målvakten från Nyköping Hockey Ungdom var duktig men det var vissa av de utslängda fotbolls-, handbolls- och innebandyspelarna också. I andra pausen fick vi se några duktiga konståkare från den relativt nystartade sektionen i Nyköpings Hockey Ungdom.

Konståkningsuppvisning av Nyköpings Hockey Ungdom
Publiken var med på noterna under konståkningsuppvisningen

Jag hade en rent ut sagt skitkul eftermiddag på Rosvalla med Gripen HC som värd. De bör ha varit mycket nöjda med publiktillströmningen. Matchen vanns dessutom med 8-2 över Lidingö Vikings (vilket inte var annat än förväntat) så nu kan de pusta ut och vila några dagar innan förberedelserna börjar till nästa hemmamatch. Den bjuder dock inte lika stort pådrag vad gäller aktiviteter.

Söndagen har gått åt till vila och återhämtning för egen del. Lördagskvällen fortsatte nämligen på lokal i Nyköping där det partajades med anledning av Sverigecupen i handboll i som gick av stapeln i november. Vi som filmade eller kommenterade detta stora idrottsevenemang såg till att belöna oss själva för vår insats. När vilan var över åkte jag med yngsta dottern till Ålspånga Säteri där hon hade sin ridlektion. Mer om detta stallbesök i ett par kommande inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar