onsdag 17 februari 2016

I harens och rådjurets spår

Sedan lördagens snöfall är det endast haren och rådjuret som varit framme vid ödeshuset Stora Berga på Skavsta. Och nu även undertecknad. Undantaget eventuellt bevingade besökare.

Haren 
Rådjuret
Jansson

Jag kunde inte hålla mig ifrån att ta en kort promenad under onsdagslunchen. För andra dagen i rad har solen generöst visat sig och de annars påtagliga minusgraderna har flyktat mitt på dagarna. Nästan dagsmeja. Jag drar inte allt för stora växlar på detta enär det lär dröja ytterligare ett tag innan våren är här på riktigt.

Rådjuret har krafsat fram något ätbart under kastanjeträden

Det blir i alla fall ljusare och ljusare. Nu har jag en uppgången sol att kisa emot när jag åker till jobbet. Den står precis så där irriterande lågt, en knoge över horisonten, när jag åker ut på gatan närmast hemmet att jag med nöd och näppe ser vad jag har framför bilens front.

Isformation under Stora Bergas hängränna


Nedanför farstukvisten har snödropparna tittat upp. De ångrar sig nog nu när ny snö fallit och vinterkylan, som vi minns från januari, återkommit. Snacka om att de små lökväxterna går på mängden dagsljus mer än yttertemperaturen när de väljer att vakna till liv efter nästan ett år i dvala under jord.

Här förväntar jag mig blåsippor när våren kommer

I blåsippsbacken nedanför Stora Berga är allt lugnt och stilla. Det ska bli spännande att se när sipporna kommer upp denna vår. Avvikelserna i tid har varit stora de senaste åren, jag kan enkelt se det när jag tittar igenom mina vårbilder från 2013, 2014 och 2015. Med stor säkerhet kommer jag att ta identiskt lika bilder i år som de senaste åren...

Stora Berga ur fokus, helt enligt min senaste experimentverkstad

Jag rusar vidare mot nya mål!

4 kommentarer:

 1. Idag var det inte så kul att vara cyklist. Men det gick. Tuffa snödroppar. Man måste ta blåsippebilder när man får chansen, vågar du gissa på ett datum för 2016?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du "tvingade" mig att titta efter. Ifjol hittade jag de första blåsipporna vid Stora Berga den 16/3. Snö låg på marken som senast den 5/3. Backar jag ytterligare ett år hittade jag de första blåsipporna på samma ställe den 13/3 och de närmaste snöbilderna var från 22/2. Att backa till 2013 är meningslöst eftersom vintern var långdragen och jag letade inte blåsippor utan snubblade över dem i skiftet april/maj i samband med att jag gick långtidssjukskriven.

   Nåväl, jag gissar på att årets första blåsippor ute på Skavsta/Stora Berga kommer att iakttas den 14:e mars. Egentligen tror jag på den 11:e men den fredagen har jag semester och kan inte kontrollera huruvida de kommit upp eller inte... ;-)

   Radera
 2. Det sägs i skrönorna att man kan vänta sig tre bakslag innan våren kommer. Vi har haft ett och inväntar två...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag och imorgon räknar vi in bakslag nummer 2. I alla fall om prognosen jag såg i mobilen i fredags överensstämmer med verkligheten. Om man nu kan kalla snöfall i februari för bakslag. ;-)

   Radera